Πώς θα γίνεται από Δευτέρα η κυκλοφορία των πολιτών

Το πώς θα γίνεται η κυκλοφορία των πολιτών, μετά την απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων, εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται τα μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, Κρατικοί λειτουργοί, όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Από αύριο στις 6 το πρωί επιτρέπεται να μετακινηθούν:
  • Όσοι όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους.
  • Όσοι κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα.
  • Τράπεζα
  • Τελετή, κηδεία, γάμος κτλ υπό όρους
  • Ασκηση εξω ατομικά ή άνα δύο άτομα με απόσταση
  • 'Όσοι επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα.
  • Όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους
  • Επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Στα αυτοκίνητα θα μπορούν να βρίσκονται έως 2 άτομα. Η αστυνομία θα κάνει τους ελέγχους και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα έγγραφα.

- Ή έγγραφο- βεβαίωση τύπου Α από τον εργοδότη με ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας και ωράριο.

- Για τις άλλες περιπτώσεις πχ σούπερ μάρκετ οι πολίτες θα συμπληρώνουν βεβαίωση τύπου Β με ονοματεπώνυμο τόπο προορισμού και αιτία.

Απαγορεύεται να βγαίνουμε σε πάρκα, παιδικές χαρές, άλση, μαρίνες. Οι επιχειρήσεις με αυστηρά μέτρα συνεχίζουν και λειτουργούν.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο για τις βασικές μας ανάγκες. Στο forma.gov.gr θα βρούμε όλες τις οδηγίες και τους δύο τύπους εγγράφων που χρειάζονται για τις μετακινήσεις μας.

Ο κ. Πιερράκης είναι ότι βγαίνουμε μόνο για 6 λόγους:

Φαρμακείο, γιατρό
Σούπερ μάρκετ
Τράπεζα
Παροχή βοήθειας
Τελετή (υπό όρους)
Σωματική άσκηση, κατοικίδιο (υπό όρους)

Στο 13033 στέλνουμε SMS, σριθμό δραστηριότητας από τις 6 - κενό, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και έτσι μπορούμε να βγούμε. Το SMS θα είναι δωρεάν.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου είπε ότι οι συνεπείς πολίτες δεν θα δουν αλλαγή στη ζωή τους, πέρα από τη βεβαίωση που θα έχουν μαζί τους. Μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους. Τα μέτρα είναι απαραίτητα για όσους ακόμα και σήμερα δεν κατανοούν την ανάγκη της προσωπικής ευθύνης και του αυτοπεριορισμού. Είπε ακόμη ότι η ΕΛΑΣ έχει καταρτίσει ειδικό σχεδιασμό και θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμορφωθούν οι πολίτες, ότι δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε στις δομές υγείας με συμπτώματα της νόσου και ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι  σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού.

Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος είπε ότι η καθαριότητα στους δήμους, τα ληξιαρχεία, η δημ. αστυνομία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, επεκτείνεται το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι για να βοηθηθούν οι αδύναμοι και οι ηλικιωμένοι και θα υπάρξει ειδική μέριμνα για Ρομά και αστέγους. Κανείς άστεγος δεν θα μείνει στον δρόμο αυτές τις μέρες.

Η ιστοσελίδα forma θα είναι διαθέσιμη από απόψε. Οι εργαζόμενοι, αύριο θα χρειαστείτε βεβαίωση εργοδότη για να αποχωρήσετε από τη δουλειά σας.