Logo

Ο Πάνος Σκουρλέτης από την Βέροια για έξοδο από το μνημόνιο, Κλεισθένη και στήριξη αυτοδιοίκησης (φωτογραφίες, βίντεο)

Τρεις άξονες είχαν οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη στην Βέροια. Ο Υπουργός Εσωτερικών, που βρέθηκε στην Ημαθία για το συνέδριο των ΔΕΥΑ, μίλησε στα τοπικά μέσα και αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επόμενη ημέρα, στην στήριξη που παρέχει το Υπουργείο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τέλος στο Σχέδιο Κλεισθένης 1.

Έξοδος από το μνημόνιο

Για το τέλος του μνημονίου, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι βαδίζουμε προς το τέλος του προγράμματος χωρίς να χρειάζεται να μπούμε σε νέο και για πρώτη φορά έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα πανηγυρίσει και πρόσθεσε ότι ανοίγει μια νέα προοπτική για την χώρα αλλά επειδή η ζημιά που έγινε τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια είναι μεγάλη, δεν μπορεί να αποκατασταθεί από την μια ημέρα στην άλλη. Ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε όμως, ότι όσο θα ανεβαίνουν οι ρυθμοί της οικονομία, η κυβέρνηση θα επανεξετάζει τις δεσμεύσεις που έχει πάρει με στόχο προφανώς την βελτίωσή τους. Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση δίνει μια μάχη για την αποκατάσταση του πολιτικού συστήματος με την αποκάλυψη σκανδάλων και με το σπάσιμο των μηχανισμών που τα προκαλούν. 

Υπουργείο Εσωτερικών και αυτοδιοίκηση

Ο Υπουργός μιλώντας για το Υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε ότι στήριξε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι έφερε μια άνοιξη μετά από μια βαρυχειμωνιά. Σημείωσε ότι μέσα από προγράμματα (Φιλόδημος) δόθηκαν χρήματα για υποδομές ενώ αποζημιώθηκαν και ακραία φυσικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Ημαθία μέσω του προγράμματος Φιλόδημος 2 δόθηκαν 2.055.700 ευρώ (859.100 στην Βέροια, 650.700 στην Αλεξάνδρεια, 545.900 στη Νάουσα) ενώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές δόθηκαν 1.780.565 ευρώ (626.335 στην Βέροια, 704.891 και 447.338 στη Νάουσα). 

Το σχέδιο Κλεισθένης

Για το σχέδιο Κλεισθένης 1, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι είναι το πρώτο βήμα μιας συνολικής μεταρρύθμισης, προωθεί την κουλτούρα των συνεργασιών και αφήνει πίσω τις μονοπαραταξιακές διοικήσεις. Επίσης, το σχέδιο, γεφυρώνει το χάσμα περιφέρειας - κέντρου, στηρίζει τις τοπικές κοινότητες, κατηγοριοποιεί τους δήμους για καλύτερη εφαρμογή πολιτικής και προωθεί τα τοπικά δημοψηφίσματα. Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε και βέλη εναντίον της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής που διαφωνούν. Για τη ΝΔ είπε ότι έχει μια στείρα αντίθεση, δεν έχει να επιδείξει ούτε μια μεταρρύθμιση από το 1974 και μετά, έχει μια βαθιά συντηρητική θέση και θέλει να συρρικνώσει τους δήμους δίνοντας υπηρεσίες στους ιδιώτες. Για την κ. Γεννηματά είπε ότι πριν πει όχι στο σχέδιο Κλεισθένης, πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα τον κ. Ραγκούση, ο οποίος έφερε το σχέδιο Καλλικράτης. 

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Υπουργού

Αμέσως μετά στον Υπουργό τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα. Στην ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την...βρόμικη δουλειά με το 3ο μνημόνιο, απάντησε ότι ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα με την επίτευξη των στόχων του, που ήταν προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού για να αποφευχθεί η τυφλή σύγκρουση που θα ήταν επώδυνη για την χώρα. 

Σε ερώτηση αν στο δεύτερο βήμα ανοίξει συζήτηση για το χωροταξικό των δήμων και το αν δημιουργηθεί 4ος δήμος στην Ημαθία, απάντησε ότι η επόμενη φάση θα αφορά ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δήμων. Το χωροταξικό θα εξεταστεί αφού μόνο όταν επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και φυσικά αν υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.  

Για το αν υπάρχει προοπτική συνέχισης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ μετεκλογικά, με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφωνίες σε εθνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απάντησε ότι δεν μπορεί κανείς να προδικάσει τι θα γίνει μετά τις εκλογές.  

Για το όνομα των Σκοπίων και για το αν είναι ακραίοι αυτοί που δεν συμφωνούν με το Μακεδονία, απάντησε: "Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες". Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα που βρίσκεται αυτές τις ώρες στην κορύφωσή του και υπογράμμισε ότι "επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να λύσει με εθνικά επωφελείς όρους μια εκκρεμότητα που ταλανίζει τη χώρα πάνω από 25 χρόνια".

"Όλοι εκκινούνε με βάση την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων" είπε και πρόσθεσε ότι είναι απερίσκεπτο και επιπόλαιο το γεγονός ότι ορισμένοι "προσπαθούν σήμερα να βάλουν νέες διαχωριστικές γραμμές σε αυτά τα ζητήματα". Ο κ. Σκουρλέτης, σημείωσε, ότι "στα εθνικά ζητήματα πρέπει να επιδιώκουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις", δήλωσε ότι δεν συμφωνεί "με οποιουσδήποτε αφορισμούς που με εύκολο τρόπο βάζουν ταμπέλες από εδώ και από εκεί: εθνομηδενιστές, προδότες, ακροδεξιοί, κτλ" και πρόσθεσε: "αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση και ίσως να απευθύνονται σε έναν κόσμο που λειτουργεί περισσότερο με το θυμικό του και λειτουργεί αντανακλαστικά".

"Από τις πολιτικές ηγεσίες και τα πολιτικά κόμματα επιβάλλεται ωριμότητα και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε μια συγκυρία που φαίνεται ότι μας δίνει μια ευκαιρία. Μακάρι να ολοκληρωθεί αυτή η ευκαιρία. Θα φανεί, αλλά επαναλαμβάνω: μη δημιουργούμε ψεύτικους και τεχνητούς διχασμούς στα εθνικά ζητήματα" πρόσθεσε.

Για το αν παρήγγειλε το υπουργείο εκλογικό υλικό και ετοιμάζεται για εκλογές, απάντησε ότι είναι αστείο αυτό που γράφτηκε και πρόσθεσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. 

Δείτε αναλυτικά τι απαντήσεις έδωσε

{jlex}flickr:72157695755359291{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb