Έργα καθαρισμού ποταμών - ρεμάτων και στήριξης δρόμων, σε όλη την Ημαθία

Μετά τους καθαρισμούς και διανοίξεις που έγιναν με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ή της Κεντρικής Περιφέρειας, την τελευταία πενταετία, σε πολλά χιλιόμετρα ποταμών και ρεμάτων στην Ημαθία, που πλημμύριζαν, (ώστε να μηδενιστούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι πλημμύρες), πρόσφατα, μετά τις βροχοπτώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2019, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κ. Καλαϊτζίδης, με επείγουσα απόφασή του καθόρισε την πραγματοποίηση και νέων εργασιών πρόληψης ή αποκατάστασης υποδομών από φυσικές καταστροφές.

Καθόρισε δηλαδή τον επείγοντα καθαρισμό ρεμάτων ή την στήριξη δρόμων και εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν, με τις ενέργειες που του δίνει ο νόμος για επείγουσες εργασίες πολιτικής προστασίας και αντίστοιχη χρηματοδότηση αυτών, με σύντομες διαδικασίες. Οι προηγούμενες παρεμβάσεις ήταν με τακτικές ή έκτακτες εγκρίσεις, σε όλα τα μεγάλα ποτάμια της Ημαθίας, στα οποία συνεχίζονται κατά θέσεις οι εργασίες καθαρισμού από τα μπάζα και φερτά υλικά.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΘΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Με την πρόσφατη απόφαση του  Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, οι εργασίες που ήδη ξεκίνησαν, και θα υλοποιηθούν μέχρι την άνοιξη, αφορούν σε ρέματα που την αρμοδιότητά τους είχαν οι Δήμοι, αλλά πριν 1 χρόνο περίπου με την αλλαγή της νομοθεσίας πέρασαν στις Περιφέρειες. Αφορούν θέσεις με μπαζωμένες κοίτες και γέφυρες στον ποταμό Τριπόταμο (Βέροια), σε ρέματα Βεργίνας- Παλατιτσίων, στις αρδευτικές εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ Βέροιας, στις ιρλανδικές διαβάσεις Μακροχωρίου, Ταγαροχωρίου, ΟΣΕ-όπισθεν εργοστασίου Venus Βέροιας, σε ιρλανδικές της Βεργίνας, κλπ. Επίσης σε πρανή δρόμων και αγροκτήματα που από την ορμή του νερού υπέστησαν καθίζηση, στις περιοχές γειτονίας με ρέματα. Ορισμένες από τις παραπάνω επεμβάσεις είχαν ζητήσει οι Δήμοι, ή άλλοι τοπικοί φορείς.