Χαιρετίσματα στον Καλλικράτη

Του Τάσου Τασιόπουλου

Στο Βόλο στις 17 και 18 Οκτωβρίου συγκαλεί η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΔΕ) τα μέλη της με θέμα την “αλλαγή του Καλλικράτη- Νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του κράτους”.

Όπως αναφέρει στην πρόσκλησή της η ΚΕΔΕ κυοφορείται νέο μοντέλο Διοικητικής Οργάνωσης της χώρας και σ'αυτό η ΚΕΔΕ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο για τους δήμους.

Επί πολλά χρόνια όλοι οι δημότες όλων των δήμων της χώρας, αλλά και των πρώην κοινοτήτων, είναι μάρτυρες ενός τρόπου διοίκησης που περιλαμβάνει υποκρισία, παρατυπία, παρανομία, πελατειακές σχέσεις, οπορτουνισμό, έλλειψη οργάνωσης, προσωπικά οφέλη, εκμετάλλευση ανθρώπων και θεσμών, παρασκήνιο, ανηθικότητα και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Μέχρι τώρα σε καμιά εκλογική αναμέτρηση δεν αναδείχτηκε ότι το μοντέλο λειτουργίας των δήμων έχει χρεοκοπήσει και αυτό επειδή οι τοπικοί άρχοντες πρόταξαν τα μικρά και εξουσιαστικά τους σύνδρομα, τις μισαλλοδοξίες και τις μικροεξυπηρετήσεις οι οποίες βόλευαν, βολεύουν και θα βολεύουν άρχοντες και αρχόμενους.

Βέβαια όλοι συμφωνούν ότι οι ανεπάρκειες στον δημόσιο τομέα, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΟΙΙΚΗΣΗ, αποτελούν έναν από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες οι οποίοι φρενάρουν την ελληνική οικονομία ώστε να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα αίτια της υστέρησης είναι γνωστό ότι οφείλονται σε απόλυτο βαθμό σε μια σειρά από δομικές λειτουργίες της ελληνικής διοίκησης με κύριο ανασταλτικό παράγοντα τις περιορισμένες οργανωτικές δυνατότητες των ΟΤΑ.

Λοιπόν το πρόγραμμα “Καλλικράτης” έφτιαξε λιγότερους και ισχυρότερους δήμους για να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις καινούργιες απαιτήσεις και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης.

Αυτή δηλαδή η ενδυνάμωση των δήμων, πίστεψαν μερικοί, ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε μονοπάτια ανάπτυξης , μακριά από διαπλοκές με διαφάνεια και λογοδοσία.

Μακριά νυχτωμένοι ήταν όσοι το πίστεψαν αυτό και φάνηκε ξεκάθαρα από το ότι νέες προβλέψεις του “Καλλικράτη” όπως ο θεσμός του συνηγόρου του δημότη, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου και ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής έμειναν γράμμα κενό.

Είναι γνωστό πως για να υπάρξει καλή διοίκηση πρέπει να υπάρχει συγκροτημένη αντιπολίτευση, τις προτάσεις και την κριτική της οποίας, θα πρέπει να κοινωνούν οι δημότες και για να γίνει αυτό τα ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι αργυρώνητα.

Επειδή όμως δημοκρατία δεν είναι μόνον εκλογές, είναι θεσμοί και δικαιώματα, είναι και μια στάση ίσου σεβασμού απέναντι σε όλους , ανεξάρτητα από την οικονομική ή την κοινωνική τους κατάσταση, γι αυτό πρέπει κάτι ν αλλάξει.

Σ' ότι αφορά τις κοινότητες που έγιναν ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ και τους ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ που έγιναν ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ, τίποτα ΔΕΝ άλλαξε, καθώς η νοοτροπία διοικούντων και διοικούμενων έμεινε σταθερά, και αθεράπευτα μονολιθικά, κολλημένη στο παρελθόν.

Σε ένα παρελθόν που έχει χρεοκοπήσει και είναι έτοιμο να καταρρεύσει καθώς όλοι έχουν το νου τους μόνον στις μικροεξυπηρετήσεις και οι διοικούντες δημαρχαίοι- βουλευτάδες κ.λ.π. πως θα επανεκλεγούν.

Άρα το πρόβλημα είναι πως θα ξεσκαρταριστούν κάποιοι που νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα στο δημοτικό ενοικιοστάσιο και κάποιοι άλλοι που ορέγονται να μπουν στις θέσεις των παλιών για να κάνουν τα ίδια.

Προφανώς μια νέα κατάσταση επιτυγχάνεται με μια νέα αλλαγή, με μια βαθιά τομή.

Η πολιτική πείρα που μας προσφέρει μια αναδρομή στο παρελθόν, προϋποθέτει καθολική εποπτεία πάνω στις εξελίξεις τόσο στον θεσμικό όσο και στον ιδεολογικό τομέα και άρα η τομή πρέπει να κόψει δεσμούς συναλλαγής που μας έμειναν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας ως ρουσφέτι.

Η μεταρρύθμιση λοιπόν που προτείνει ή θα προτείνει η ΚΕΔΕ όσον αφορά τους δήμους πρέπει να είναι τόσο ρηξικέλευθη όσο θα αγγίξει την συναλλαγή με σκοπό να την ξεπαστρέψει.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον με έναν τρόπο, και ο τρόπος αυτός – που υποστήριζα από την εποχή των καποδιστριακών δήμων -ακουμπάει το δημαρχοκεντρικό σύστημα στην καρδιά της επιρροής του.

Ναι.

Ξεχωριστό ψηφοδέλτιο εκλογής δημάρχου και άλλο ψηφοδέλτιο εκλογής δημοτικών συμβούλων.

Οχι δήμαρχος με παραταξιακό στρατό με δεδόμενη την πλειοψηφία στα κέφια του.

Δήμαρχος με λόγο, με πειθώ, με οράματα για να πείσει για τις προτάσεις του όλους τους δημοτικούς συμβούλους (και τους 33 π.χ. του δήμου μας )για την ορθότητα των απόψεών του και όχι με δεδόμενα και σηκωμένα 20 χέρια, στην κάθε μπούρδα του.

Δήμαρχος με προσωπικότητα που δεν θα εκλέγεται από τα σόγια των συμβούλων που θα απολογείται καθημερινά και όχι ούτε μια φορά την τετραετία γιατί έτσι του κάπνισε.

Αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς παράταξη, ικανοί και ασυμβίβαστοι ευθυγραμμισμένοι με την κοινή λογική με την οποία κανένας δεν μπορεί να μαλώσει μαζί της.

ΥΓ1. Ο Έλληνας και σ'αυτο θα ψάξει για να βρει “άκρη”. Συνεπώς το ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Γίνεται;

ΥΓ2. Προφανώς αυτό δεν έχει σχέση, με τις σαλτιμπαγκιές όσων “δημόσια γράφουν” προτάσσοντας τάχα “το καλό του τόπου” που είναι το συμφέρον της τσέπης τους.

ΥΓ3. Στο δημαρχοκεντρικό σύστημα στηρίζονται και οι λαδοποντικαράδες δημόσια γράφοντες, οι ποίοι άλλοτε - όταν λαδώνονται - εξυμνούν και άλλοτε κορνάρουν για να λαδωθούν, και βέβαια ποτέ δεν ασχολούνται με ρεπορτάζ που αναδεικνύουν προβλήματα.

Γι αυτό έχουν τόσο άχτι πρώην ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΑΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ από τους οποίους δεν λαδώθηκαν και ποτέ δεν πήραν τσακιστή δεκάρα.