Logo

Νεφελούδης: Τι είπε στην Βέροια για ΕΝ ΚΛΩ και εργαζομένους Καρυπίδη (βίντεο)

Επίσκεψη στην Βέροια έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Ο κ. Νεφελούδης ήρθε για να μιλήσει σε συνάντηση ανέργων και να αναπτύξει τι έκανε το υπουργείο σε περιπτώσεις που απασχολούν την Ημαθία όπως οι περιπτώσεις των εργαζομένων στα μάρκετ Καρυπίδη και ΕΝΚΛΩ.

Νωρίτερα, το μεσημέρι ο κ. Νεφελούδης έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας αλλά και στις δυο περιπτώσεις της Ημαθίας (σούπερ μάρκετ Καρυπίδη, ΕΝΚΛΩ).

Μιλώντας για τις παρεμβάσεις του Υπουργείου, ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε στις προβλέψεις που βγάζουν από την ομηρία κατοίκους των εργατικών κατοικιών που δεν είχαν λάβει τα οριστικά παραχωρητήρια, δίνουν λύση στο αδιέξοδο δανειοληπτών, εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής (Θα ανακοινωθεί στις αρχές του χρόνου) και την κάλυψη στα εργατικά ατυχήματα.

«Στο νέο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για κάθε κατηγορία εργαζομένων» είπε ο κ. Νεφελούδης και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα που υπάρχει στον τομέα της εργασίας, όπως για παράδειγμα αυτή των σούπερ μάρκετ Καρυπίδη» είπε και εξήγησε:

«Δεν επιτρέπεται να μένουν στον δρόμο και απλήρωτοι 1500 εργαζόμενοι, να μην έχουν κατατεθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές, ο επιχειρηματίας να επενδύει αλλού, ποιος ξέρει με τι χρήματα και τα δικαστήρια να καθυστερούν. Στην πρωτοβουλία μας, με ένα εξώδικο στον εργοδότη τους οι εργαζόμενοι θα μπορούν να το καταθέτουν και στον ΟΑΕΔ, να χαρακτηρίζονται άνεργοι και να βγαίνουν άμεσα ταμείο ανεργίας». Για τους εργαζομένους του Καρυπίδη που δεν είχαν πληρωθεί οι εισφορές τους και δεν μπορούσαν να βγουν ταμείο ανεργίας, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια να καλυφθούν οι εισφορές από τον ΕΦΚΑ για να βγουν ταμείο ανεργίας.

«Είμαστε σε διαρκή πόλεμο με την αδήλωτη εργασία. Μας λείπει προσωπικό και θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Ζητήσαμε την πρόσληψη 150 θέσεις νέων επιθεωρητών εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Νεφελούδης και είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τσακίσει την μαύρη – αδήλωτη εργασία.

Σε ερώτηση για το αν καλυφθούν και οι εργαζόμενοι του Καρυπίδη που δεν πήραν το επίδομα των 1000 ευρώ, η απάντηση ήταν ότι με το εξώδικο θα χαρακτηρίζονται πλέον άνεργοι, θα μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας και θα μπορέσουν να λάβουν και τα 1000 ευρώ του επιδόματος, που πήραν οι συνάδελφοί τους.

Αναφορικά με την ΕΝΚΛΩ, η θέση του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες πτώχευσης και να βγει το ακίνητο στον πλειστηριασμό ώστε να αναδειχθεί ο νέος επενδυτής που θα δώσει σάρκα και οστά στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανική μονάδα. Ο κ. Νεφελούδης είπε ότι το Υπουργείο άλλαξε τον πτωχευτικό κώδικα ενώ πρόσφατα με τροπολογία, επιταχύνει τέτοιες διαδικασίες ώστε να τελειώσει το συντομότερο η πτώχευση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σε παρέμβασή της η κ. Καρασαρλίδου σημείωσε για το θέμα: «Είμαστε χαρούμενοι και έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους που εκπόνησαν το σχέδιο. Σε επιτροπή που συστήσαμε (υπό τον κ. Φλαμπουράρη) κρίθηκε το σχέδιο βιώσιμο αλλά υπάρχει επενδυτής που το θεωρεί βιώσιμο. Είναι σημαντικό, θεωρούμε ότι θα ευοδωθεί, διότι θα είναι ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός. Αν ξανασυσταθούν αυτές οι επιχειρήσεις και λειτουργήσουν θα παράξουν πλούτο κι θα δώσουν θέσεις εργασίας. Τα πράγματα είναι στην τελική ευθεία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλουμε να λειτουργήσει αυτή η βιομηχανία».

Ο κ. Νεφελούδης από την πλευρά του σημείωσε: «Προσπαθούμε μέσα σε δυο χρόνια να μαζέψουμε ένα σύστημα απίστευτης διαπλοκής και αδιαφανών ενεργειών. Δεν έχει γίνει η αποτίμηση της περιουσίας της ΕΝΚΛΩ. Παρεμβαίνουμε διαρθρωτικά, κάνουμε πιο ευέλικτο το σύστημα και θέλουμε να προχωρήσει η παραγωγική διαδικασία. Εμείς θέλουμε να γίνει ο πλειστηριασμός. Αν υπάρχει επενδυτής, θα φανεί αν γίνει ο πλειστηριασμός».

Αναφορικά με την μαύρη εργασία, ο κ. Νεφελούδης έστειλε ένα μήνυμα στους επιχειρηματίες ότι η νομιμότητα συμφέρει διότι με την μαύρη εργασία ελοχεύει ο κίνδυνος μεγάλου αμετάκλητου προστίμου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις απαντήσεις Νεφελούδη για εργαζομένους Καρυπίδη, ΕΝΚΛΩ και μαύρη εργασία

 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb