Με αφορμή

Του Τάσου Τασιόπουλου

Η επιτυχία ή η αποτυχία ενός οικονομικού προγράμματος ή κάποιων έστω οικονομικών μέτρων, εξαρτάται κυρίως από τη δυνατότητα πολιτικής έκφρασης αυτών που θίγονται ή αυτών που ευνοούνται και προπαντός από τη δύναμη που έχουν οι μεν ή οι δε ως πολιτική έκφραση.

Πριν λοιπόν μερικά βράδια σε δημόσιο χώρο – ουσιαστικά σε γνωστό γειτονικό στέκι- 3-4 νεαροί συζητούν μεγαλόφωνα περί των τελευταίων οικονομικών επιδοματικών μέτρων της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως “μετά το χειρουργείο τον ασθενή δεν τον βάζεις να τρέξει”.

Είναι γεγονός πως έκφραση της αδιέξοδης κατάστασης ανάμεσα στα άλλα αποτελούν και οι ουρές των συμπατριωτών μας μπροστά στους κάδους απορριμμάτων και ο τρόπος αντίδρασης όσων στα όρια της φτώχειας ΔΕΝ ευτύχησαν να στριμωχτούν στα γκισέ των ταχυδρομείων ή των τραπεζών για να εισπράξουν εφάπαξ τα ψίχουλα του μερίσματος, κυρίως όμως εκείνων – και είναι εκατομμύρια περισσότεροι – από τις τσέπες των οποίων βγήκε αυτό το προς διανομή ΜΕΡΙΣΜΑ.

Στους απαισιόδοξους Δήμο και Κώστα οι οποίοι επιχειρηματολογούσαν ότι “ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ” υπάρχει η εξής απάντηση.

Ναι, σήμερα η ΕΛΛΑΔΑ έχει χάσει κάθε αυτονομία και ελευθερία στην επιλογή μέσων , δεν κυνηγάει στόχους, προσπαθεί να εφαρμόσει συνταγές τύπου ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ και αποτυγχάνει γιατί σε δέκα μέρες που θα τελειώσει το ΜΕΡΙΣΜΑ και κατακάτσει ο κουρνιαχτός το βέβαιο αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη δυσπιστία και από αυτούς που ωφελήθηκαν γιατί θα τελειώσουν τα φράγκα και κυρίως από τους άλλους
από τις τσέπες των οποίων αφαιρέθηκαν για να μαζευτεί το προς διανομή ποσό.

 Όμως όλα τα παραπάνω μπορούν να αλλάξουν αν υπάρχει – και υπάρχει – μια παράταξη που ως προτεραιότητά της βάζει την μεταρρύθμιση του παρόντος και όχι του μέλλοντος, θέτοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Ως πρώτη είναι η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και αυτή μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένα βήματα, με πρώτο το σπάσιμο των ΜΑΜΟΥΘ εκλογικών περιφερειών στο Λεκανοπέδιο και αλλού, όπου για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής χρειάζεται πακτωλό χρημάτων, δεύτερο με αναλογικότερο εκλογικό σύστημα – όχι απλή αναλογική – που θα δίνει ένα μικρό μπόνους στο πρώτο κόμμα με σκαλοπάτια ανάλογα με το ποσοστό του.

Τρίτο η αξιοκρατία και η επιτυχής συνέχεια του κράτους καθώς όλες οι επιτελικές θέσεις της διοίκησης και των υπουργείων θα κατακτώνται με εξετάσεις ύστερα από προκήρυξη και μέσω ΑΣΕΠ και να μην καπαρώνονται από ανάξιους ή αποτυχόντες κομματάρχες.

Τέταρτο να θεσμοθετηθούν θητείες αιρετών κάθε βαθμίδας – δημάρχων- περιφερειαρχών- βουλευτών- πρωθυπουργών ώστε να μην καπαρώνονται από τα διάφορα ρουσφέτια τα δημαρχιακά ή τα βουλευτικά έδρανα.

Πέμπτο να καταργηθεί το ρεζιλίκι των “τριήμερων” όταν κανένα κόμμα δεν αποκτά αυτοδυναμία καθώς με τα “τριήμερα” το μόνο που γίνεται είναι το μοίρασμα των υπουργικών θώκων “τύπου Χαϊκάλη” και λοιπών ακόμα καλύτερων ή και χειρότερων. Η οποιαδήποτε κατάληξη κυβερνητικής συνεργασίας να είναι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ αποτυπωμένη σε χαρτί.

Ναι, πολλά μπορούν συνεπώς να γίνουν αν υπάρξει μια σοβαρή πρόταση η οποία θα στρέψει την κοινωνία στις δυνατότητες της και αυτό αποδείχτηκε όταν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αποτέλεσαν κατακτήσεις του παρελθόντος πάνω στις οποίες οφείλουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα.

Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να αφήσουμε πίσω οριστικά το πελατειακό κράτος, την δημαγωγία, την αλαζονεία, τα φαινόμενα της διαφθοράς και τις γκρίζες σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είναι αλήθεια επίσης ότι στην εκλογική διαδικασία της Κεντροαριστεράς για πρώτη φορά αυτά ακούστηκαν με τόσο πολιτικό τρόπο, τόσο συγκεκριμένα και τόσο μαζικά από τον Νίκο Ανδρουλάκη έστω και αν στο τέλος μειοψήφησε.

Σε κάθε περίπτωση και προφανώς εν όψει συνεδρίου και με την ηγεσία – έτσι όπως προέκυψε – τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα, καθώς αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το κράτος το οποίο δυστυχώς κατάντησε να είναι μεταπρατικό και να παράγει μίμηση, να αλλάξει λοιπόν και να γίνει παραγωγός ετερότητας πολιτισμού.

ΥΓ1. Ακούστηκε πως τετάρτης κατηγορίας ατσίγαρος δημόσια γράφων κέρδισε στο λαχείο και οσονούπω ανοίγει επικοινωνιακά γραφεία.

Ολόψυχα του ευχόμαστε καλοξόδιαστα και καλή επιτυχία.

ΥΓ2. Κυκλοφορεί η φήμη πως η ΝΔ άνοιξε δεύτερο κύκλο επιλογής πολιτικών στελεχών ειδικά για την αξιοποίησή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αξίζουν συγχαρητήρια αν ισχύει αυτό αλλά εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πάντα. Ιδιαίτερα στο δήμο μας.

ΥΓ3. Ακόμα και στο σοβαρότερο ζήτημα που προέκυψε ως κυβέρνηση στους ΤΣΙΠΡΟΚΑΗΜΕΝΟΥΣ σχετικά με το όνομα των Σκοπίων, μάλλον αγωνίζονται να αποδείξουν την μπαχαλοποιιησή τους. Είναι να μην σου τύχει κακόμοιρη Ελλαδίτσα. Όταν σου λείπει η κυβερνητική σοβαρότητα πως να σε υπολογίσει ο άλλος, ακόμα και αν είναι ο Σκοπιανός!!!!!!

Ο ΤΡΑΜΠ είπε στον ΤΣΙΠΡΑ τα Σκόπια πρέπει να συμμετέχουν τον Ιούνιο στην ΣΥΝΟΔΟ του ΝΑΤΟ, ο ΤΣΙΠΡΑΣ υποκλινόμενος το αποδέχτηκε και ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ ψηφοθηρών κλωτσάει, αλλά ως υπουργός ΑΜΥΝΑΣ θα κάτσει δίπλα στον Σκοπιανό υπουργό τον Ιούνιο, αν μέχρι τότε είναι ακόμα Υπουργός.

ΥΓ4. Δεν θέλω να μάθει κανένας ότι πήρα ΜΕΡΙΣΜΑ- έλεγε κάποιος - όχι για να μην με περάσουν για Αλβανό ή ΡΟΜ αλλά για να μην με θεωρήσουν αχαήρευτο.