Νέα κεντροαριστερά, ο ρόλος και οι στόχοι της

Της Θούλης Σιδηροπούλου

Παρά τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει διαρκώς η χώρα και οι πολίτες επί επτά συναπτά έτη από το 2010, η τελευταία απόφαση του Εurogroup ήταν ένας συμβιβασμός. Συνέχεια ενός επαναλαμβανόμενου συμβιβασμού, που ξεκίνησε με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Για πρώτη φορά όμως ο τελευταίος «ευρωπαϊκός συμβιβασμός» καθορίζει κι ένα νέο πολιτικό πεδίο εξελίξεων για τον Λαό και την Πατρίδα με ελπιδοφόρο και αναπτυξιακό πρόσημο.

Με την ρήτρα της ανάπτυξης η προοπτική της ελληνικής οικονομίας δίνει δίκαια στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τον χρόνο που αναζητεί καθώς τα τεκταινόμενα συγκλίνουν κι επιβάλλουν την διενέργεια των εθνικών εκλογών το 2019. Έτσι όλα δείχνουν ότι μπορούν να ενισχυθούν ξανά οι ελπίδες μας για την καλύτερη πορεία της χώρας με ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση. Η χώρα είναι δυνατόν να εισέλθει σε μια νέα εποχή, αν κερδηθεί το στοίχημα της βιώσιμης, ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης μέσα από την μείωση και την εξάλειψη των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Προς μια πολυκομματική παράταξη

Σε αυτήν την εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση οφείλουν όλα τα κόμματα, οι πολιτικές κινήσεις, τα εναλλακτικά κινήματα, οι πρωτοβουλίες των ενεργών πολιτών που ανήκουν φύσει και θέσει στο μεγάλο ιστορικό Κίνημα της Ελληνικής και κατ΄επέκταση και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να συμπροδιοριστούν σε μια νέα σύγχρονη προοδευτική πολυκομματική Παράταξη, που θα σηματοδοτεί την Συμπαράταξη όλων των δημοκρατικών, ανανεωτικών, δημιουργικών και προωθητικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, να απαντήσουν θετικά και με σαφήνεια χωρίς υπεκφυγές και δίχως καταστροφολογία.

Στο πλαίσιο μιας σταθερής εθνικής συνεννόησης και πολιτικής συναίνεσης που απαιτεί η διαρκής και δυσκολότατη «ευρωπαϊκή μάχη» που δίνει η χώρα, οφείλουν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ως συνοδοιπόροι, να συνδιαμορφώσουν εκτός όλων των άλλων και την «ευρωπαϊκή ύλη» της Ελληνικής Κεντροαριστεράς.

Σε αυτήν την ανοιχτή πρόκληση και πρόσκληση οφείλουμε οι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες, τα στελέχη, τα μέλη, οι φίλοι των κομμάτων της Ελληνικής Κεντροαριστεράς όχι απλά να απαντήσουμε καταφατικά και χωρίς περιστροφές αλλά με εμπεδωμένη την δημοκρατική αντίληψη και πρακτική, με εγερτήριες ιδέες και δημιουργική δράση να πετύχουμε. Είμαστε παρόντες γιατί θέλουμε να καταθέτουμε την πίστη, την θέληση και το πάθος μας για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, για την Ελλάδα του παρόντος και του μέλλοντός μας.

Το μεγάλο ζητούμενο όλων μας είναι να δώσουμε μια μεγάλη ανάταση στην χώρα μας και στην νέα ευρωπαϊκή της πορεία, μια μεγάλη ώθηση στην κοινωνία μας στις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις και κυρίως στις νέες γενιές.

Αναγέννηση της προοπτικής

Η νέα Κεντροαριστερά εκφράζει ένα σύγχρονο, πατριωτικό, ριζοσπαστικό Κίνημα των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς μέχρι και το Κοινωνικό και Μεταρρυθμιστικό Κέντρο, με ευρωπαϊκό ορίζοντα και προσανατολισμό και έχει προνομιακό κοινό πεδίο αναφοράς την σύγχρονη, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη-συμπαράταξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η επανίδρυση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, που ισοδυναμεί με την ανασυγκρότηση, την ανανέωση, την αναγέννηση, την προοπτική των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ κυρίως είναι ζωτική και επιτακτική ανάγκη να συσχετίζεται με σύγχρονα οράματα, διαχρονικές αρχές και αξίες και αξιόπιστες προτάσεις εκσυγχρονισμού, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που προσδιορίζουν την ταυτότητα, την φυσιογνωμία και την στρατηγική της.

Η επανίδρυση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς βασισμένη στην γέννηση ενός νέου κοινωνικού ριζοσπαστισμού οριοθετείται μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού προσανατολισμού της, του ιστορικού και ηθικού προορισμού της, των ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών αναφορών της.

Στον νέο ιστορικό κύκλο του 21ου αιώνα, σήμερα στην Ελλάδα, η Κεντροαριστερά με τις υπαρκτές δυνάμεις και τους φορείς της οφείλουν να σηματοδοτούν ελπίδες και νίκες για τις λαϊκές δυνάμεις ,να συνδέονται με το παρόν και το μέλλον μιας υπαρκτής κοινωνικής πλειοψηφίας καθώς και με την διαδρομή της ιστορικής και προοδευτικής παράταξης, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν σε ουσιαστικές και αξιόπιστες συνθέσεις ιδεών , οραμάτων, προγραμμάτων και προτάσεων, σε θετικές υπερβάσεις.

Αν το 1974 ήταν η στιγμή της γέννησης, της ίδρυσης και της αυτοοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, το 2017 έχει έρθει η στιγμή της ανανέωσης, της αναγέννησης και της επανίδρυσης της πολυσυλλεκτικής και πολυκομματικής Κεντροαριστεράς, ως ουσιαστικής, συμβολικής και τυπικής αρχής του νέου ιστορικού κύκλου. Ενός νέου Προοδευτικού Κινήματος που μέσα από αγώνες, διαφοροποιήσεις και μετασχηματισμούς θα οδηγεί την Ελλάδα και τους Έλληνες σε μια ανοιχτή, σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη._

*Το άρθρο δημοσιεύεται στην Δεκαπενθήμερη Πολιτική Επιθεώρηση «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» / 377ο Τεύχος