Το τίποτα με το καθόλου

Του Τάσου Τασιόπουλου

Η αλήθεια είναι ότι οι ηγέτες δεν προκύπτουν από υποδείξεις καθώς δεν πρέπει μόνον να βλέπουν αλλά και να αντιλαμβάνονται, και δεν πρέπει μόνον να ακούν αλλά και να καταλαβαίνουν για να μην χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα της κριτικής σκέψης, της φαντασίας αλλά και της διαίσθησης.

Συζητήσιμο είναι όταν οι κατέχοντες προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατηθούν στην εξουσία και δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν και άλλοι αυτονόητοι τρόποι να το πετύχουν.

Γιατί το ατομικό δικαίωμα δεν είναι ατομική ευθύνη όταν διοικείς έναν δήμο, μια περιφέρεια, ένα κράτος αλλά είναι κοινωνική ευθύνη και κυρίως ότι η ευθύνη αυτή χρειάζεται τεκμηρίωση μια τεκμηρίωση, την οποία πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι διοικούμενοι και εδώ προκύπτει ο ρόλος και η ευθύνη των διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

Εδώ βέβαια συζητήσιμα είναι άλλα πράγματα, όπως ο μέσος όρος ανάπτυξης της ευαισθησίας, της διαισθητικής αντίληψης, του σθένους, και κυρίως της εκφραστικής αρτιότητας.

Το μέσο όρο, ας πούμε για παράδειγμα, στην αξιολογική κρίση, στην διάκριση του σωστού από το λάθος, στην αξιολόγηση της ποιότητας, στην ικανότητα διάκρισης του πρακτέου από τις διάφορες εμμονές, τις διάφορες αναστολές και τους διάφορους εθισμούς, όπως είναι ο ψιλικατζίδικος χρηματισμός, έστω και από κάποιους που σε θεωρούν ξεγάνωτο ντενεκέ, αλλά νομίζουν ότι σε χρησιμοποιούν, είναι επίσης ένα συζητήσιμο ζήτημα. - Προφανώς σε κεντρικό επίπεδο ο ρόλος αυτός ανήκει σε μια κοινωνικά ανεξέλεγκτη τηλεόραση, η οποία δρα μόνον με κριτήρια εμπορικά και κυρίως χυδαία και χωρίς καμιά συστολή.

Έτσι ο εκβαρβαρισμός μαζί με την ευτέλεια επέβαλαν την απόλυτη κυριαρχία των εντυπώσεων, υποκαταστώντας την πολιτική, την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτισμική και την πολιτιστική πραγματικότητα.

Αυτά σε Κεντρικό Επίπεδο, γιατί σε τοπικό τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς κυρίαρχο γεγονός είναι το τοπικό αλισβερίσι, το ευτελές πάρε- δώσε του τίποτα με το καθόλου.

Τα τελευταία χρόνια π.χ. ο ρόλος που διαδραματίζει η Γεωθερμία αυξάνεται συνεχώς αφού αποτελεί μια ανεξάντλητη και κοινωνικά αποδεκτή μορφή ενέργειας με πολλές και χρήσιμες εφαρμογές με μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Με δεδομένο ότι τα γεωθερμικά πεδία χαμηλής ευθαλπίας στο δήμο μας έχουν διερευνηθεί, είναι συζητήσιμο γιατί δεν προτάσσεται η προοπτική τους αφού έγιναν αρχικές έρευνες και το κόστος της επένδυσης στις ενεργειακές υποδομές δεν είναι απαγορευτικέ, στις δε κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας μπορεί να καλυφτεί μέχρι και το 60% των ετήσιων απαιτήσεων σε θερμική ενέργεια, είναι απορίας άξιο, γιατί ως ψευτο ΜΜΕ μας ενδιαφέρει η στροφή προς την καθημερινότητα, οι παιδικές χαρές και κάποιες ανύπαρκτες ανακυκλώσεις, εκτός αν αυτή η στροφή είναι αποδοτική σε διμερές επίπεδο του τίποτα με το καθόλου.

Βέβαια προτού φτάσει κανένας να θεωρεί αδιανόητο τον χρηματισμό και την κλοπή του κοινωνικού χρήματος καλά θα είναι, να υπολογίζει ότι σε τοπικές κοινωνίες με αστάθμητους παράγοντες υπάρχει περίπτωση να γίνονται και αυτά.

Υπάρχει περίπτωση από τη μια μεριά η επιθετική ιδιοτέλεια, η θρασύτητα και η ακατάσχετη χυδαιότητα να αποτυπώνονται ως προειδοποιητικά κορναρίσματα ξεγάνωτων ντενεκέδων με σκοπό τον προσπορισμό δημοσίου χρήματος, από δε την άλλη η προστασία του κινήτρου για κατάκτηση ή την διατήρηση της θέσης ευθύνης να αποτελεί τελικό ορόσημο οπότε η συνάντησή των δυο δρόμων να καθίσταται αναπόφευκτη.

Σε μια τέτοια περίπτωση όλα γίνονται σε βάρος της τοπικής κοινωνίας η οποία όμως δεν μένει αδιάφορη και γι' αυτό στέλνει αδιάβαστους και τους δυο- αιρετούς και δημόσια γράφοντες – και γι' αυτό και ποτέ στο δήμο μας δεν έγινε επανεκλογή δημάρχου που δέχτηκε τέτοιου είδους συναλλαγή και τέτοιου είδους προεκλογική υποστήριξη.

Η συνέπεια είναι συνάρτηση της ανιδιοτέλειας και η ανιδιοτέλεια είναι αποτέλεσμα πίστης σε κάτι που βελτιώνει τον τόπο και όχι τις τσέπες ιδιόρρυθμων απατεωνίσκων.

ΥΓ1. Κάποιες πρώιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ν.Δ. είτε εοιμαζόμενη για βουλευτικές εκλογές ως ισχυρή αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, δεν ξεχνάει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο στίβο της οποίας θα διαθέσει ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΠΟΛΙΚΑ στελέχη. Λένε τάχα, πως πιλοτικά έχει επιλεγεί για το εγχείρημα και ο δικός μας δήμος.

ΥΓ2. Έσκασαν στα γέλια κάποιοι όταν διάβασαν τα περί προσπάθειας να αξιολογηθεί σε δεύτερη φάση ως ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ της Ν.Δ. κάποιος πολιτικός επιστήμονας και το σχόλιο τους ήταν: που πας ρε ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ με καμιά 50/ριά ψηφαλάκια.

ΥΓ3. Η ΚΕΝΤΡΑΡΙΣΤΕΡΑ προς το παρόν δεν ασχολείται με το θέμα των δημοτικών εκλογών, αλλά το 2019 ή θα είναι ανερχομένη δύναμη και θα λάβει αποφάσεις ή θα είναι στα κάτω της οπότε κάποια προσωπικότητα- και υπάρχουν πολλές- σε προσωπικό επίπεδο θα δώσει τη μάχη εν καιρώ τω δέοντι.

ΥΓ4. Σχετικά με την λέξη “Σούρλα” Λαρισαίος αναγνώστης λέει πως στ' Λ'ρσα το “σούκαλο” του γουρουνιού το λένε “σουρλά” και όχΙ “σούρλα” και πως ακόμα και αν τον κόψεις “του γρουν' θα σκνισ' μι του ΄φτι”. Τι να εννοεί άραγε ο Λαρισαίος;

ΥΓ5. Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ προεκλογικά πρότεινε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με τις εξής παρεμβάσεις:

α) Σπάσιμο των μαμούθ περιφερειών
β) Ορισμό θητειών για τους αιρετούς
γ) Κατάργηση των τριήμερων σε περίπτωση συνεργασιών με υποβολή γραπτών προτάσεων σε όσο χρόνο χρειαστεί και
δ) Με διαδικασία ΑΣΕΠ τοποθέτηση σε όλες τις θέσεις των υπουργείων και όχι κατάληψη από στρατιές κομματαρχών.

Το τελευταίο ευτυχώς το επιβάλει ήδη η ΤΡΟΪΚΑ στους περήφανους διαπραγματευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς είχαν αρχίσει να θυμώνουν επειδή σταμάτησαν οι “θεσμοί” (!!) να τους φέρνουν και άλλα μέτρα για υπογραφές.