Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα για τις χωματερές

xomateri-4

Επιβλήθηκαν στους δήμους τα πρώτα πρόστιμα που αφορούν τις μη αποκαταστημένες χωματερές. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου επιβλήθηκε πρόστιμο 40 χιλιάδες ευρώ για κάθε ανενεργή χωματερή και 80 χιλιάδες ευρώ για κάθε ενεργή χωματερή. Τα πρόστιμα είναι εξαμήνου και όσοι δήμοι δεν αποκαταστήσουν τις χωματερές τους έως τον Δεκέμβρη, θα τους επιβληθούν και νέα πρόστιμα.

Αναφορικά με τους δήμους της Ημαθίας, στην Βέροια επιβλήθηκε πρόστιμο για δυο ανενεργές χωματερές (80.000 ευρώ) και στη Νάουσα για τρεις ανενεργές χωματερές (120.000 ευρώ). Μέχρι στιγμής τα χρήματα δεν κρατήθηκαν από τους ΚΑΠ ωστόσο παρά την αντίδραση των δήμων, δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση ότι δεν θα πληρωθούν. Να θυμίσουμε ότι το έργο της αποκατάστασης των ανενεργών χωματερών των δήμων Βέροιας και Νάουσας θα δημοπρατηθεί την Τρίτη 8 Ιουνίου ωστόσο επειδή είναι μεγάλο έργο, οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας εκφράζουν την αγωνία τους μήπως αυτό δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβρη και επιβληθούν νέα πρόστιμα.

Στην σύσκεψη που έγινε γι αυτό το θέμα στο Υπουργείο, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα πρόστιμα και τόνισε ότι αυτά δεν πρέπει να πληρωθούν. Ο Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε ότι ο δήμος Βέροιας από την 1 Ιουνίου 2011 που έκλεισε την χωματερή στον Αλιάκμονα και μεταφέρει τα σκουπίδια στην Κοζάνη έχει πληρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα είπε ότι ο δήμος Βέροιας πληρώνει για την μεταφορά των απορριμμάτων περίπου 800.000 ευρώ το χρόνο ενώ αν δεν τα μετέφερε και τα έθαβε στον Αλιάκμονα θα πλήρωνε πολύ λιγότερα, δηλαδή 50 χιλιάδες για την ταφή και 160.000 ευρώ τα πρόστιμα κάθε χρόνο. 'Τιμωρούνται όσοι τήρησαν το νόμο κι έκλεισαν τις χωματερές, αυτά τα πρόστιμα δεν πρέπει να πληρωθούν" είπε ο δήμαρχος Βέροιας για τα πρόστιμα που αφορούν τις ανενεργές χωματερές.