proteas

tsakiridis tires

logomageia

Ισχυρό μήνυμα για το Σκοπιανό

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι ομιλίες στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν καταφθάσει με λεωφορεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ήταν μια ογκώδης και μαχητική συγκέντρωση που ξεχείλιζε συναίσθημα με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης που δεν έπαυαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της μη αποδοχής στη διαπραγμάτευση του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ. Ουκ ολίγες φορές ακούστηκαν αποδοκιμασίες εναντίον της πολιτικής ηγεσίας.

Οι εκτιμήσεις ως προς των αριθμό των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, αποκλίνουν καθώς από το βήμα της ακούστηκαν αριθμοί όπως διακόσιες, πεντακόσιες, αλλά και οχτακόσιες χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις δεν ξεπέρασαν τις ογδόντα χιλιάδες. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε στις 90.000.

Εκατοντάδες λεωφορεία -για χίλια πεντακόσια έκαναν λόγο οι ομιλητές- μετέφεραν κόσμο από τη Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, αλλά και την Πελοπόνησο με τους οργανωτές να καταγγέλλουν ότι η αστυνομία εμπόδισε μεγάλο αριθμό πούλμαν να εισέλθουν στην πόλη. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα λεωφορεία ήταν διακόσια ογδόντα τέσσερα.

Ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος, που το πρωί τέλεσε συλλείτουργο στον Άγιο Δημήτριο μαζί με άλλους δέκα μητροπολίτες, μολονότι είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται στα συλλαλητήρια, τελικά πήγε και μάλιστα απηύθυνε χαιρετισμό.

Περισσότεροι από δεκαπέντε ήταν τελικά οι ομιλητές, που αξίωσαν από τους πολιτικούς να μην προβούν σε υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας, στην οποία επ' ουδενί δεν πρέπει να περιέχεται ο όρος Μακεδονία. Κυριάρχο ήταν το σύνθημα «όχι στο ξεπούλημα της Μακεδονίας».

Αίσθηση προκάλεσαν αποστροφές της ομιλίας του επίτιμου αρχηγού του ΓΕΣ κ. Φράγκου Φραγκούλη, ο οποίος εν μέσω μερίδας συγκεντρωμένων που φώναζαν «είναι τρελός ο στρατηγός», καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης και της εν γένει πολιτικής ηγεσίας για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, ενώ αξίωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια.

Στη μεν χώρα μας με το ερώτημα εάν θα περιλαμβάνεται στο όνομα της ΠΓΔΜ ο όρος Μακεδονία, στη δε FYROM για να δεσμευτούν οι πολίτες της ότι στο όνομα της χώρας τους... δεν θα υπάρχει το «Μακεδονία».

Ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ ζήτησε ακόμα την αποπομπή του κ. Νίμιτς από τη θέση του διαπραγματευτή, υποστηρίζοντας πως χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος και τον...κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Στο άκουσμα του ονόματος του δημάρχου μερίδα διαδηλωτών, κυρίως απόστρατοι που βρίσκονταν στον χώρο με στολές παραλλαγής, αντέδρασαν με χυδαία συνθήματα, τα οποία ο ομιλητής δεν αποδοκίμασε.

Από το βήμα της συγκέντρωσης διατυπώθηκαν αιτήματα όπως οι αποφάσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ να μην λαμβάνονται από την κυβέρνηση και τη Βουλή, αλλά από την Εκκλησία του Δήμου με την μορφή λαϊκών συνελεύσεων, να τοποθετηθεί ανδριάντας του Μεγάλου Αλέξανδρου, ενώ ακούστηκαν εκτιμήσεις του τύπου ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει ελληνική μειονότητα που αριθμεί εφτακόσιες χιλιάδες πολιτών τους οποίους η Ελλάδα οφείλει να εφοδιάσει με διαβατήρια, κ.α.

Στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα και η συγκέντρωση συνεχίστηκε με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr 

dyslexia centers

tsiafoulis

sidiropoulos

meimaridis

studio 69