Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην ανακοίνωση του υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προέβη σήμερα (Τετάρτη) ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπογραμμίζεται ότι η επιλογή του προσώπου ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό. «Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο μόνος υπεύθυνος για να πάρει τις αποφάσεις είναι ο κ. Μητσοτάκης», είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Τάσος Τασούλας, είχε εκφράσει την άποψη ότι η πρόταση του πρωθυπουργού θα εξασφαλίζει ευρύτερη πλειοψηφία. Πάντως, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και με απλή πλειοψηφία

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική. Προβλέπονται πλέον πέντε ψηφοφορίες μέχρι να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (200, 200, 180, 151 και στο τέλος πλειοψηφία επί των παρόντων). 

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου.

Σημειώνεται τέλος, πως μετά τη συνταγματική αλλαγή του 1985, ο ρόλος του Προέδρου είναι επί της ουσίας συμβολικός, καθώς το σύστημα διακυβέρνησης είναι πλέον πρωθυπουργοκεντρικό. Ωστόσο, ο ΠτΔ είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας, καθώς προσωποποιεί το ανώτατο πολιτικό αξίωμα. Στο πρόσωπό του συμβολίζεται η ευρύτερη ενότητα του έθνους. 

Πηγή: https://www.efsyn.gr