Προσυνεδριακή εκδήλωση διοργάνωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα Εποχή στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Πολιτική εκδήλωση στην Βέροια διοργάνωσε η εφημερίδα Εποχή, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ. Την εκδήλωση συντόνισε η Εύη Παπαγιαννούλη.

Ο πρώτος ομιλητής, ο Κώστας Πουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την παρέμβαση της στο σχέδιο Κλεισθένης (με την οποία παρακάμπτει η διοίκηση ενός Δήμου την απλή αναλογική), για την κατάργηση του προγράμματος Φιλόδημος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σημείωσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην εργασιακή ζούγκλα στήριξε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κλείνοντας ο κ. Πουλάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον μαύρο κύκλο των μνημονίων και πρόσθεσε ότι το κόμμα ανοίγει πόρτες ώστε να εισέλθουν στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι στήριξαν αλλά δεν ήταν οργανωμένοι.

Ο Μιχάλης Υδραίος, δεύτερος ομιλητής, χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία της εφημερίδας Εποχή, διότι συμβάλει στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Σημείωσε ότι η προσπάθεια διεύρυνσης είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, η οποία χτυπά τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βγει από το συνέδριο του έχοντας απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής και σε ζητήματα όπως η δημοκρατία, η Κλιματική αλλαγή, η στήριξη αδυναμιών στρωμάτων της κοινωνίας. Υποστήριξε στην ομιλία του ότι η αριστερά πρέπει να πει ένα μεγάλο όχι στην πατριδοκαπηλεία αλλά και τους εξοπλισμούς και να προβάλει την ανάγκη για ειρηνική διευθέτηση όλων των θεμάτων στην Μεσόγειο. Κλείνοντας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ανοιχτός στις συμμαχίες.

Η τρίτη ομιλήτρια, η Ανέτα Καββαδία χαρακτήρισε αντιλαϊκή την σημερινή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι επιτίθεται στα δικαιώματα των πολιτών. Στην ομιλία της αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Συμφωνία των Πρεσπών και τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μνημόνιο, πολιτική που δεν ήταν δική της και της στοίχησε όπως στοίχισαν και κάποιες αλαζονικές συμπεριφορές. Για την διεύρυνση, σημείωσε ότι τα νέα μέλη πρέπει να νιώσουμε ότι βρίσκονται σε ένα κόμμα που όλα λειτουργούν και είναι αριστερό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του σημείωσε ότι ο νεοφιλελευθερισμός κυριάρχησε και στην πολιτική κεντροαριστερών κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και στην δεκαετία του 1990 άρχισαν να διευρύνονται οι ανισότητες ενώ μέρα ήρθε η κρίση. Στην ομιλία του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη στην χώρα και την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και πρόσθεσε ότι δεν θα της βγει το οικονομικό πρόγραμμα που πάει να εφαρμόσει. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει αριστερό στίγμα γιατί οι κεντρώες λύσεις δεν λειτουργούν και πρέπει να είναι έτοιμος για συνεργασίες. Επίσης είπε ότι στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει λύσεις για τα θέματα των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή. Κλείνοντας είπε ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι ζωντανό, ανοιχτό και δημοκρατικό και να παρεμβαίνει στα κατά τόπους προβλήματα της κοινωνίας.

Μετά τους τέσσερις ομιλητές ακολούθησε διάλογος.

View this gallery on Flickr