Συνάντηση Καρασαρλίδου – Αντωνίου με υφυπουργό Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη για ΕΒΖ και Κλωστήρια Ναούσης

 karasarlidoy vouli

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.

Ένα από τα θέματα ενδιαφέροντος ήταν η συνέχιση της βιώσιμης λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Ε.Β.Ζ. Η κυρία Τζάκρη δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της μελέτης βιωσιμότητας που εκπόνησε η εταιρεία «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε». Επίσης προχωράει η διαδικασία της συζήτησης με τους εκπροσώπους του βραζιλιάνικου consortium για την συνεργασία με την Ε.Β.Ζ (μεταφορά ακατέργαστης ζάχαρης ζαχαροκάλαμου από την Βραζιλία, ραφινάρισμα-επεξεργασία σε κρυσταλλική ζάχαρη στις εγκαταστάσεις της Ε.Β.Ζ και προώθηση των προϊόντων σε τρίτες χώρες –εξαγωγή σε Ρωσία, Αραβικές χώρες κλπ). Τα εν λόγω θέματα εξετάζονται από το Υπουργείο Βιομηχανίας σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης σε σχέση με τις φετινές υποχρεώσεις σε προμηθευτές και τευτλοπαραγωγούς η κ. Τζάκρη ενημέρωσε ότι εξασφαλίστηκε πιστωτική γραμμή από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας για 7 εκατομμύρια € για πληρωμή μέσα στον Δεκέμβριο.

Οι δυο βουλευτές τόνισαν το ενδιαφέρον τους για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της Ε.Β.Ζ επ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και των αγροτών- τευτλοκαλλιεργητών καθώς η τευτλοκαλλιέργεια αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα για τον αγροτικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας και δεν πρέπει να χαθεί. Επίσης η εν λόγω βιομηχανία είναι σημαντική για την τοπική απασχόληση στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Στην συνάντηση τέθηκε επίσης το θέμα της επαναλειτουργίας των Κλωστηρίων Νάουσας (ΕΝΚΛΩ) σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας. Η υφυπουργός δήλωσε ότι το σχέδιο επαναλειτουργίας εξετάζεται από το Υπουργείο σε συνεργασία με την πιστώτρια τράπεζα. Η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και το Υπουργείο Βιομηχανίας είναι θετικό σε κάθε πρόοδο του σχετικού εγχειρήματος.

Η επαναλειτουργία των δυο μονάδων, στη Νάουσα και την Κομοτηνή, εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα της χώρας μας. Γι αυτό και η κυβέρνηση στηρίζει κάθε προσπάθεια επαναλειτουργίας βιομηχανικών μονάδων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.