Οφειλόμενες απαντήσεις

Του Παναγιώτη Καπετανάκη

Πρόσφατα διαβάσαμε ενόψει εκλογών κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο συμφωνούν εκατό άτομα. Σε κάθε δημοκρατία ασφαλώς είναι δικαίωμα του καθενός πού και γιατί υπογράφει, όπως ασφαλώς είναι δικαίωμα του καθενός η άσκηση κριτικής.

Επειδή κάποιοι επιμένουν στο επιχείρημα ΕΜΕΙΣ και ΑΥΤΟΙ…μας έρχεται στον νου απ’ τα παλιά ο Ουίλιαμ Φόστερ ο οποίος στην «Ιστορία του Συνδικαλιστικού Κινήματος» (σ. 327) σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Λένιν έγραψε ότι πρέπει να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον καπιταλισμό σε όλους τους τομείς της κυριαρχίας του…» Το αν καπιταλισμός ξεπεράστηκε ή όχι ή όλη αυτή η θεωρία ήταν τελικά μια ουτοπία αυτό είναι πασιφανές.

Οι συντάκτες του κειμένου επιχειρούν επίσης να μας πείσουν ότι «…υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ εκείνων που μας έφεραν (τα μνημόνια) και τα θεώρησαν ευλογία Θεού και εκείνων που τους επιβλήθηκαν (τα μνημόνια) με τη θηλιά στον λαιμό…». Δηλαδή, εδώ και τέσσερα χρόνια ήθελαν να μα φτιάξουν την κοινωνία των Φερρών του θεσσαλικού κάμπου, όπως την είχε φτιάξει ο καλόκαρδος Άδμητος, αλλά…η θηλιά στον λαιμό ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ…

Ο καθαρός και γνήσιος αριστερός Μανώλης Αναγνωστάκης, ο οποίος πέρα από το τεράστιο λογοτεχνικό του ανάστημα κυνηγήθηκε, εξορίστηκε και φυλακίστηκε και έγραψε τα πρώτα του άρθρα στην «Αυγή» με όσα είχε δει και όσα είχε ζήσει, στο τέλος είπε: «έχω διακόψει ΟΡΙΣΤΙΚΑ τα πάντα απογοητεύτηκα από την πολιτική και αποσύρθηκα…»

Οι συντάκτες του κειμένου στην προσπάθειά τους να μας πείσουν ξεχνούν, καθώς φαίνεται, ότι τώρα πια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολίτες της κοιλάδας του Νεάντερταλ, αλλά τώρα υπάρχει κόσμος ενημερωμένος που αποφασίζει. Είναι πασιφανές ότι και την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολούθησε η ίδια πολιτική που έσπρωχνε κόσμο από τις Φαιδριάδες πέτρες και τον τσάκισε.

Είναι για γέλια αυτό που είπε κορυφαίος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ότι: «δεν τσακίσαμε τη μεσαία τάξη, απλά τη ζορίσαμε» Τώρα πια ΝΑΙ, ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και θα αποφασίσει στις 7 του Ιούλη. Ο Μανώλης Γλέζος, που παρά τα γηρατειά του δεν έχασε τη σκέψη του, στις 11/2/18 έγραψε: «Η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως Αριστερα…ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.