Επίσκεψη κλιμάκιου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ειδομένη

Επίσκεψη στην Ειδομένη και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Ν. Κιλκίς πραγματοποίησε το Σάββατο κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο και τους Μιχάλη Τζελέπη, βουλευτή Σερρών και Γιώργο Αρβανιτίδη, Β΄ Θεσσαλονίκης.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε αρχικά τον Δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και σε άλλα σημεία του ακριτικού Δήμου και επισημάνθηκε ιδιαίτερα η έλλειψη συντονισμού με ευθύνη της κυβέρνησης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κιλκίς, στο Δημαρχείο της Δ.Ε. Χέρσου όπου τονίσθηκε ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων στην περιοχή η κατάσταση έχει φθάσει στα όρια της.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισκέφθηκε τα κέντρα φιλοξενίας Νέας Καβάλας και Χέρσου, ενώ βρέθηκε και στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου έζησε από κοντά το δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, κατά την επίσκεψη στην Ειδομένη συναντήθηκαν μεταξύ άλλων με εθελοντές, με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, εκπροσώπους ΜΚΟ και με τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης Δημήτριο, με τον οποίο επισήμαναν τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε κοινωνικό επίπεδο για ελάφρυνση των καθημερινών προβλημάτων των προσφύγων..

Τέλος, το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισκέφθηκε το νοσοκομείο Κιλκίς, το οποίο δέχεται μεγάλη πίεση, λόγω των προσφυγικών ροών, και τονίσθηκε ότι είναι απαράδεκτη η νέα μείωση της χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό από την 4η ΥΠΕ του Νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι δέχεται συνεχώς πρόσφυγες.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την Ειδομένη: «Είναι ντροπή για την Ευρώπη και την Ελλάδα αυτό που συμβαίνει εδώ»

Την ανάγκη «στις 17 και 18 Μαρτίου να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση που να λέει πού θα μετεγκατασταθούν και πώς οι 160.000 πρόσφυγες» στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από την Ειδομένη, την οποία επισκέφθηκε νωρίτερα, με κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει απεγκλωβισμός αυτή τη στιγμή των προσφύγων και να υπάρξει απεγκλωβισμός από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, και βεβαίως να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση των προσφύγων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοχαρόπουλος, χαρακτηρίζοντας ντροπή όσα συμβαίνουν σήμερα στο προσφυγικό.

«Είναι ντροπή για ό,τι έχουμε ονειρευτεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια και για την Ελλάδα. Οι αξίες του ανθρωπισμού, πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή τίθενται σε δοκιμασία. Τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι ντροπή να συζητούμε για ώρες στα σαλόνια για να βρεθεί λύση και αυτή τη στιγμή να μην ξέρουν οι πρόσφυγες αν θα επιζήσουν την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση για επιμερισμό των προσφύγων, των 160.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με τη μέθοδο της μετεγκατάστασης, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε τις συνθήκες στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο καλύτερες και πιο οργανωμένες από ό,τι στην Ειδομένη και προσέθεσε: «Εδώ είμαστε στα σύνορα και ο κόσμος θέλει να φύγει, ψάχνει για ένα καλύτερο αύριο, και εδώ θα πρέπει να δώσει απάντηση η Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα συνολικά. Δεν μπορεί να αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε: «Η χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνει και δεν κάνει είναι ο καλύτερος συντονισμός της κατάστασης για όσο καιρό βρίσκονται εδώ πέρα. Δυστυχώς, αυτό το οποίο διαπίστωσα και με τις συναντήσεις με τον δήμαρχο, αλλά και αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ ΜΚΟ, τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, και δεν το έχει κάνει, δυστυχώς, και είναι πραγματικά κρίμα -γιατί είναι μια κυβέρνηση στην οποία βρίσκεται ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς- να βλέπουμε αυτές τις σκηνές σήμερα στην Ειδομένη».

Το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συναντήθηκε νωρίτερα με τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη και τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, επισκέφθηκε τα κέντρα μετεγκατάστασης Νέας Καβάλας και Χέρσου, το νοσοκομείο και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Κιλκίς.