Logo

Θεοχαρόπουλος προς Κουρουμπλή: «Ατυχία δεν είναι ότι το ναυάγιο έγινε τη νύχτα αλλά ότι Υπουργός είστε εσείς που δεν μπορέσατε να αντιδράσετε»

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη Βουλή στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την οικολογική καταστροφή στον Αργοσαρωνικό με τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

“Κύριε Υπουργέ, oι εξελίξεις στην υπόθεση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» είναι σοκαριστικές. Εσείς υποτιμήσατε από την πρώτη στιγμή την διάσταση της καταστροφής.

Αντί να επέμβετε αρχικά και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, έστω και στο και πέντε, δηλώνατε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Αναρωτιέμαι αν ειλικρινά αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει έλεγχος. Μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρησή σας, τα μέτρα που ελήφθησαν στην συνέχεια ήταν αναντίστοιχα του μεγέθους της ρύπανσης, με αποτέλεσμα οι εστίες της να επεκταθούν σε μεγάλη θαλάσσια έκταση της Αττικής.

Φτάσατε στο σημείο να προβείτε σε απαράδεκτες δηλώσεις, να συνιστάτε στους πολίτες τις πρώτες ημέρες να πάνε για κολύμπι στις ακτές της Αττικής. Πάλι καλά που δεν τους είπατε ότι λόγω της ρύπανσης θα είναι φτηνότερες και οι ξαπλώστρες! Μόνο αυτό δεν ακούσαμε εκείνες τις ημέρες.

Στην συνεδρίαση, πριν δύο ημέρες, της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, συνειδητά ή ασυνείδητα, δείξατε για άλλη μια φορά ότι δεν έχετε συναίσθηση της κατάστασης. Αντί να ενημερώσετε ουσιαστικά για τις ενέργειες της κυβέρνησής σας επί του θέματος, μας βομβαρδίσετε με μέρες και ώρες και πληροφορίες για συσκέψεις επί των συσκέψεων. Όλο συσκέψεις κάνατε, μετά την Τετάρτη, που γυρίσατε από το Λονδίνο, σύμφωνα με την ενημέρωση που κάνατε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Αλλά αποτέλεσμα τίποτα.

Πέραν της εκτεταμένης οικολογικής καταστροφής, το ναυάγιο οδήγησε σε τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον Σαρωνικό. Παραλίες, αλιευτικές και τουριστικές περιοχές έχουν καταστραφεί. Η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές, άλλες δραστηριότητες επίσης όπως ο αθλητισμός, δημόσιες και δημοτικές υποδομές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Και βέβαια η δημοσία υγεία απειλείται.

Με όση ειλικρίνεια σας έχει μείνει και αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης, παρακαλώ να απαντήσετε σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Σε ποιες ενέργειες ακριβώς προτίθεσθε να προβείτε από εδώ και στο εξής; Έχετε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα; Κι αν ναι, ποιος είναι αυτός; Πώς θα διασφαλίσετε στο πλαίσιο αυτό τον συντονισμό σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Τις πρώτες ημέρες οι Δήμαρχοι έλεγαν ότι είναι εντελώς μόνοι σε αυτήν την διαδικασία. Δεν είχαν καμία ενημέρωση από το Υπουργείο. Και καλά, βρισκόσασταν στο Λονδίνο, δεν μπορούσατε να επιστρέψετε –κι αυτό δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, δεν μας έχετε πει το λόγο- αλλά εν πάση περιπτώσει από εκεί δεν μπορούσατε να συντονίσετε κάποιες ενέργειες -προσωπικά εσείς- σε μια τέτοια κρίσιμη περίσταση για την χώρα; Πότε εκτιμάτε ότι θα αποκατασταθεί η ζημιά και η περιβαλλοντική ισορροπία;

Τέλος, θέλω να σας θέσω ένα ακόμη ερώτημα καθοριστικής σημασίας, που αφορά στην αποζημίωση των πληγέντων επαγγελματιών και πολιτών. Δηλώσατε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις όσων θίγονται από το IOPC Fund, στην περίπτωση που δεν αρκεί η κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρία. Μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά; Επειδή η έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις ευθύνες για το ναυάγιο είναι σε εξέλιξη, δηλώσατε μάλιστα σε συνέντευξή σας ότι δεν μπορείτε να κάνετε προφητείες, απαντήστε λοιπόν στους επιχειρηματίες και τους πολίτες που πλήττονται και αγωνιούν και που κάθε άλλο παρά προφητείες προσδοκούν: Πότε και πώς σχεδιάζεται η αποζημίωσή τους; Θα εξαρτηθεί, και σε ποιο βαθμό, από τα αποτελέσματα των πορισμάτων;”.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

“Κύριε Υπουργέ, για άλλη μια φορά δεν πήρα απαντήσεις στα ερωτήματα που σας έθεσα. Παραμένουν εκκρεμείς οι απαντήσεις.

Η κυβέρνησή σας, έχει βάλει τα πάντα στον αυτόματο πιλότο. Και δυστυχώς σε αυτήν την κρίσιμη περίπτωση, δεν λειτουργεί. Εσείς κύριε Κουρουμπλή, δηλώσατε ευθέως ότι την ευθύνη διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων, και του σχεδίου απορρύπανσης, την έχει το Λιμενικό Σώμα. Δεν αισθανθήκατε την υποχρέωση να είστε εδώ και να προΐσταστε σε όλες τις διαδικασίες, από την αρχή, τις πρώτες ημέρες, σε σχέση με το Λιμενικό Σώμα; Πέραν του γεγονότος ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθείτε να αποποιηθείτε και ορισμένων ευθυνών, θεωρείτε ότι όλες οι ευθύνες υπάρχουν σε διοικητικές υπηρεσίες και δεν αναλαμβάνετε καμία πολιτική ευθύνη.

Αλλά για να είμαι ειλικρινής, κύριε Υπουργέ, το ίδιο ακριβώς κάνει και ο πρωθυπουργός. Στην πρόσφατη ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν ανέλαβε καμία πολιτική ευθύνη, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο παρά μόνο είπε ότι συγκάλεσε σύσκεψη την Παρασκευή, πριν μία εβδομάδα, -με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ημερών- για να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες. Επιχειρείται, από την πλευρά της κυβέρνησης, μεθοδικά, μια προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών μόνο σε διοικητικούς παράγοντες.

Είστε όμως αντιμέτωπος με ερωτήματα που βαρύνουν και εσάς, κύριε Υπουργέ. Ερωτήματα σχετικά με το αξιόπλοο του δεξαμενόπλοιου, με το εάν λειτουργούσαν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί την ώρα της βύθισης, αλλά κυρίως ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα και την καθυστέρηση αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού.

Το θέμα είναι εντέλει αν κάνατε επίσημα ή ανεπίσημα αίτημα για να μαζευτεί το πετρέλαιο, αν καθυστερήσατε 3 ή 4 ημέρες. Ακόμη δεν δίνετε συγκεκριμένη απάντηση. Η ουσία δεν είναι καν πόσο καθυστερήσατε αλλά αν καθυστερήσατε. Και η κωλυσιεργία σας είναι, πέρα για πέρα αδικαιολόγητη, εγκληματική στη συγκεκριμένη περίπτωση. Για παράδειγμα, η εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA), είπε ότι ο Οργανισμός διαθέτει για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16 πλοία τα οποία είναι διαθέσιμα 24 ώρες μετά την υποβολή του αιτήματος. Και απαντήσατε χτες στην επιτροπή ότι δεν μπορούσαμε γιατί ήτανε στην Μάλτα το πιο κοντινό. Από ότι βλέπουμε σας διαψεύδει ξανά σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου, και λέει ότι βρίσκεται και στην Βουλγαρία και στην Κύπρο. Απαντήσεις για όλα αυτά θα δώσετε; Για τα συγκεκριμένα ερωτήματα που σας θέτουμε. Με τις συγκεκριμένες εξελίξεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Κύριε Κουρουμπλή θα έπρεπε να έχετε παραιτηθεί. Και αφού δεν το κάνατε εσείς έπρεπε να έχει ζητήσει την παραίτησή σας ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι δυνατόν να μην αναλαμβάνετε την ευθύνη και να λέτε ότι φταίνε μόνο οι υπηρεσίες. Η υπηρεσία έχει πολιτικό προϊστάμενο. Και υπάρχουν ευθύνες. Και για την καθυστέρηση και για την κωλυσιεργία και για όλα όσα γίνονται αυτές τις εβδομάδες.

Είπατε πριν από λίγο ότι η μόνη που δεν φταίει είναι η κοινωνία. Δεν συνεννοηθήκατε με τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων στην κυβέρνησή σας που τα χρέωσε όλα στην κοινωνία. Είπε ότι ολόκληρη η κοινωνία φταίει, δεν φταίει μία κυβέρνηση μόνο. Συνεπώς, δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε ούτε εντός της κυβέρνησής σας.

Και βεβαίως, αναρωτηθήκατε για ένα ανάλογο συμβάν στην Ελευσίνα, παλιότερα. Κοιτάξτε, δεν μπαίνω σε καμία τέτοια συζήτηση. Ο κόσμος θέλει απαντήσεις στα ερωτήματα. Το να αρχίζουμε να λέμε ποια ρύπανση είναι μεγαλύτερη και ποια μόλυνση ήταν μεγαλύτερη και ποιανού έτους ήταν μεγαλύτερη, πραγματικά αδικεί αυτή τη στιγμή όλο το πολιτικό σύστημα. Να απαντήσετε σε συγκεκριμένα ερωτήματα, γιατί είστε υπεύθυνος γι’ αυτά τα οποία έχουν συμβεί.

Πείτε λοιπόν με ποιο τρόπο ως κυβέρνηση θα εγγυηθείτε την αναζήτηση και την απόδοση ευθυνών. Ευθύνες, οι οποίες γιγαντώνονται, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο του νέου δεξαμενόπλοιου που είχε αναλάβει την απάντληση του πετρελαίου στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Γιγαντώνονται λοιπόν διότι η λαθρεμπορία καυσίμων ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Κι αυτή τη φορά με ενδείξεις ότι ένα ολόκληρο κύκλωμα εταιρειών, που συχνά συνεργάζονται και μεταξύ τους, δρούσε και δρα ανεξέλεγκτα.

Κι όντως, όπως λέτε κι εσείς, ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Θυμάται πολύ καλά ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που δεσμευόταν στις προγραμματικές της δηλώσεις ότι χτυπώντας τους λαθρεμπόρους θα εισέπραττε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Υπουργοί της κυβέρνησής σας -τρεις θυμάμαι- έχουν δηλώσει ότι χάνουμε πάνω από 2,5 δις ευρώ το έτος. Και οι τρεις Υπουργοί έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι εδώ. Ήταν να γίνει η δίκη χθες, τέσσερις μάρτυρες –οι δύο εκ των οποίων ήταν από το δικό σας Υπουργείο- δεν έχουν παρευρεθεί στην δίκη, έχουν δώσει μια δικαιολογία, αλλά επιτέλους θα πρέπει να υπάρχει αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Έτοιμο σύστημα εισροών-εκροών είχατε και δεν χρησιμοποιείται.

Σταματήστε λοιπόν να πρωτοτυπείτε εις βάρος της χώρας και της κοινωνίας, αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας.

Ατυχία δεν είναι ότι το ναυάγιο έγινε τη νύχτα, όπως είπατε σε μία συνέντευξή σας. Ατυχία είναι ότι στη θέση αυτή ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είστε εσείς, που δεν μπορέσατε να αντιδράσετε σ’ αυτήν την περίπτωση. Δυστυχώς για την χώρα αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Κουρουμπλή.”

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb