Ημαθία: Βεβαιότητα για αποτελεσματική αντιπυρική σεζόν (βίντεο)

Με την βεβαιότητα ότι και η φετινή αντιπυρική περίοδο θα είναι το ίδιο επιτυχημένη με την περσινή, συνεδρίαση την Τετάρτη στην Βέροια το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής προστασίας. Η περσινή χρονιά, κύλησε πολύ καλά, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κώστας Καλαϊτζίδης ενώ το ίδιο καλή ήταν και η συνεργασία των τοπικών φορέων. 

Όσον αφορά των χειμώνα που έφυγε, ο κ. Καλαϊτζίδης είπε ότι οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στους χωματόδρομους και θα χρειαστούν παρεμβάσεις. Τέλος, εξέφρασε και φέτος το παράπονό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων. "Δεν είναι δυνατόν πέσει το χιόνι και μετά να ζητάμε χειριστές" σχολίασε ο κ. Καλαϊτζίδης. 

sno2

Στην σύσκεψη, παραβρέθηκε ο Περειφερειακός Διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μανόλης Τσολάκης. Τόνισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις της περιφέρειας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και μετακινούνται όπου χρειάζεται παρέμβαση. Αποτελούνται από 1700 άτομα, 133 εποχικούς και 80 εθελοντές ενώ υπάρχουν ως εξοπλισμός ελικόπτερα και καναντέρ. Ο κ. Τσολάκης σημείωσε ότι την υπηρεσία απασχολούν πολλά περιστατικά διασώσεων σε Όλυμπο και Άγιο Όρος. "Έχουμε την γνώση και την δύναμη. Είμαστε αποτελεσματικοί. Η αμφισβήτηση μας δυναμώνει" σημείωσε. 

Από την πλευρά της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Αλέξης Αναστασίου, υπογράμμισε ότι η καλή συνεργασία θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα. "Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τις πυρκαγιές" σχολίασε και ζήτησε να υπάρχει φροντίδα στα δάση με μείωση της χαμηλής βλάστησης, καθαρά οικόπεδα γύρω από δάση και προσοχή στις ανεξέλεγκτες χωματερές. Επίσης σημείωσε ότι από τον Ιούνη, θα είναι διαθέσιμος και ο χάρτης επικινδυνότητας.

sno3

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Μπαρμπαρούσης είπε ότι η περσινή ήταν μια πολύπλοκη χρονιά με χαλάζι, βροχοπτώσεις, ανέμους, καύσωνες και πυρκαγιές στον κάμπο αλλά οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν καλά. Επίσης υπήρξε καλή φύλαξη στα πυροφυλάκια και περιπολίες τον Δεκαπενταύγουστο. 

Για τους αγρότες είπε ότι δεν μπορούν να καίνε καλαμιές γιατί θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους ενώ κάψιμο κλαδιών επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια. Ο κ. Μπαρμπαρούσης είπε ακόμη ότι ξεκίνησαν οι συντηρήσεις δρόμων, η κοπή κλαδιών ενώ κάλεσε τις ΔΕΥΑ της Ημαθίας να ελέγξουν τα υδροστόμια.

Ακολούθησε συζήτηση που αφορά την καλή προετοιμασία με υπηρεσιακούς παράγοντες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δήμων και των εθελοντικών ομάδων. 

Δείτε στο βίντεο τις κεντρικές τοποθετήσεις