Το πλεονέκτημα της ανυπαρξίας

Του Τάσου Τασιόπουλου

- Από τις αρχές του Σεπτέμβρη η χώρα μπαίνει στην προεκλογική δοκιμασία της επιλογής των τοπικών αρχόντων.

- Ο βασικός πυλώνας το δημόσιου χώρου, η πιο κοντινή προς τον πολίτη εξουσία που είναι στα λόγια βέβαια και όχι στην πράξη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποβαθμίζεται για μια ακόμα φορά και επιδιώκεται να μετατραπεί σε μια σύγχρονη ΒΑΒΕΛ ασυνεννοησίας και ανύπαρκτου βραχίονα αποφάσεων και άρα πειθήνιου και εκτελεστικού οργάνου της όποιας κεντρικής εξουσίας.

- Μπορεί να μοιάζει απίστευτο και όμως αποδείχνεται πραγματικό καθώς στην Ελληνική κοινωνία σήμερα η ατομική πολιτική ανυπαρξία είναι η πιο αποτελεσματική συνταγή για την πολιτική επιτυχία.

- Πολιτικά ανύπαρκτος σημαίνει να μην εκφράζεις πολιτικές απόψεις, να μην εκπροσωπείς προγραμματικές θέσεις ή όταν αναγκαστείς να κάνεις κάτι τέτοιο, σαν έρθει η ώρα να τις εφαρμόσεις να αρχίσεις να μπουρδολογείς αινιγματικά ανέκφραστος λες και δεν είσαι εσύ αυτός που σήμερα γλείφεις εκεί που έφτυνες χτες.

- Ο Ραγκούσης – ίσως γι αυτό να ράβει υπουργικό κουστούμι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- έφτιαξε τον καταστροφικό ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” που αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ οδήγησε τα πράγματα σε μια τραγελαφική κατάσταση με αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές και εν πολλοίς ανεφάρμοστες- πχ. συνήγορος του δημότη – νομοθετικές ρυθμίσεις ή με όργανα που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, και όλα αυτά όταν με επίσημα στοιχεία η Τ.Α. στην Ελλάδα το 2010 ήταν σε πολύ καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση από την πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Μετά τον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” όμως ήρθε ο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ” ο οποίος ως νόμος δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνεχείς τροποποιήσεις του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” οι οποίες στοιχισμένες σε συγκεκριμένη κατεύθυνση υφαίνουν έναν διακριτικό ιστό, ο οποίος επιχειρεί να αποσυνθέσει ακόμα και την σημερινή ανάπηρη λόγω “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” θεσμική υπόσταση και επιχειρεί επίσης να καταστρέψει, να διαλύσει και να εξευτελίσει όσους ο πολίτης θα τιμήσει με την εντολή του να διαχειριστούν τα τοπικά πράγματα από τις 26 Μαΐου του 2019 και μετά.

- Η καθημερινή διοίκηση των δήμων με την αποσύνδεση των εννοιών “Δήμαρχος” και “παράταξη πλειοψηφίας” θα είναι ένα πραγματικό άλλοθι για τον οποιονδήποτε τοπικό άρχοντα θα θέλει να στηρίξει ακύρωση προγραμμάτων και συνέπειας στην ανυπαρξία σταθερής πλειοψηφίας, η οποία πλειοψηφία θα εκλιπαρείται διαρκώς και για κάθε ψύλλου πήδημα. Και θα έχει δίκιο δυστυχώς και ο πιο αποτυχημένος δήμαρχος αφού ο νέος νόμος καθιστά απόλυτους ρυθμιστές εκείνους που ο λαός δεν εμπιστεύτηκε.

- Πέρα όμως από την προβληματική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, η ολική επαναφορά της έννοιας της “ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ” με την εκλογή σε χωριστή ΚΑΛΠΗ με χωριστά ψηφοδέλτια – ανεξάρτητα από τους συνδυασμούς των Δημάρχων και του δημοτικού Συμβουλίου -αποτελεί σπίθα προσωπικών αυτοπροβολών και ίσως – ίσως ενός αρνητικού κλίματος άσκησης αντιπαράθεσης καθώς η λειτουργία της “ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ' θα στηρίζεται στα ψίχουλα της εξαϋλωμένης ΣΑΤΑ.

- Σ' ότι αφορά τα τοπικά πράγματα ενδεχόμενα να υπάρχουν ύμνοι, ως συνήθως, από μισθωμένα ιδιωτικά – ατομικά Site που αυτοδιαφημίζονται ως Εφημερίδες, για να κρύψουν την εκούσια τυφλότητα η οποία βολεύει κάποιους να αγνοούν όσους προσπαθούν τουλάχιστον να ξεσκεπάσουν την υποκρισία, είτε πρόκειται για κυβερνητικούς είτε για τοπικοαυτοδιοικητικούς άρχοντες και προφανώς καλά κάνουν αφού γι' αυτό ως μισθοφόροι πληρώνονται.

 ΥΓ1. “Οι νέοι ταπί και οι γέροι στο ΚΑΠΗ” ακούγεται σήμερα, λέτε λόγω της προβλεπόμενης αδυναμίας ύπαρξης αποφάσεων στα δημοτικά συμβούλια να μην υπάρχουν ούτε ΚΑΠΗ;

- Μετά την δημιουργική ασάφεια μπορεί να γίνει και αυτό;

ΥΓ2. Κατά την εκτίμησή μας τέσσερις θα είναι οι συνδυασμοί στο δήμο μας.

- Τρεις ανεξάρτητοι και ένας κομματικός.

- Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τρίτο πραγματικά ανεξάρτητο κυρίως ως προς τον επικεφαλής καθώς εκτός του ότι κάτι κυοφορείται, ακούγεται ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις και ως προς την συμμετοχή, αλλά και ως προς την στήριξη.

- Ίδωμεν. Κυρίως όμως θα δούμε την αδυναμία σχηματισμού κυβερνητικού συνδυασμού.

ΥΓ3. Τοπικοί ΣΥΡΙΖΑ μισθοφόροι – το ψωμί τους βγάζουν ως ανεπάγγελτοι οι άνθρωποι- ούτε λίγο ούτε πολύ πληροφορούμαστε ότι τις επιτυχίες των αθλητών στο στίβο τις αποδίδουν στη σημερινή κυβέρνηση.

- Ξεχνούν ότι οι αθλητές για να γίνουν πρωταθλητές προπονούνται και αγωνίζονται εδώ και χρόνια σε αθλητικές εγκαταστάσεις που άλλες κυβερνήσεις έφτιαξαν, ξεχνούν επίσης ότι παλαιότερα τα έξοδά τους αναλάμβανε το κράτος ενώ σήμερα – αφού δεν έχουν ούτε τα βασικά- τα αναλαμβάνουν “χορηγοί” καθώς τα κρατικά χρήματα πηγαίνουν μόνον σε μισθοφόρους για να κοινοποιούν ότι αμάσητο τους στέλνει η Αθήνα.

- Πλάκα θα έχει να κοινοποιήσουν και καμιά επιτυχία για τους Έλληνες αξιωματικούς που για 167 ημέρες ήταν στις φυλακές της Αδριανούπολης.

- Πράγματι μεγάλη επιτυχία για τα χάλια της Ελληνικής διπλωματίας οι μόνον 167 μέρες.

- Αλήθεια δεν ρωτούν και τους Ρώσους οι οποίοι ως πρωθυπουργό της χώρας μας βλέπουν τον Αμερικανό πρέσβη;