Την Ελληνική κοινότητα στο Μόναχο επισκέφθηκε ο Γιώργος Ουρσουζίδης

Ο Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Ουρσουζίδης Γεώργιος, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας - Γερμανίας της Βουλής των Ελλήνων, επισκέφθηκε το διήμερο 19-20 Φεβρουαρίου 2016 το Μονάχο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Ελληνικής κοινότητας του Μονάχου.

Με την ευκαιρία αυτή, ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου κ. Σπύρο Ξενάκη, την κ. Παναγιώτα Κωσταντινοπούλου Γενική πρόξενο του Μονάχου, τον κ. Ιωάννη Παπατσίμπα συντονιστή εκπαίδευσης, την Κ. Βασιλεία Τριάρχη Chairman M.A. ανώτερο στέλεχος στο Υπ. Παιδείας της Βαυαρίας υπεύθυνη για τα Ελληνικά σχολεία της περιοχής.

Είχε την ευτυχία να ακούσει από το νέο Αρχιμανδρίτη του Μονάχου Γεώργιο, κατά την τελετή κοπής της πίτας, ένα πραγματικά Χριστιανικό λόγο, γεμάτο αγάπη και αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, παρομοιάζοντας το δράμα της δίωξης τους, με τη δίωξη του Χριστού, αφιερώνοντας το πρώτο κομμάτι της πίτας!

Επικοινώνησε με τους Έλληνες μετανάστες και ενημερώθηκε με τρόπο άμεσο και ειλικρινή, για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες της ομογένειας.
Τα ζητήματα που ετέθησαν, αφορούν στα εξής:

1) Την ολοκλήρωση του νέου σχολικού κτιρίου του Μονάχου το οποίο βρίσκεται στη φάση της κατασκευής του φέροντα οργανισμού. Η ολοκλήρωσή του σχολείου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, όπως αξιολογείται από την Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου. Σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκυροδέτησης που αφορούν στο υπόγειο και στα υποστυλώματα ισογείου. Υπολείπονται οι εργασίες σκυροδέτησης πλάκας οροφής ισογείου και η σκυροδέτηση υποστυλωμάτων και πλάκας του πρώτου ορόφου. Οι υπόψη εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο του 2016 , δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Κράτος κατά ποσοστό 70% και κατά ποσοστό 30% από το Ελληνικό Κράτος. Η ολοκλήρωση των εργασιών έως την προαναφερόμενη ημερομηνία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί στην Ελληνική Κοινότητα το 2017. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ροή χρηματοδότησης από το Ελληνικό Κράτος, ώστε αφ' ενός να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί προς χρήση, αφ' ετέρου να υπάρξει η προβλεπόμενη χρηματοδότηση και από το Γερμανικό Κράτος. Στην ευρύτερη περιοχή της Βαυαρίας φοιτούν 26.000 έλληνες μαθητές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, φοιτούν σε Γερμανικά Δημοτικά σχολεία και Λύκεια, λόγω αδυναμίας του ελληνικού Κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες σχολικής στέγης. Από την Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η Ελληνική παιδεία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την Κοινότητα, θέση η οποία εκφράστηκε από το σύνολο την Ελλήνων Πολιτών που ζουν στο Μόναχο, όπως και από τη Γενική πρόξενο του Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωσταντινοπούλου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μονάχου Κ. Σπύρο Ξενάκη, τον Κ. Ιωάννη Παπατσίμπα, συντονιστή εκπαίδευσης και την Κ. Βασιλεία Τριάρχη, Chairman M.A., στελέχους στο Υπ. Παιδείας της Βαυαρίας. Το μηνιαίο κόστος ενοικίασης του κτηρίου, που σήμερα στεγάζει το Ελληνικό σχολείο στο Μόναχο, ανέρχεται στις 65.000 € ανά Μήνα!

2) Από την Ελληνική Κοινότητα τέθηκε με κατηγορηματικό τρόπο και το ζήτημα επαναλειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης και εκφράστηκε έντονα η επιθυμία, να ενημερώνονται και από τη Δημόσια Τηλεόραση, κι όχι μόνο από την Ιδιωτική. Προφανώς η απόσταση από την πατρίδα, επιβάλλει την ανάγκη πραγματικής ενημέρωσης και όχι μόνο της ακριβοπληρωμένης ιδιωτικής.

3) Μείζον ζήτημα τέθηκε επίσης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην άδικη φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης ( κατοικία, αυτοκίνητο, κλπ ). Ενώ οι ίδιοι ζουν, κατοικούν και εργάζονται μόνιμα στη Γερμανία, φορολογούνται για τεκμήρια διαβίωσης στην Ελλάδα - μάλιστα για επενδύσεις που έχουν κάνει στην Ελλάδα - με χρήματα τα οποία έχουν κερδίσει από την εργασία τους στη Γερμανία ! Για τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί από το Γερμανικό Κράτος. Επιπλέον, προτάθηκε να καταθέτουν τις φορολογικές τους δηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες , όπου βρίσκονται ούτως ή άλλως στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να προβαίνουν σε επιπλέον ταξίδι και έξοδα, προκειμένου να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Κράτος.

4) Τέλος εξέφρασαν την επιθυμία, να θεσμοθετηθεί η εκλογική ψήφος τους μέσω αλληλογραφίας ή ηλεκτρονικών μέσων, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις, ταλαιπωρία και δαπάνες για την εκτέλεση της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Βουλευτής Γεώργιος Ουρσουζίδης, έτυχε εξαιρετικής φιλοξενίας καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου, με ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, αφού ξύπνησαν αναμνήσεις πολλών ετών, από τις κουβέντες με τους μετανάστες. Υποσχέθηκε, ότι σε συνεργασία με την κοινότητα, θα ενημερωθούν τα αρμόδια υπουργεία και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ξεναγήθηκε μαζί με τον κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη βουλευτή της Ν.Δ., στον τόπο θηριωδίας του στρατοπέδου Νταχάου και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.