Διευκρινήσεις ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς

Από τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Επειδή τα τελευταία 24ωρα οι πολίτες βομβαρδίζονται με παραπλανητικές και αβάσιμες πληροφορίες – απειλές για την προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικότερα τους πλειστηριασμούς, θεωρήσαμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Οι διατάξεις του Νόμου Σταθάκη, αναθεωρημένου Νόμου Κατσέλη, που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018, προστατεύουν αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία των πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης – διευθέτησης οφειλών ενώ πρέπει η αξία της κατοικίας του να είναι κάτω από 220.000 ευρώ για ζευγάρι και το ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 23.659 ευρώ!

Υπάρχουν και πιο ευνοϊκές διατάξεις όπως η κάλυψη του 95% των μηνιαίων καταβολών από το κράτος όταν το ακίνητο έχει αξία μέχρι 160 χιλ. και το εισόδημα είναι μέχρι 13.917 ευρώ για ζευγάρι!

Για τις δόσεις το ελάχιστο ποσό που λαμβάνεται υπόψη για την διαβίωση είναι 1160 ευρώ και πάνω από αυτό συζητιέται η δόση.

Για όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία θα έχουν ελάχιστες δόσεις και οριστική ή σημαντική διαγραφή της οφειλής μετά την τριετία!

Οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν και οφειλές στο ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΤΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ και λοιπά ΙΔΙΩΤΙΚΑ χρέη!

Επαναλαμβάνουμε ότι προϋπόθεση είναι η προσφυγή σε ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ αφού η διαδικασία δεν γίνεται αυτόματα.

Τέλος, σχετικά με δημοσιεύματα για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τονίζεται ότι όπως σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς ή και άλλες τράπεζες από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα διενεργούνται πλειστηριασμοί ακινήτων δανειοληπτών που κυρίως λόγω άρνησης και όχι κατ΄ ανάγκη λόγω πραγματικής αδυναμίας, αδιαφορούν πλήρως να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ενώ θα αφορά ακίνητα από καταγγελθέντα δάνεια που ήδη ανήκουν στην Τράπεζα -ες".