Τί συμβαίνει με τον Άγγελο Τόλκα;

Έντονη φημολογία υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες σχετικά με την αξιοποίηση του Άγγελου Τόλκα σε υπουργική θέση από τον Πρωθυπουργό στον επόμενο ανασχηματισμό.

Η συζήτηση έρχεται ως συνέπεια της σφοδρής σύγκρουσης που είχε με την ηγεσία του Κινήματος αλλαγής ο Άγγελος Τόλκας τον περασμένο Οκτώβριο ως υπεύθυνος αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα την παραίτησή του!

Τότε του ζητήθηκε να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΙΝΑΛ στην Κεντρική Μακεδονία. Ενώ στην αρχή ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός και ζήτησε λίγο χρόνο για να ολοκληρώσει την δουλειά του για τα χρίσματα σε δήμους και περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, στη συνέχεια αποδέχτηκε την πρόταση και έγιναν οι σχετικές κρούσεις σε στελέχη της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ και όλες οι εφημερίδες παρουσίαζαν την υποψηφιότητά του ως δεδομένη.

Ωστόσο την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η διαδικασία για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, 3 ώρες πριν όπως λέει και ο ίδιος, του ζητήθηκε τηλεφωνικά να αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ άλλου υποψηφίου.

Όλα τα παραπάνω με όλες τις λεπτομέρειες ο ίδιος τα περιέγραψε στην κομματική διαδικασία εκείνης της ημέρας και μάλιστα τα επιβεβαίωσαν και τα στελέχη που ήταν υπεύθυνα από την Αθήνα.

Από όσα έγιναν γνωστά τις επόμενες ημέρες οι πολιτικοί λόγοι της άκομψης αυτής καρατόμησης ήταν συγκεκριμένοι: 1ον) ότι ο ίδιος δούλεψε στη λογική διεύρυνσης και συνεργασίας του προοδευτικού χώρου αλλά και 2ον) ότι διαφωνούσε με τις ακραίες διατυπώσεις και τοποθετήσεις στελεχών που δηλητηρίαζαν το δημόσιο διάλογο. Ο ίδιος επιβεβαιώνει τα παραπάνω και τονίζει όμως ότι ακολουθούσε ακριβώς τις αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος για προοδευτικές συγκλίσεις όπως είχαν διατυπωθεί από τον Ιούλιο του 2018.

Ωστόσο όσοι γνωρίζουν τα εσωκομματικά κάνουν λόγο για παρεμβάσεις από ηγετικά στελέχη με ρίζες στη Θεσσαλονίκη για την τελική απόρριψη του κου Τόλκα ο οποίος από τον Οκτώβριο έχει παραιτηθεί καταγγέλλοντας την ηγεσία για αυταρχική συμπεριφορά, για έλλειψη δημοκρατίας, για λειτουργία στο παρασκήνιο ενώ της καταλογίζει ευθύνες για την πτώση του ΚΙΝΑΛ. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ηγεσία χαρακτήριζε ντέρμπι για τρεις τις επόμενες εκλογές και με ευθύνη της πάει για την τέταρτη θέση και πίσω από την Χρυσή Αυγή. Είναι εμφανής η προσπάθεια για ένα μικρό και απόλυτα ελεγχόμενο κόμμα, χωρίς πολιτικό στίγμα, με παραγοντισμούς παλιού τύπου, χωρίς σεβασμό στα στελέχη που στηρίξαμε το εγχείρημα εξ αρχής με όλες τις δυνάμεις μας». Όσα λέει επιβεβαιώνονται από τη συνεχόμενη αποχώρηση στελεχών.

Από τότε μέχρι σήμερα ο πρώην βουλευτής είναι πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις του. Έχει επικεντρωθεί στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και τη δικηγορία μεταξύ Βέροιας και Αθήνας. Πολιτικά εκφράζεται υπέρ της κοινής πορείας του προοδευτικού χώρου για την μεταμνημονιακή εποχή στη χώρα, για τη στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη, για την αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργήθηκαν από την κρίση και τη δημιουργία νέου πλούτου για νέες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος συχνά λέει ότι τώρα είναι η αρχή μιας νέας ισορροπίας στο πολιτικό σκηνικό.

Όσον αφορά τη φημολογία για πιθανή υπουργοποίηση, δεν δίνει συνέχεια στο θέμα λέγοντας ότι αξία έχουν οι πολιτικές και όχι οι θέσεις ή τα δημοσιεύματα.