koupidou alina

proteas

novart veria

dion motors

Η Ημαθία και οι ομορφιές της για ένα τριήμερο στο Ζάππειο στην Αθήνα - Το πρόγραμμα

Η Π.Ε. Ημαθίας, οι δήμοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, η ΑΝ.ΗΜΑ, το Επιμελητήριο Ημαθίας, η Ένωση Ξενοδόχων, επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής, ενώνουν της δυνάμεις τους και σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Τουρισμού, οργανώνουν συντονισμένα, την προβολή των τουριστικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών του τόπου, στην Αθήνα, από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στο χώρο του «Ζαππείου» Μεγάρου.

Για τις λεπτομέρεις του τριημέρου και το πρόγραμμα, δόθηκε την Παρασκευή συνέντευξη τύπου. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης μιλώντας για την διοργάνωση τόνισε: "Η Ημαθία σήμερα, για πρώτη φορά συνενώνει στον μέγιστο βαθμό τις δυνάμεις της, προετοιμαζόμενη να παρουσιάσει στην πρωτεύουσα, σε έναν ιστορικό χώρο, όπως είναι το Ζάππειο Μέγαρο, το τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό της προϊόν. Η Ημαθία θα βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας από την Παρασκευή 13η έως και την Κυριακή 15η Οκτωβρίου στην Αθήνα, υποδεχόμενοι χιλιάδες επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να μας γνωρίσουν από κοντά, γινόμενοι πρεσβευτές μας, αφού θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν τις Αιγές, την Μίεζα, την βυζαντινή Βέροια, από την κα. Αγγελική Κοτταρίδη, να γευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις και τον οίνο μας και φυσικά να γνωρίσουν τις Ημαθιώτικες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα".

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης σχολίασε: «Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη προσπάθεια προβολής της Ημαθίας. Δεν είναι η καλύτερη δυνατή ημερομηνία λόγω των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης αλλά η παρουσία μας θα είναι και εκεί».

Ο Στέλιος Δάγγας, αντιδήμαρχος Νάουσας σχολίασε: «Θεωρείται δεδομένη η συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και τους δήμους».

Η Νίκη Καρατζιούλα, μέλος της οργανωτικής επιτροπής σημείωσε: «Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια με τους οινοποιούς, συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρηματίες. Την πλαισιώνουν όλοι».

Ο Θεόφιλος Τεληγιανιδης ευχαρίστησε όλους για την προσπάθεια που έκαναν για την διοργάνωση.

«Ίσως το Ζάππειο αποδειχθεί μικρό για να χωρέσει τον πλούτο της Ημαθίας» τόνισε ο κ. Μάντζιος, πρόεδρος των τοπικών ξενοδόχων και πρόσθεσε: «Οι οικουμενικοί μαγνήτες, τα μνημεία του τόπου μας, πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε για την προβολή του τόπου. Εκτός από τις Αιγές, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη. Οι δυο αυτές προσωπικότητες συναντήθηκαν στην Ημαθία, στην σχολή Αριστοτέλους. Θα υπάρξουν γευστικές εκπλήξεις, όπως το Αριστοτελικό μενού, σε συνδυασμό με το τουριστικό προϊόν της Ημαθίας».

Ο καθηγητής στο Χαροκόπειο και αρχισέφ Γιώργος Παλισίδης σημείωσε: "Θα είναι μια γιορτή γεύσεις και τουρισμού. Θα είναι ένα τριήμερο στο οποίο οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ημαθιώτικη φιλοξενία. Θα έχουν την ευκαιρία οι Αθηναίοι να γνωρίσουν πώς να αξιοποιήσουν τα τοπικά μας προϊόντα".

imathia quality2

.Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

12:00 Άνοιγμα της έκθεσης με τις τουριστικές διαδρομές και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων Ημαθίας.

13:00 Ταξιδεύοντας με τη Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας. Παρουσίαση κ Γεώργιος Παλησίδης και κα Ελένη Ψυχούλη.

• Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη, κ Θεοφάνης Παπάς Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας.
• Η αξία της καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό και Τουριστικό τομέα, κ Θεόφιλος Τεληγιαννίδης. Πρόεδρος Αναπτυξιακής Νομού Ημαθίας Α.Ε. Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.
• Θρησκευτικός τουρισμός και γαστρονομία στην Ημαθία. Τα οφέλη στην κοινωνία. Μάγδα Πειστικού, Καθηγήτρια Τουρισμού

14:00 Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίστρια: Δρ κ Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Οινολόγος, Γεωπόνος

• Το κόκκινο διαμάντι της Ημαθίας. Αφιέρωμα στο ξινόμαυρο. Ομιλητές: Οινοποιοί της Ημαθίας.
• Ειδική γευστική δοκιμή ξινόμαυρου σε συνδυασμό παλαιωμένων και αρωματισμένων τυριών και αλλαντικών Ημαθίας, κ. Κωσταντίνος Μπαντής-Αλλαντοποιός, κ. Σταύρος Τρεμπελής-Τυροκόμος, κ. Φαρμάκης – Τυροκόμος, Γιάννης Μπέλλας – Τυροκόμος
• Γευστική δοκιμή ξινόμαυρου και μοσχαριού Ημαθίας. Παρουσίαση τεχνικές σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας. Νίκος Μαλλιάρας, Chef Εστιάτορας dry aged local beef steak και κ Δημήτρης Μπέλλας, Κτηνοτρόφος Ημαθίας.

16:00-19:00 Εσπερίδα

Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας- Τοπικά προϊόντα και Διατροφή. Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίζει Δρ κ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής και η κα Μάγδα Πειστικού, Καθηγήτρια τουρισμού
• Παρουσίαση: Η Σχολή του Αριστοτέλη και το Αριστοτελικό Μενού. Ομιλητής κ. Δημήτρης Μάντσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Γαστρονόμος. Παρουσίαση Μενού και γευστική δοκιμή παρασκευασμένα από το Chef κ Χάρη Αλατσίδη
• Η διατροφική αξία των φρέσκων φρούτων και τουριστικές διαδρομές με φρέσκα φρούτα. Η εμπειρία του Ημαθιώτικου φρούτου, κα Κατερίνα Γιαζιτζή, Διαιτολόγος Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
• Επίδειξη πίτας περέκ, ηβριστόν, σιρόν από chef εστιατορίου Ημαθίας, Εμνοστον κ. Κλειώ..... . Συνοδευτικές προτάσεις οίνου
• Η διατροφική αξία της μπάμιας. Γευστική δοκιμή παγωτό μπάμιας από τη Chef κα Χριστίνα Μάλιου
• Ξεστημένο και Χασάπικο στο νταβά. Chef κ Γιάννης Σαμούκας και Φάρμα Μπουτζόλας.
• Μαγειρική με ροδάκινο, μοσχάρι ω-3 Κουτσιώφτη, σάλτσες από το Συνεταιρισμό Ερίβωλο και κρασί Ημαθίας από τους Chef κ.κ. Βησσαρίων Παρθένη και Θωμά Λεπτοκαρύδη.

19:45 Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων
19:55 Πέρας προσέλευσης επισήμων

20:00 Επίσημη έναρξη - εγκαίνια της έκθεσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου
Κεντρική παρουσίαση Χρήστος Ζαμπούνης, Δημοσιογράφος

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:

Της Α.Ε. του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου
Του Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα
Του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου
Της Υπουργού Τουρισμού κ. Ελένης Κουντουρά (Εκπρόσωπος από το Υπουργείο)
Του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα
Του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη
20:30 Gala επαγγελματιών (δημοσιογράφοι, chefs, κάβα, μπακάλικα, διευθυντές ξενοδοχείων)

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

12:00: έναρξη της έκθεσης
Στρογγυλό τραπέζι «Η τουριστικής ανάπτυξης της Ημαθίας». Συντονιστής κ Νίκη Καρατζιούλα, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

•Δρ Αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
• «Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη», κ Θεοφάνης Παππάς, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
• «Η Βυζαντινή Βέροια και η γαστρονομική της εξέλιξη», κ Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Δήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας
• «Naoussa sorry... no beaches», κ Νικόλαος Κουτσογιάννης Δήμαρχος Νάουσας
• «Κομβικές αγροτοδιατροφικές βιομηχανίες της Αλεξάνδρειας και η σημασία τους στην τοπική οικονομία», κ Παναγιώτης Γκυρίνης, Δήμαρχος Αλεξάνδρειας
• «Medeat. Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας, κα Έλενα Ατσάλου, ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.

14:00 Η Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας. Παρουσίαση κ Γεώργιος Παλησίδης και κα Ελένη Ψυχούλη.
• Παρουσίαση «Η συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στον Τουρισμό», κ Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του ΑΣ Βέροιας «Venus Growers».
• Ομιλία για το ξινόμαυρο. Οινοποιοί Ημαθίας.
• Παρουσίαση τεχνικές σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας, κ. Νίκος Μαλλιάρας Chef Εστιάτορας dry aged local beef steak και κ Γεώργιος Μπέλλας, κτηνοτρόφος Ημαθίας
• Ταξιδεύοντας στην παλέτα των τυριών της Ημαθίας. Στρογγυλό τραπέζι τοπικών τυροκόμων. Τυριά καπνιστά, με τρούφα, με μπαχάρια, φέτα βουτυράτη, κατσικίσιο τυρί. Γευστική δοκιμή και food pairing με οίνους Ημαθίας.
• Τουριστική περιπλάνηση. Ταξίδι και εδέσματα με Ημαθιώτικα προϊόντα. Chef κ Ηλιάδης Λάζαρος
• Ραβανί, η γλυκιά απόλαυση των τουριστών τα μυστικά του διάσημου γλυκού από το σωματείο ζαχαροπλαστών Βέροιας. Συνταγή γευστική δοκιμή και ιστορική αναδρομή στην προέλευσή του.
• Παραδοσιακός χαλβάς σουσαμιού. Τεχνική και γευστική δοκιμή. Στέλιος Κανδύλας.
• Η ροδακινόπιτα της Ημαθίας, Ελληνικό Πρωινό super food και sorbet τσίπουρο με ροδάκινο. Επίδειξη και παρουσίαση κ Δημήτρης Μάντσιος, Γαστρονόμος
• Η διατροφική αξία των κράνων, κ Κωνσταντίνος Ντούλιας.
• Παρουσίαση η σαλάτα της Ημαθίας «Mix Imathia». Μαθητές ανακατεύουν και μαγεύουν με τοπικά προϊόντα.
• Μαγειρική με κράνα, κεράσι και μοσχάρι με ω-3 Κουτσιώφτη από το Chef Βησσαρίωνα Παρθένη, Chef Στέφανο Λαφάρας και κ. Γεώργιο Μπέλλα κτηνοτρόφο παραγωγό

18:00 Πέρας παρουσιάσεων και κλείσιμο έκθεσης

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

11:00 άνοιγμα έκθεσης για το κοινό των Αθηνών
11:30 Παρουσίαση των Δήμων της Ημαθίας με τις «Τουριστικές διαδρομές της Ημαθίας» κ Δημήτρης Μάντσιος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και των παραγωγών με τα τοπικά προϊόντα κ Γιώργος Παλησίδης, ερευνητής γαστρονομίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
12:00 Μαγειρικές επιδείξεις από σχολές με τοπικά προϊόντα
13:00 Παρουσίαση των συμμετασχόντων επιχειρήσεων στους δημοσιογράφους απονομή πλακετών και αναμνηστικών δώρων
16:00 κλείσιμο έκθεσης.

Η οργανωτική επιτροπή

Στην οργανωτική επιτροπή του Imathia Quality-IQ συμμετέχουν:

Πρόεδρος Δημήτρης Τσακαλίδης

Αντιπρόεδρος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης Περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας

Αντιπρόεδρος Νίκη Καρατζιούλα Περιφερειακή σύμβουλος Ημαθίας

Μέλος Δημήτρης Μάντσιος Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας

Μέλος Δημήτρης Ταχματζίδης Σύλλογος γευσιγνωσίας γαστρονομίας Κάρανος

Μέλος Γιώργος Παλησιδής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Μέλος Λίνα Τουπεκτσή Περιφερειακή ενότητα Ημαθίας

Επίτιμο μέλος Κωνσταντίνος Καλαιτζίδης Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

Επίτιμο μέλος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης Δήμαρχος Βέροιας

Επίτιμο μέλος Νικόλαος Κουτσογιάννης Δήμαρχος Νάουσας

Επίτιμο μέλος Παναγιώτης Γκυρίνης Δήμαρχος Αλεξάνδρειας

Επίτιμο μέλος Νικόλαος Ουσουτζόγλου Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας

Επιστημονικοί Συνεργάτες

Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη Έφορος αρχαιοτήτων Ημαθίας

Δρ. Γεώργιος Μπόσκου Επίκουρος καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

dyslexia centers veria

kyriazis

sidiropoulos

studio 69