Ο υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας Ηλίας Σταύρου «καίει» Χρυσή Αυγή και Μιχαλολιάκο

Την ώρα που ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος έχει καταθέσει αίτηση εξαίρεσης ανακριτριών και εισαγγελέα που χειρίζονται την υπόθεση της ΧΑ, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΧΑ στην Ημαθία Ηλίας Σταύρου προχωρά σε σειρά αποκαλύψεων σε κατάθεσή του που έδωσε αυτοβούλως και σκιαγραφεί με σαφήνεια το εγκληματικό προφίλ του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ο Ηλίας Σταύρου αποφάσισε να μιλήσει και μάλιστα επώνυμα για τις πρακτικές, τους πρωταγωνιστές αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η οργάνωση. Η μαρτυρία του είναι «καταπέλτης» για τον αρχηγό και γενικό γραμματέα της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, για τον οποίο καταγγέλλει ότι είχε πλήρη εποπτεία και γνώση της εγκληματικής δράσης των μελών του κόμματος. Κάνει επίσης αναφορά στις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής για να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους καθώς και για τις απειλές που δέχεται από τη στιγμή που αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή.

«Δεν έτυχε να βρεθώ στη Χρυσή Αυγή, δεν έτυχε να βγω πρώτος σε σταυρούς, δεν έτυχε να εργαστώ στη βουλή για λογαριασμό του κόμματος. Δεν έτυχε να κάνω τις ομιλίες που έκανα. Όλα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο λανθασμένης επιλογής» δηλώνει ο άλλοτε υποψήφιος βουλευτής της ΧΑ.

Σύμφωνα με τον κ.Σταύρου η διαφωνία του με τις πράξεις βίας της ΧΑ ήταν και η αφορμή για να ζητήσει γραπτώς τον Ιούνιο του 2013 την απεμπλοκή του από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη του κόμματος. Όπως καταθέτει: «Ζήτησα εγγράφως τον Ιούνιο 2013 την απεμπλοκή μου από τον γενικό γραμματέα. Η απάντηση μου εστάλη μέσω sms στο κινητό μου τηλέφωνο από την Ουρανία Μιχαλολιάκου με το οποίο μου γνωστοποιούσε ότι ο αρχηγός τη ΧΑ δεν επιθυμούσε την απεμπλοκή μου».

Από τότε άρχισαν όπως διευκρινίζει οι απειλές για τη ζωή του καθώς και οι φήμες ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Ήδη με επίσημη ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της η ΧΑ η οργάνωση ξεκίνησε την προσπάθεια να πλήξει την αξιοπιστία του, καθώς όπως αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση «το τελευταίο έτος παρουσίαζε χαρακτηριστικά διαταραγμένης προσωπικότητας». Μάλιστα στην ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκαν το όνομά του καθώς και μια φωτογραφία του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του πρώην βουλευτή στην ερώτηση του εισαγγελέα γιά το ποίες ήταν οι μέθοδοι εξάπλωσης και διάδοσης των ιδεών του κόμματος. «Εκτός από τις συνηθισμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν όλα τα κόμματα, δηλαδή τη χρήση προπαγανδιστικού εντύπου και ηλεκτρονικού κομματικού υλικού, πολλές φορές η βία ήταν το μέσο για την πραγμάτωση των σκοπών. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που το κράτος, όπως θα επιθυμούσε η Χ.Α., δεν προέβαινε σε απέλαση των μεταναστών, κάθε μέσο που θα τους έκανε τη ζωή δύσκολη επιβαλλόταν για το καλό του έθνους…Για να μετέχεις σε βίαιες ενέργειες πρέπει πρώτα να ενταχθείς σε έναν πυρήνα για να έχεις την κάλυψη των στελεχών Χ.Α. Η ιεραρχία ήταν: το μέλος που υπάγεται στον πυρηνάρχη, ο πυρηνάρχης στον περιφερειάρχη, αυτός αν είναι μέλος Πολιτικού Συμβουλίου απευθείας στον αρχηγό, αν δεν είναι σε κάποιο μέλος του Π.Σ και εκείνος θα απευθυνόταν στον αρχηγό».

Πηγή πληροφοριών: ΤΑ ΝΕΑ και Εφημερίδα των Συντακτών, paraskinio.gr