Βεσυρόπουλος: "Η χώρα δεν αντέχει νέα μέτρα"

Στην εκτίμηση, ότι ο προϋπολογισμός, που κατέθεσε η κυβέρνηση, αποτυπώνει την απόλυτη χρεοκοπία του αφηγήματος, πάνω στο οποίο στήριξε την άνοδό του στην εξουσία ο κ. Τσίπρας, προέβη ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, που για μία ακόμα χρονιά, είναι ο ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα των εσόδων, επισήμανε, ότι τα έσοδα υπολείπονται του στόχου κατά 3,3 δις ευρώ και το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση στη λήψη φορολογικών μέτρων μέσα στο 2016, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, για να περιοριστεί αυτή η μαύρη τρύπα.

Τόνισε, ότι οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που φέρνει ο προϋπολογισμός για το 2017, είναι 2,5 δις ευρώ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έσοδα που μπορούν να προέλθουν μέσα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και στην γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Βεσυρόπουλος, επισήμανε:

«Το κόστος της καταστροφικής διακυβέρνησης και των επιλογών που έγιναν κατά τους πρώτους 8 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την οικονομία και τους πολίτες, υπερβαίνει τα 86 δις ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Μόνο που το λογαριασμό καλούνται να τον πληρώσουν και τον πληρώνουν εδώ και δύο χρόνια οι Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση ακόμα δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι στην οικονομία υπάρχουν νόμοι και κανόνες τους οποίους δεν μπορεί ούτε να παραβιάζει ούτε να αγνοεί. Πως μπορεί η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις όταν υπάρχουν υπουργοί που στέλνουν αντιφατικά μηνύματα; Όταν εκπέμπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το μήνυμα ότι έχει υπογράψει μια συμφωνία αλλά ο ίδιος δεν την υιοθετεί και δεν την πιστεύει; Όταν κυριαρχεί η υπερφορλόγηση και η δαιμονοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Με ποια στοιχεία αλήθεια και με ποια εχέγγυα, προβλέπεται αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στον προϋπολογισμό κατά 9,1%, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και ανάπτυξη 2,7%;

Ανάπτυξη με την επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που μειώνουν τα εισοδήματα, περιορίζουν την επιχειρηματικότητα και συρρικνώνουν την κατανάλωση, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο».

Ο βουλευτής Ημαθίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι επιβάλλει διαρκώς νέους φόρους στους πολίτες, την ίδια στιγμή που αδιαφορεί μπροστά στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής από το λαθρεμπόριο καυσίμων, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Από τους 27.365 ελέγχους που έγιναν το 2014, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατρακύλησε στους 8.850 ελέγχους το 2015 και μόλις στους 1.702 ελέγχους το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρέλαβε εγκατεστημένο το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια και ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο.

Τι έκανε από εκεί και πέρα; Τίποτα.

Δεν προχώρησε στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προκήρυξη του διαγωνισμού, για τη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων. Δεν προχώρησε, ούτε στην τοποθέτηση συστήματος GPS στα βυτιοφόρα και συστήματος εισροών - εκροών στις εταιρείες εμπορίας και διακίνησης καυσίμων και στα διυλιστήρια, έτσι ώστε με τις διασταυρώσεις των στοιχείων, που σήμερα δεν πραγματοποιούνται, να ελεγχθεί η διακίνησή τους σε όλα τα στάδια της εμπορίας.

Να πούμε για το περιουσιολόγιο, για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων;

Για τις λίστες που τις είχατε κάνει σημαία αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι κάνατε λιγότερους ελέγχους ενώ και τα αποτελέσματα που προέκυψαν οφείλονται στη διαδικασία και στην ωρίμανση των ελέγχων που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η επιλογή της κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι δεν είναι και ποτέ δεν ήταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».