Περιοδεία του ΚΚΕ στον ΟΑΕΔ Βέροιας & στο Νοσοκομείο

 sofronov oaed

Περιοδεία στον ΟΑΕΔ πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τη συμμετοχή της υποψήφιας βουλευτού Ιωάννα Σοφρόνωφ το πρωί της Δευτέρας 12/1/15. Εκεί έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία, αλλά και ανέργους. Από την αντιπροσωπεία σημειώθηκε με έμφαση ότι η ανεργία είναι αγιάτρευτη αρρώστια του καπιταλισμού και πως οι προτάσεις των διαφόρων επίδοξων «σωτήρων» δεν πρόκειται να τη θεραπεύσουν, γιατί για την ανεργία ευθύνεται το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, το σύστημα που ζει και αναπνέει για το κέρδος και το οποίο ορκίζονται να διασφαλίσουν τόσο η Ν.Δ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τ' άλλα μικρότερα κόμματα του συστήματος.

Υπογραμμίστηκε ότι «Ο εργάτης, η εργάτρια που έμειναν χωρίς δουλειά, ο αυτοαπασχολούμενος που έβαλε λουκέτο, το νέο παιδί που ψάχνει και δεν βρίσκει να κάνει ούτε ένα μεροκάματο, πρέπει να γνωρίζουν τι φταίει και είναι άνεργοι, τι φταίει και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Γιατί η ανεργία δεν είναι ανικανότητα, ούτε επιλογή. Για την ανεργία δεν φταίει η κακιά μας μοίρα».

Τέλος τονίστηκε ότι πως «αυτόν τον αγώνα δεν πρόκειται να τον σταματήσουμε έως την τελική εξάλειψη της ανεργίας, για μια κοινωνία όπου ο λαός, η ίδια η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις θέσεις του ΚΚΕ, αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα άμεσα μέτρα όπως: «Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων περίπου το 83% να στερείται επιδόματος. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, που πρέπει να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους. Όσο διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους. κ.α».

Στο Νοσοκομείο

Περιοδεία στο Νοσοκομείο της Βέροιας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τη συμμετοχή της βουλευτού Ιωάννας Σοφρόνωφ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποίησε συνάντηση με την διοικητή Τ. Μπούρτζου, με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, ενώ συνομίλησε με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και πολίτες που βρέθηκαν εκεί . Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ελλείψεις σε νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό, καθώς και εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην πορεία ιδιωτικοποίησης του Νοσοκομείου (ήδη σε ιδιώτες έχουν δοθεί οι τομείς, καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης) και όλα αυτά ως αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε. Τονίστηκε η ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ και εκλογικά του μόνου κόμματος που παλεύει σταθερά μέσα και έξω από τη Βουλή «για αποκλειστικά δωρεάν σύστημα Υγείας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με πλήρη στελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με την ανάκτηση των απωλειών και των εργαζομένων στην Υγεία».