Logo

Η πλειοψηφική και πολυκομματική Κεντροαριστερά απαιτεί πριν από όλα δημοκρατική διαδικασία, με συμμετοχή, με αρχές και αξίες

Της Θούλης Σιδηροπούλου

Η πολιτική πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι συνυφασμένη με έναν ανοιχτό διάλογο για την πλειοψηφική και πολυκομματική Κεντροαριστερά.

Ο θεσμικός, διαρκής και αξιόπιστος διάλογος με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις αποτελεί συστατικό στοιχείο για
την στρατηγική και τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ και οφείλει να συνδέεται άρρηκτα με την ταυτότητα και την φυσιογνωμία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και σοσιαλιστικού κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τις πρωτοβουλίες και άνοιξε έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με όλες με τις όμορες και συγγενείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Έναν διάλογο, που πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια και να οδηγεί σε εκείνα τα βήματα, που θεμελιώνουν αξιόπιστες συνεργασίες με προοπτική σε βάθος χρόνου.

Οι θετικές όμως υπερβάσεις που θα κάνουν πραγματικότητα, τον νέο ιστορικό κύκλο που άνοιξε, ούτως ή άλλως, στην πολιτική ζωή της χώρας, αφορούν όλα τα κόμματα και όχι μόνον το ΠΑΣΟΚ.

Απαιτείται από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις πολιτών συναντίληψη συνεργασιών και ουσιαστικής αλληλεγγύης στάσης και προοπτικής.

Απαιτείται ιεραρχημένο και συνεκτικό πρόγραμμα με συγκλίσεις, συναινέσεις και συμφωνίες.

Η πρόταση για μια σύγχρονη, πλειοψηφική και πολυκομματική Κεντροαριστερά με κοινές έκφραση και ευθύνη διακυβέρνησης συνδέεται με συγκεκριμένα βήματα, ανοίγει νέους ορίζοντες και σηματοδοτεί ελπίδες και θετικές εξελίξεις.

Ποιός μπορεί να διαφωνήσει ότι ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε οριστικά;

Ποιός δεν μπορεί να συμφωνήσει ότι ο νέος ιστορικός κύκλος άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του;
Όλες οι συνιστώσες, οι τάσεις και τα ρεύματα πολιτικής σκέψης και δράσης της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Ελληνικής Αριστεράς οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα χαρακώματα, τα μικρομάγαζα, τα όρια, τα τείχη και τα σύνορά μας...

Οφείλουμε να συνυπάρξουμε με τις διαφορές μας, επιβάλλεται να συμπορευτούμε. Όλοι μαζί είτε είμαστε σοσιαλδημοκράτες, είτε εργατικοί, είτε σοσιαλιστές ή μεταρρυθμιστές κεντρώοι ή εκσυγχρονιστές ή κοινοτιστές ή οικολόγοι ή ανανεωτικοί κομμουνιστές είτε ανήκουμε στα κινήματα κοινωνικής κριτικής και αλληλεγγύης, είτε υπερασπιζόμαστε τις κοινωνικές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Οφείλουμε να ενδώσουμε στον μεγάλο πειρασμό και να πούμε ΝΑΙ στον γόνιμο διάλογο και στην ώσμωση των ιδεών και των προτάσεών μας και όχι στην ευκαιριακή και τυχαία έως ανυπόληπτη συγκόλληση των κορυφών των κομματικών πυραμίδων...και των κορυφαίων... ευκαιριακών ηγετίσκων.

Με δημοκρατική διαδικασία, με συμμετοχή, με αρχές και αξίες, που θα υπηρετούν την συλλογική θέληση του ελληνικού λαού να ζει ειρηνικά, να εξελίσσεται, να δημιουργεί, να προκόβει. Μέσα σε μια ελληνική, ευρωπαϊκή και οικουμενική κοινωνία που θα είναι πραγματικά δημοκρατική, σύγχρονη, ανοιχτή και ανεκτική.

Απάντηση-Υστερόγραφο: Ως πολίτης της Ημαθίας και δημότης της Βέροιας και πάντα με την ιδιότητα του μέλους του διαχρονικού ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και με αφορμή την ανακοίνωση του διορισμένου συντονιστή της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και του Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ στην Ημαθία όπου χαρακτήρισαν «ατυχές περιστατικό» την τοποθέτηση μου υπέρ της αναοριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Βέροιας, στο Μουσείο των Αιγών στην Βεργίνα, έχω να πω τα εξής: «Ατυχή περιστατικά αποτελούν πάντα οι διορισμένοι συντονιστές οργάνων των κομμάτων στην θέση των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων των κομμάτων, που πρέπει και οφείλουν να αναδεικνύονται μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες της λαΐκής βάσης του ΠΑΣΟΚ και τους διαρκείς κοινωνικούς και εργασιακούς αγώνες. Αυτοί αποτελούν τα συντεταγμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΜΟΝΟΝ».

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb