Αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών και στην ασυλία των βουλευτών προτείνει ανάμεσα σε άλλα η Κ.Ο. της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

tsavdaridis vouli

Καινοτόμες και ρηξικέλευθες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος συμπεριλαμβάνει η συνολική πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση, μέλος της οποίας είναι και ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Η πρόταση, η οποία μελετήθηκε λεπτομερώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, κατετέθη σήμερα (Τρίτη 2 Δεκεμβρίου) στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα μέλη της, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την κατάθεση της πρότασης στην Βουλή.

Μεταξύ των προτάσεων που ξεχωρίζουν είναι:

1. Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης το ανώτατο όριο θα είναι το 200 ενώ δεν θα υπάρχει πλαφόν για χαμηλό όριο.

2. Αποσυνδέεται πλήρως η δικαιοδοσία δίωξης Υπουργών και μελών της Κυβέρνησης από την Βουλή. Η Βουλή δεν θα μπορεί πλέον να συστήνει επιτροπές προκαταρκτικής εξέτασης αλλά μόνο εξεταστικές οι οποίες όμως εμπίπτουν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και δεν μπορούν να διώξουν Υπουργούς. Ως αδικήματα που θεωρούνται ότι τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων Υπουργού μένουν μόνο η παράβαση καθήκοντος και η απιστία. Αν η «κατηγορία» αφορά σε αυτά τα αδικήματα τότε η Βουλή δεν θα παρεμβαίνει αλλά θα επιλαμβάνεται άμεσα το δικαστικό συμβούλιο με επόμενο βήμα το Ειδικό Δικαστήριο, ενώ αν η κατηγορία αφορά σε άλλα αδικήματα τότε η υπόθεση θα παραπέμπεται απευθείας στην τακτική δικαιοσύνη.

3. Η ριζική αλλαγή της ασυλίας βουλευτή. Ο βουλευτής δεν θα προστατεύεται από βουλευτική ασυλία εκτός αν το ζητήσει ο ίδιος θεωρώντας ότι η κατηγορία εις βάρος του υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα ή αφορά στην άσκηση της πολιτικής του δραστηριότητας.

4. Ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Πρόεδρος θα έχει την δυνατότητα να κυρώνει νόμους, να προκηρύσσει δημοψηφίσματα αλλά και να προβαίνει σε διαγγέλματα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού.

5. Ανώτατο όριο πρωθυπουργικής θητείας τα οκτώ χρόνια.

6. Ασυμβίβαστο βουλευτή – Υπουργού

7. Αποσύνδεση αποτυχίας εκλογής προέδρου δημοκρατίας από την Βουλή με διάλυση της Βουλής και Εθνικές Εκλογές. Στο πρώτο στάδιο η διαδικασία θα διεξάγεται κανονικά από την Βουλή και αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε η Βουλή δεν θα διαλύεται αλλά θα υπάρχει προσφυγή στον λαό προκειμένου αυτός να επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων που ήδη έχουν προταθεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

8. Σύσταση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ιδιωτικού δικαίου. Η λειτουργία τους θα ορίζεται με νόμο και την εποπτεία που ασκείται και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Σε σχετική του δήλωση, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι προτάσεις της "γαλάζιας" επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας και αποτελούν την απόδειξη της κομβικής σημασίας που δίνει η Νέα Δημοκρατία για την αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας που θα διασφαλίζει την θωράκιση των θεσμών της και την αναπτυξιακή πορεία της στη νέα εποχή.