Logo

Δεύτερη φουρνιά με αναρτήσεις δασικών χαρτών - Αφορά Ανατολική Αττική, Ημαθία, Χίο

Με Ανατολική Αττική, Ημαθία και Χίο συνεχίζεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών μέσα σε Φεβρουάριο και Μάρτιο. Οι διευθύνσεις δασών που παίρνουν τη σκυτάλη και συνεχίζουν τη συμπληρωματική ανάρτηση ανήκουν στην δεύτερη «φουρνιά» που ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου και αντιστοιχεί στο 17% της χώρας.

Οι αναρτήσεις που έπονται αφορούν τις περιοχές Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Πειραιά, Λάρισα και Μαγνησία και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018 να έχουν ολοκληρωθεί.

Η Ανατολική Αττική, ωστόσο, θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει το ΥΠΕΝ και αυτό γιατί διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα διαφορετικό νομικό – πολεοδομικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να μαζέψουν περισσότερα έγγραφα προκειμένου να καταφέρουν να στηρίξουν τις ενστάσεις τους.
Σε πρώτη φάση, πάντως, η ανάρτηση για την Ανατολική Αττική ξεκινά στις 2 Μαρτίου και θα αφορά τις περιοχές Συκαμίνου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκοπούλου Ωρωπού.

Στο μεταξύ, από την περασμένη βδομάδα οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων άρχισαν να εξετάζουν τις αντιρρήσεις που κατέθεσαν οι πολίτες. Σημειώνεται ότι το υπουργείο έχει δώσει τέσσερις με έξι μήνες περιθώριο, ούτως ώστε να εκδικάσουν τις ενστάσεις επί των δασικών χαρτών. Συνολικά, έχουν συσταθεί 110 Επιτροπές, ενώ θα συσταθεί και άλλη µία βοηθητική στη Διεύθυνση Δασών Φθιώτιδας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης για τις διευθύνσεις δασών Πέλλας, Καβάλας, Θεσπρωτίας, Ξάνθης, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Φλώρινας, Λέσβου, Κιλκίς, Καβάλας (Θάσου), Χανίων, Σερρών και Ζακύνθου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων ορίζεται από τις 26/2/2018 μέχρι και τις 12/04/2018.

Τα βήματα για τους πολίτες
Για να δει ο πολίτης τον δασικό χάρτη, πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr).

Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του.
Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό.

Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε σε ειδικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο).

Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας της ιστοσελίδας.
Στη συνέχεια, εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους, η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.

Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου. Παράλληλα, θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση κ.λπ., αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.

Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείτε:

1. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας.

• Είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975.

• Είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.

Εάν αιτηθείτε την εξαγορά, τότε θα χρειαστείτε να υποβάλετε στο δασαρχείο:

i. Αίτηση εξαγοράς.

ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.

Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:

i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).

ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

2. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.

i. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., www.ktimatologio.gr.

ii. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.

3. Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης.

i. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στον δασικό χάρτη και το χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.

ii. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017).

iii. Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στο χάρτη).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb