Logo

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Πέλλα

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε κομβικά σημεία των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πέλλας και συγκεκριμένα στον ποταμό Αξιό και τα υδατορέματα της περιοχής, στον ποταμό Λουδία και την Τάφρο 66 καθώς και στις τάφρους Αρτζάν και Αματόβου, στην περιοχή Λιμνοτόπου και τις τάφρους Αγκαθιάς και Αγίας Τριάδας.

«Η Περιφέρεια επιλέγει να κάνει παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας, Γιάννης Γιώργος, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που ενέκρινε τις σχετικές διαδικασίες. Επισήμανε ότι τα κονδύλια που απαιτούνται για την ουσιαστική θωράκιση των παραπάνω περιοχών είναι πολύ μεγαλύτερα, ωστόσο τόνισε ότι, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, επιλέγονται συγκεκριμένα σημεία, στα οποία θα γίνουν καίριες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας για να μην υπάρχουν άμεσα προβλήματα. Για το ενδεχόμενο κινδύνου αυτή τη στιγμή, είπε ότι τα χιόνια έχουν λιώσει με τις βροχές που μεσολάβησαν, άρα δεν περιμένουμε πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των χιονιών.

«Η αναγκαιότητα γι΄ αυτά τα έργα προέκυψε μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 2014. Ήταν έργα που είχαν δρομολογηθεί από τότε επί της ουσίας και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί, κατά την άποψή μας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή στις αρχές του 2016» είπε. Διευκρίνισε ότι ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μπορούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία του περιορισμένου αριθμού εργοληπτών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή παρήλθαν πέντε – έξι μήνες, αποφάσισε τότε ότι παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα από την καταστροφή (που έγινε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2014 καθώς και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015).

«Αναγκαστήκαμε όλη αυτή τη διαδικασία που είχαμε κάνει για ένα εξάμηνο περίπου να την πάρουμε πίσω και να πάμε σε διαδικασία ανοιχτή, η οποία όμως χρειάζεται τουλάχιστον από έξι έως οκτώ μήνες. Αν σε αυτό προσθέσουμε τώρα ότι το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, άλλαξε και ο νόμος για τις εργολαβίες και τις κατασκευές των έργων, χάθηκε επί της ουσίας ένα χρόνος από τότε που θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες» πρόσθεσε.

«Για δύο χρόνια δεν ολοκληρώθηκε μια σειρά έργων ενώ υπήρχε η δυνατότητα χρηματοδότησης» σχολίασε από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» Γιάννης Ανδρίτσος. Παράλληλα επισήμανε ότι από τα σχετικά κονδύλια των 900.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων απορροφήθηκαν μόνο οι 600.000 και δεν έγιναν έργα υψίστης σημασίας που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί. Καταλόγισε δε στη διοίκηση της περιφέρειας αδράνεια και έλλειψη οράματος.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τις υπηρεσίες της περιφέρειας οι εν λόγω αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017.

πηγή: www.maknews.gr 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb