Η ανατροπή Μητσοτάκη στην Βέροια και η στάση των ψηφοφόρων Τζιτζικώστα στην Ημαθία

mitsotakis meimar

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για το νέο αρχηγό στη ΝΔ με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην θέση του προέδρου. Ο νέος αρχηγός της ΝΔ έκανε την ανατροπή στον β' γύρο και κέρδισε την μάχη. Στην Ημαθία, αν και οι δυνάμεις του κ. Μητσοτάκη αυξήθηκαν, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κράτησε την πρωτιά. Ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου, στις εκλογές της Ημαθίας.

Ψήφισαν λιγότεροι: Λιγότεροι ήταν οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο. Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 5900 ψηφοφόροι ενώ στον δεύτερο 4519 (1381 ψηφοφόροι λιγότεροι). Πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα που στον δεύτερο γύρο έμειναν στο σπίτι.

Έκλεισε την ψαλίδα: Σε επίπεδο νομού, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άντεξε και κράτησε την πρωτιά ωστόσο κ Μητσοτάκης μείωσε την ψαλίδα του πρώτου γύρου. Στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης ήταν μπροστά με 1867-917 ενώ στον δεύτερο γύρο το αποτέλεσμα ήταν 2490-2006.

Ανατροπή Μητσοτάκη στην Βέροια: Εντυπωσιακή ήταν η ανατροπή που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βέροια. Στον πρώτο γύρο πήρε 364 ψήφους έναντι 670 του Μεϊμάρακη. Στον δεύτερο γύρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 740 έναν 704 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Είναι φανερό ότι εκτός από τους ψήφους του Άδωνι (189) έλαβε και τις περισσότερες από αυτές του κ. Τζιτζικώστα (όσους δηλαδή πήγαν να ψηφίσουν).

Στον Απόστολο Παύλο: Στο Μακροχώρι, ο Βαγγέλης Μεϊμάρακης κράτησε την πρώτη θέση. Εκεί, όσοι από τους ψηφοφόρους του Αποστόλου Τζιτζικώστα πήγαν να ψηφίσουν, μοιράστηκαν ανάμεσα στους δυο υποψηφίους.

Στην Μακεδονίδα: Στην Μακεδονίδα, στο πρώτο γύρο επικράτησε ο κ. Τζιτζικώστας με διαφορά ενώ η διαφορά Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη ήταν μόλις 6 ψήφοι (20-13). Στον δεύτερο γύρο ο κ. Μητσοτάκης είχε την μεγάλη στήριξη των ψηφοφόρων του κ. Τζιτζικώστα και το αποτέλεσμα με τον κ. Μεϊμαράκη έγινε 78-19.

Στη Νάουσα δεν είχαμε σημαντικές μεταβολές. Ο Μεϊμαράκης πήρε 25 ψήφους παραπάνω από τον πρώτο γύρο και διατήρησε την πρωτιά ενώ ο Μητσοτάκης 66. Αν αναλογιστούμε ότι ο Άδωνις στη Νάουσα πήρε 26 ψήφους στον πρώτο γύρο, οι λίγοι ψηφοφόροι του Τζιτζικώστα που πήγαν στην κάλπη, μοιράστηκαν ανάμεσα στους δυο υποψηφίους.

Στα Ανθέμια οι μισοί ψηφοφόροι δεν πήγαν στην κάλπη στον δεύτερο γύρο (602-324) και πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Τζιτζικώστα (453 ψήφους στον πρώτο γύρο). Σε αυτή την περιοχή ο κ. Μητσοτάκης με τις ψήφους μείωσε την διαφορά που τον χώριζε στον πρώτο γύρο (48 ψήφοι) από τον κ. Μεϊμαράκη στους 10 ψήφους.

Στην Ειρηνούπολη η αποχή ήταν μικρή (306 στον πρώτο γύρο – 268 στον δεύτερο). Εκεί οι ψηφοφόροι του κ. Τζιτζικώστα πήγαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στον κ. Μεϊμαράκη και το 53-35 του πρώτου γύρου έγινε 207-61.

Στην Αλεξάνδρεια, είχαμε αποχή 139 ψηφοφόρων (741 πρώτο γύρο – 602 στον δεύτερο). Τον δεύτερο γύρο ο κ. Μητσοτάκης πήρε διπλούς παραπάνω ψήφους από τον κ. Μεϊμαράκη (138-77) και μείωσε την διαφορά του πρώτου γύρου.
Στο Πλατύ η αποχή ήταν μικρή και οι δυο υποψήφιοι πήραν, ο Μεϊμαράκης 59 επιπλέον ψήφους και ο Μητσοτάκης 67. Κάπως έτσι κύλησε και η εκλογή στην Μελίκη. Ο Μεϊμαράκης πήρε άλλους 77 ψήφους και ο κ. Μητσοτάκης άλλους 90. Τα ίδια και στις Αντιγονίδες. Ο κ. Μεϊμαράκης πήρε άλλους 32 ψήφους και ο κ. Μητσοτάκης άλλους 49.

Ανατροπή στην Δοβρά: Στην Δοβρά είχαμε ανατροπή. Στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης ήταν μπροστά με 39-36 ενώ στον δεύτερο ο κ. Μητσοτάκης πέρασε με 73-56.