Θεοχαρόπουλος: “Η κυβέρνηση φέρνει διαρκές μνημόνιο και πανηγυρίζει”

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017:

“Η πραγματική οικονομία της χώρας έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της αντοχής της. Η κοινωνία βοά, η συνοχή της κινδυνεύει να διαρραγεί οριστικά.

Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να λύνει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, δένει τα μάτια της μπροστά στις προκλήσεις. Συνεχίζει να πορεύεται χωρίς σχέδιο και να εφαρμόζει αναποτελεσματικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα.

Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, αλλά και η απόφαση του Eurogroup, δείχνουν ξεκάθαρα πού πάμε τα επόμενα χρόνια. Σε ένα διαρκές μνημόνιο. Αυτό είναι, δυστυχώς, που εσείς συμφωνήσατε, χωρίς να διαπραγματευθείτε αποτελεσματικά και στο πρόσφατο Eurogroup.
Ο προϋπολογισμός που συζητούμε χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα, τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Είναι κοινωνικά άδικος και αντιαναπτυξιακός. Διότι πώς μπορεί να έχει αναπτυξιακή διάσταση όταν προβλέπει έντονες υφεσιακές παρεμβάσεις. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μέτρων αφορά φορολογικά μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ. Όταν στηρίζεται σε μια αβάσιμη αισιοδοξία, προφανώς για εσωτερική κατανάλωση.

Και προς τι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί σας για την απόφαση του Eurogroup; Νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα; Η κυβέρνηση πέτυχε το χειρότερο μίγμα μεταξύ θέσεων ΔΝΤ και Σόιμπλε ή καλύτερα μεταξύ των “δύο ελεφάντων” σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, όπως αποκάλυψε ο κ. Σόιμπλε. Η ελληνική κυβέρνηση όμως αποδείχθηκε χειρότερη και από “τα ποντίκια που τουλάχιστον τα σέβονται και τα φοβούνται οι ελέφαντες”.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του Σόιμπλε, και όχι του ΔΝΤ, για μη άμεση γενναία απομείωση του δημοσίου χρέους και πλεονάσματα 3,5% ακόμη και μετά το 2018 και η θέση του ΔΝΤ με την επιμονή του σε μέτρα. Δεν υποτιμώ ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν για το χρέος, κάθε ρύθμιση είναι καλοδεχούμενη, γνωρίζουμε ωστόσο ότι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει βραχυπρόθεσμο όφελος. Έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση που ουσιαστικά αρχίζει ελαφρώς το 2040 και ολοκληρώνεται το 2060, σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που επικαιροποίησε το ΔΝΤ.

Οι αυταπάτες στο θέμα του χρέους δυστυχώς έχουν συνέπειες για την χώρα. Για αυτό μην έχετε νέες αυταπάτες. Δεν λύσατε το θέμα. Εξάλλου ακόμη και να ρυθμισθεί το χρέος, γρήγορα θα φθάσουμε στο ίδιο σημείο εάν δεν υιοθετηθεί ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο. Και σε αυτό τον τομέα δυστυχώς δεν κάνετε τίποτα.

Ζητάει ο Πρωθυπουργός από τα κόμματα να δεσμευθούν για «απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος»; Έχει και η κοροϊδία τα όρια της! Συμφωνήσατε ως κυβέρνηση σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που σημαίνει νέα μέτρα δογματικής λιτότητας και διαρκές μνημόνιο και ζητάτε την ίδια στιγμή από εμάς να τα απορρίψουμε, όπως όμως το έχουμε ήδη κάνει. Ποιον κοροϊδεύετε; Νομίζετε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει; Δεν αντέχει άλλα ψέματα ο ελληνικός λαός. Οι δανειστές βεβαίως και έχουν παράλογες απαιτήσεις όπως στα εργασιακά και στον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Αποκρούστε επιτέλους αποτελεσματικά αυτές τις εμμονές και αφήστε τα επικοινωνιακά τερτίπια.

Σταματήστε να δημιουργείτε εντυπώσεις προκειμένου να δικαιολογήσετε τα σκληρά μέτρα που έρχονται. Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αποκαλυπτικός.

Μετά την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, η οποία αποτυπώνεται και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που φθάνει τα 93 δις ευρώ έρχεται νέο τσουνάμι φόρων. Οι πολίτες θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο. Το κυριότερο είναι ότι οι περισσότεροι φόροι είναι έμμεσοι. Η φορολογία γίνεται περισσότερο κοινωνικά άδικη, καθώς η σχέση άμεσης και έμμεσης φορολογίας επιδεινώνεται (από 1,15 το 2014 στο 1,3 το 2017). Συγχαρητήρια για την αριστερή σας πολιτική υπέρ των έμμεσων φόρων!

Είναι δε αδιανόητο να προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει με λογιστικά τρικ για την δήθεν κοινωνική πολιτική της. Η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει συνολικά 4,9 δις ευρώ για να δώσει πίσω στους πολίτες 871 εκατ. ευρώ. Θα πάρει χρήματα από τους φτωχούς και θα μοιράσει ένα μικρό μόνο μέρος από αυτά στους φτωχούς. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση λέγεται ανακύκλωση της φτώχειας.

Χρέος μας είναι να υπάρξει μία προοδευτική πολιτική που θα δώσει διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων που αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης. Με στόχους για υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που -αν επιτευχθούν- θα είναι το αποτέλεσμα επώδυνων μέτρων δογματικής λιτότητας. Από εκεί που ως αντιπολίτευση δεν υιοθετούσατε την αντίληψη ότι στόχος της χώρας πρέπει να είναι η ύπαρξη πλεονασμάτων και να μην παράγουμε ελλείμματα, περνάτε στο άλλο άκρο δεχόμενοι υπερβολικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά το 2018.

Η πραγματικότητα είναι ότι για να δώσουμε προοπτική στον ελληνικό λαό, το κλειδί είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Με την πολιτική όμως που ακολουθείται και το μοντέλο φόροι πάνω στους φόρους στον προϋπολογισμό, είναι μη ρεαλιστικός ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7%. Και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας στο τέλος θα να είναι η ενεργοποίηση του κόφτη, που εσείς υπογράψατε με την αναποτελεσματική σας διαπραγμάτευση.

Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, επιτυγχάνεται όταν υπάρχουν πολιτικές που δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον, με ένα πλαίσιο ελκυστικό για επενδύσεις, ικανό να προωθήσει τις εξαγωγές και να ενισχύσει την ιδιωτική κατανάλωση. Από που προκύπτει όμως η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση των επενδύσεων 9,1%, όταν υπάρχει υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας που πνίγει την ιδιωτική οικονομία και στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα;

Βιώσιμη ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται, με την ανεργία στα ύψη και χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της. Αλλιώς ακόμη και αν επιτευχθεί θα είναι άνεργη ανάπτυξη.

Τονίζουμε επανειλημμένα ότι απαιτείται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την χώρα. Με αξιοποίηση των 19 δις ευρώ αγροτικών ενισχύσεων για αυτή την επταετία σε παραγωγικές επενδύσεις και ανταγωνιστικές καλλιέργειες με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών.

Απαιτείται επιτέλους η αξιοποίηση της εφαρμογής του συστήματος εισροών-εκροών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, από το οποίο χάνεται τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ ετησίως και για το οποίο όχι μόνο δεν κάνετε τίποτα αλλά με την κυβέρνηση σας μειώθηκαν και οι έλεγχοι. Είναι αυτό προοδευτική και αριστερή πολιτική; Συνεχίζετε σε όλα αυτά να κωφεύετε.

Για να υπερβεί η χώρα την κρίση χρειάζεται επιτέλους να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής με στόχο τον εξορθολογισμό δαπανών και την μείωση της σπατάλης πόρων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πραγματικές όμως προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι τις απορρυθμίσεις της ΝΔ και τις αντιμεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με κοινωνική συνοχή και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής χωρίς μία επιδοματική πολιτική αναπαραγωγής της φτώχειας.

Αυτές είναι οι πραγματικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και δεν τις αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός, ο οποίος πέρα από το ότι είναι οικονομικά αναποτελεσματικός και κοινωνικά άδικος, θα είναι ουσιαστικά ανεκτέλεστος. Και με αυτόν τον δεύτερο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η κρίση θα βαθαίνει και τα κοινωνικά αδιέξοδα θα γίνονται όλο και πιο έντονα, για αυτό και τον καταψηφίζουμε. Μόνο με εθνική συνεννόηση θα αντιμετωπιστούν και δεν θα διαιωνίζονται οι παθογένειες του οικονομικού και πολιτικού μας συστήματος.”