Logo

Θεοχαρόπουλος: “Το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνει πλήρως την «αγοραπωλησία» ελπίδας"

Στην ομιλία του στην Βουλή για τα νέα μέτρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημείωσε:

“Το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνει πλήρως την «αγοραπωλησία» ελπίδας. Τα ψέματά σας διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο λογαριασμός των μέτρων λιτότητας αγγίζει τους πάντες και τα πάντα, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα.

Τα μέτρα αυτά έρχονται φυσικά σε συνέχεια της διαπραγμάτευσης - πανωλεθρίας της κυβέρνησής σας. Υπογράψατε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά έτη μετά το 2018. Προχωράτε σε προληπτική νομοθέτηση που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σύμφωνα με εσάς, είναι εκτός κοινοτικού κεκτημένου και αντισυνταγματική. Τα μέτρα δεσμεύουν την χώρα για πολλά χρόνια, υπονομεύετε έτσι κάθε δυνατότητα, κάθε πιθανότητα εξόδου από την κρίση. Είναι πραγματικά να απορεί κανείς, για ποιο λόγο καθυστερούσε η αξιολόγηση, μάλλον διαπραγματευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ εσωκομματικά! Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

Η αξιολόγηση αυτή έπρεπε να κλείσει εγκαίρως και να αφορά μόνο τα μέτρα για το τρίτο μνημόνιο του 2015. Η κυβέρνηση όμως συμφώνησε σε πολύ μεγαλύτερο φορτίο μέτρων απ’ αυτό που προβλεπόταν στο μνημόνιο, χωρίς καν να υπάρχει νέα χρηματοδότηση. Και παρόλα αυτά δεν διστάζετε να επιδίδεσθε σε μία προπαγάνδα, μιλώντας για 7,5 δις ευρώ αντίμετρα – ενώ έχουμε 4,9 δις ευρώ μέτρα, δηλαδή να λέτε ότι έχουμε 2,6 δις ευρώ κέρδος! Μα δεν ντρέπεστε; Είναι αυτά επιχειρήματα; Μπορούν να πείσουν κανέναν; Νομίζετε ότι τρώει κουτόχορτο ο ελληνικός λαός να πιστεύει ότι θα βγούμε από εδώ και θα έχει κερδίσει 2,5 δις ευρώ μακροπρόθεσμα;

Κάθε ένα άρθρο του νομοσχεδίου αποτελεί απόδειξη της επίπλαστης αισιοδοξίας της κυβέρνησης. Κι όλα μαζί τα άρθρα καταρρίπτουν όλους τους μύθους:

Πρώτος μύθος. Διευθέτηση του χρέους. Με ποιον ακριβώς τρόπο; Μήπως παρά τα βαριά μέτρα πέτυχε η κυβέρνηση κάτι σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους; Καμία περαιτέρω λύση για το χρέος. Απλώς η κυβέρνηση σήμερα δηλώνει ότι θα ξεψηφίσει τα μέτρα αν δεν ρυθμισθεί το χρέος. Να φανταστώ με έναν νόμο και ένα άρθρο! Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Είναι απαράδεκτοι ερασιτεχνισμοί στην πλάτη μιας ολόκληρης χώρας. Ουσιαστικά δεν έχει εξασφαλίσει ούτε αυτά τα οποία προβλέπονταν το 2012 ούτε καν αυτά που προβλέπονταν στο Eurogroup το 2016, πριν από ένα έτος.

Δεύτερος μύθος. Τα μέτρα είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα.
Μειώνετε κύριες και επικουρικές συντάξεις ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Μειώνετε δραματικά το αφορολόγητο, ακόμη και για τα χαμηλά εισοδήματα.
Βέβαια, το τρανταχτό παράδειγμα του κ. Τσακαλώτου αποδεικνύει ότι οι 153 βουλευτές θα ψηφίζουν τα πάντα ακόμη και αν δηλώνουν και δεσμεύονται ακριβώς αντίθετα. Αφού μας είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι αν πέσει κάτω από 9000 ευρώ το αφορολόγητο θα πάει στο Μαξίμου, θα δώσει την παραίτησή του, θα έρθει εδώ και θα καταψηφίσει, υπέγραψε κάτω από 6000 ευρώ αφορολόγητο και βρίσκεται στη θέση του! Εδώ πραγματικά χάνουν και οι λέξεις το νόημα τους! Να τον χαίρεστε τον κ. Τσακαλώτο, τον Υπουργό Οικονομικών, να τον χαίρονται οι 153, να τον χαίρονται και οι 53!  Και βεβαίως το μόνο που μας είπε στη συζήτηση είναι ότι «αυτό το υποσχέθηκα για την περσινή χρονιά, για πριν από ένα έτος, το Μάιο του 2016, και τότε πριν ένα χρόνο περίπου το κράτησα». Και μετά από ένα έτος όμως έπεσε κάτω από 6000 ευρώ. Μα είναι επιχειρήματα αυτά; Είναι επιχειρήματα τα οποία λέτε σήμερα στον ελληνικό λαό όταν ψηφίζονται αυτά τα μέτρα;

Αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αλλά και αγροτών, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τον απόλυτα εισπρακτικό χαρακτήρα της πολιτικής σας.

Πως συμβαδίζει όμως η κοινωνική προστασία, την οποία θέλετε να επικαλείστε, με την βάναυση περικοπή των προνοιακών επιδομάτων και με τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση; Πως συνάδει με την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων ή του επιδόματος θέρμανσης; Φτάσατε στο σημείο να καταργείτε οικονομικές ενισχύσεις των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και νέων ανέργων. Και μετά από όλα αυτά μιλάτε για αντίμετρα υπό αίρεση του ΔΝΤ και υπό αίρεση πλεονασμάτων 3,5%, που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θεωρούσε ανέφικτα.

Τρίτος μύθος. Τα αντίμετρα. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Μόνο που αυτά, όπως προκύπτει και από το άρθρο 15, θα πρέπει να περάσουν πρώτα από το κόσκινο των δανειστών, και ειδικά του ΔΝΤ, στο τέλος του προγράμματος, και θα εγκριθούν μόνο εάν έχουν επιτευχθεί υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% που εσείς θεωρούσατε ανέφικτα, και απαιτούν υπερφορολόγηση. Τα αντίμετρα είναι ο ορισμός της ανακύκλωσης της φτώχειας. Άλλη μια κοροϊδία. Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της υποσχεσιολογίας. Είναι ακριβώς ότι ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015 και ότι ήταν το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τέταρτος μύθος η επιστροφή στην ανάπτυξη. Μα για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Δεν έχουμε δει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι στα ύψη. Και πως θα γίνουν οι επενδύσεις, όταν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση;

Και μέσα σε όλα αυτά είδαμε και τον κ. Τσίπρα χθες να λέει ότι είναι τόσο θετικές οι εξελίξεις που δυσκολεύεται να τις πιστέψει. Μα ο ελληνικός λαός δυσκολεύεται να πιστέψει αυτή τη στιγμή τα μέτρα που έρχονται. Και μάλιστα είπε ότι θα φορέσει και γραβάτα. Σε μια προηγούμενη συνέντευξή του είπε ότι δεν θέλει να φορέσει και γραβάτα γιατί θα του πουν ότι συμβιβάστηκε. Είναι ασυμβίβαστος λοιπόν ο κ. Τσίπρας! Ο οποίος ψήφισε μνημόνια, υπέγραψε μνημόνια, έφερε αυτή την κατάσταση στην χώρα και αυτό που σας ταιριάζει πλέον δεν είναι η γραβάτα αλλά το κυβερνητικό ποσέτ του κ. Τσίπρα και του κ. Κατρούγκαλου. Το κυβερνητικό αξεσουάρ, το ποσέτ, το μαντηλάκι πέτου που χρησιμοποιούσαν παλιότερα για να σκουπίζουν τα δάκρυα μιας κυρίας όταν κλαίει. Αυτό το ποσέτ θα χρησιμοποιηθεί για τα δάκρυα του ελληνικού λαού σήμερα! Γιατί αυτό το οποίο γίνεται σήμερα, με αυτά τα απαράδεκτα μέτρα, δεν μπορεί να το σηκώσει ο ελληνικός λαός.

Καταψηφίζουμε αυτό το προϊόν της αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης η οποία αποτελεί μία πραγματική πανωλεθρία. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ με προτάσεις. Και λέμε ότι αν επρόκειτο να επενδυθεί μουσικά η συγκεκριμένη συμφωνία σήμερα, θα επρόκειτο όχι για την «Ωδή στη χαρά» αλλά για «Ρέκβιεμ». Αυτό είναι στην πραγματικότητα, μην σας ενοχλεί κύριες και κύριοι βουλευτές. Χρειάζεται ένα προοδευτικό σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης. Εσείς δεν έχετε πάρει διαζύγιο μόνο από τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές αλλά και από την κοινή λογική. Όσοι σε εσάς πίστεψαν όμως, δεν θα μείνουν εγκλωβισμένοι. Θα δώσουμε το προοδευτικό σχέδιο, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς αυταπάτες, δεν θα σας αφήσουμε να οδηγήσετε την χώρα στον πάτο. Ναι κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μην ανησυχείτε και ρωτάτε, ναι, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά, το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, οι Κινήσεις Πολιτών και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, όλη η κεντροαριστερά θα ενωθούμε για να σταματήσει αυτή η κατάσταση στη χώρα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη πολιτική σήμερα. Να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει προοδευτική πρόταση για τη χώρα.”

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb