Η Ημαθία στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού συνεδρίου Γαστρονομίας και Οινολογίας

Σε κέντρο γαστρονομίας, τουρισμού, και πολιτισμού μετατρέπεται η Ελλάδα από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 16ου ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου του Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο με τιμώμενη περιοχή την Ημαθία.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, με θέμα "Η Ευρώπη των Γεύσεων-Ελλάδα: Τουρισμός-Οίνος-Γαστρονομία", την πραγματοποίηση του οποίου εξασφάλισε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής "Ακρόπολις", θα λειτουργήσει μεγάλη έκθεση πολιτισμού, τουρισμού, γαστρονομίας και οίνου, με στόχο τη διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο "Ημαθία Quality", με θεματολογία αφιερωμένη στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη γαστρονομία και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του συνεδρίου θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται από τις περιφέρειες και τους δήμους η ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και με τα παραδοσιακά προϊόντα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, το συνέδριο αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 500 αρχιμαγείρους και εμπειρογνώμονες οίνου και γαστρονομίας από 16 χώρες, ενώ στην έκθεση αναμένεται η συμμετοχή περισσότερων από 100 φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων, καθώς επίσης και παραγωγικών και τοπικών επιχειρήσεων που θα παρουσιάσουν τα προϊόντα, τις παραγωγές και τις υπηρεσίες τους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής "Ακρόπολις", Κωνσταντίνος Μουζάκης, στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει την αγροδιατροφή στην Ελλάδα, αλλά και να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό, καλώντας τους ξένους επισκέπτες της χώρας εκτός από τον μουσακά και το σουβλάκι να δοκιμάσουν και τις τοπικές κουζίνες.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ημαθίας, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, επισήμανε ότι στην Ημαθία παράγονται υψηλής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και ότι από την περιοχή αυτή προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής κρέατος βοοειδών της χώρας, αλλά και κρέας με ω3. Ο κ.Τεληγιαννίδης πρόσθεσε ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι η Ημαθία διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα αλλά και υψηλής ποιότητας τουριστικό πακέτο και ότι αυτό θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται γνωστό στους δυνητικούς αγοραστές.