Καρασαρλίδου: "Ένταξη των απολυμένων των ΕΑΣ Βέροιας και Νάουσας σε προγράμματα ανεργίας"

karasarlidoy vouli

Μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των απολυμένων των ΕΑΣ Βέροιας και Νάουσας, η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου είχε επικοινωνία με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Ράνια Αντωνοπούλου με σκοπό την ένταξή τους σε προγράμματα ειδικής επιδότησης του ΟΑΕΔ. Παράλληλα κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο αναφέρει ότι:

"Στα πλαίσια της εφαρμογής του ν. 4015/2011 περί εξυγίανσης των συνεταιρισμών, οι (παραπάνω) Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών οδηγήθηκαν σε λύση και εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι τους οδηγήθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα στην απόλυση· και ενώ ο ν.4015/2011 συνεχίζει να εφαρμόζεται απόλυτα όσον αφορά τις συνεταιριστικές οργανώσεις, δυστυχώς δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 9 του άρθρου 19 του συγκεκριμένου νόμου που αφορά τους απολυμένους εργαζόμενους, ως προς την αποκατάστασή τους.

Με τη θέση σε εκκαθάριση πολλών ΣΑΟ δημιουργείται οξύ πρόβλημα με τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχασαν την εργασία τους και μαζί με αυτή το δικαίωμα συντάξεως τους. Παράλληλα, εξαιτίας της πρωτοφανούς αδράνειας των εκκαθαριστών ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν προέβησαν ή δεν ολοκλήρωσαν την εκπλειστηρίαση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ενώσεων· ενώ ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες όχι μόνον για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, αλλά και για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών που μαστίζονται από την ανεργία.

Παρακαλώ, εκ μέρους των εργαζομένων, για τις δικές σας άμεσες ενέργειες για την ένταξη τους σε προγράμματα ειδικής επιδότησης του ΟΑΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι σήμερα –μετά από τρία και μισό χρόνια- παραμένουν άνεργοι, ενώ είναι αμφίβολο αν θα λάβουν κάποια στιγμή τους μισθούς τους, καθώς και τις αποζημιώσεις που τους οφείλουν οι πρώην εργοδότριές τους συνεταιριστικές οργανώσεις".