Οι επίφοβοι ίσκιοι και οι επίπλαστοι ίσκιοι

Του Παναγιώτη Καπετανάκη

Το σημαντικότερο έργο του ρωσικού μοντερνισμού «Οι αριστοκράτες και οι επίφοβοι ίσκιοι» του Αντρέι Μπέλι, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στη χώρα μας, είναι έργο που εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα. Οι αγώνες των επίφοβων ίσκιων από τους λόφους της Αγίας Πετρούπολης ενάντια στην τότε αριστοκρατία του κέντρου της πόλης ασφαλώς και δεν έχουν καμία σχέση με τους «αγώνες» των σημερινών επίπλαστων ίσκιων.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους ως σύγχρονοι έμβαροι επιχειρούν με πονηριές να μας πείσουν ότι «θα ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ...με τη σύγχρονη αριστοκρατία...». Μέλος της κυβέρνησής τους πριν λίγες μέρες μάς είπε ότι «ΣΟΒΙΕΤΙΑ θα σας κάνουμε...». Στέλεχός τους στο Μαξίμου είπε για την πολυεθνική εταιρία Eldorado «στα τσακίδια και πουθενά να μην στεριώσεις». Δεν ξεχνάμε, φυσικά, τον βουλευτή τους που μας έκλεισε «ραντεβού στα Γουναράδικα», ενώ τακτικά μας υπενθυμίζουν ότι μας χωρίζει ΑΒΥΣΣΟΣ με σας.

Το να χρησιμοποιείς, όμως, τεχνάσματα παρμένα από το έργο «Οι συγγραφείς και το ύφος» του Σοπενχάουερ σε μια προσπάθεια να πείσεις αυτό ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΠΙΑ. Δεν πιάνει πια η σκόπιμη παραμόρφωση των γεγονότων. Ασφαλώς, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραδόθηκαν ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ στους δανειστές, όπως το ίδιο έκαναν και οι νυν κυβερνόντες.

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι δηλώσεις δυσαρεστημένων και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει. Για παράδειγμα, ο Σταμάτης Κραουνάκης σε συνέντευξή του (22/6/17) μεταξύ των άλλων είπε: «συντάχθηκα και δυνατά (μαζί τους) και μου ΚΟΣΤΙΣΕ...». Η Ελένη Ράντου σε συνέντευξή της (7/9/17) είπε: «Ανήκω σε αυτή την αμήχανη Αριστερά, αλλά ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ...Μετά την αντίσταση των πρώτων μηνών η παράδοση ήταν ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ...». Η Άννα Παναγιωτοπούλου σε συνέντευξή της (26/6/17) είπε ότι: «μας κορόιδεψε όλους, ναι τον ψήφισα, (και τώρα) μουτζώνομαι που τον πίστεψα».

Με αυτό που πολλές φορές επαναλαμβάνουν, δηλαδή ότι «θα τελειώσουμε με το χθες και ότι αυτό υπηρετεί» μάς έρχεται στον νου, ασφαλώς, «Το Κεφάλαιο» του Καρλ Μάρξ, στο οποίο εκτενώς ασχολήθηκε με την αναγκαία τάξη και την πλεονάζουσα τάξη. Με αυτό το τεράστιο πολιτικό θέμα, της αναγκαίας και της πλεονάζουσας τάξης, πολλοί ασχολήθηκαν και πολλοί θυσιάστηκαν κουβαλώντας ΑΔΕΙΑ κιβώτια ιδεών και στο τέλος έπεσαν στον λάκκο που οι ίδιοι άνοιξαν για τους άλλους. Συνεπώς, όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα τελειώσουμε με το χθες, απλά πλανώνται πλάνην οικτρά.

Επίσης, ως αστείο ακούγεται αυτό που λέγεται ότι θα τσακίσουμε τις ανισότητες. Με το τεράστιο θέμα των ανισοτήτων πολλοί ασχολήθηκαν και ένας από αυτούς ο Τομά Πικετί στο δικό του «Κεφάλαιο τον 21ο Αιώνα», έργο που εξακολουθεί να προκαλεί σεισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος τονίζει ότι οι ανισότητες ενδεχομένως να προκαλέσουν τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις με ανυπολόγιστες συνέπειες, και αυτή την εκτίμησή του ασφαλώς πρέπει να το κρατήσουμε. Σήμερα υπάρχει ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ και σε αυτό το αδιέξοδο συνυπάρχουν οι υποστηρικτές των ιδεών των Σχολών του Σικάγου και του Μίλτον Φρίτμαν, συνυπάρχουν οι κουρασμένοι και κατακερματισμένοι σοσιαλδημοκράτες, αλλά και όλοι εκείνοι που κάνουν μια ατομική αποκήρυξη στην κοινωνική αδικία.

Παρόλα αυτά, και μέσα σε ένα περιβάλλον αποβλάκωσης, θα έλεγε κανείς, πρέπει να βρούμε το κουράγιο για να συμβάλλουμε στον ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, να στηρίξουμε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ενάντια στον φασισμό και να δουλέψουμε για μια ΖΕΟΥΣΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ όπου ο καθένας και η καθεμιά θα μπορεί να συμβάλλει στην ανόρθωση του τόπου μας.

Καπετανάκης Παναγιώτης
Τραπεζικός
Βέροια