Βεσυρόπουλος: "Η Κυβέρνηση οδήγησε σε "ασφυξία" νοικοκυριά και επιχειρήσεις"

besiropoulos

Ερώτηση σχετικά με τη μείωση της επιστροφής φόρων προς τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, κατέθεσαν στη Βουλή, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Για το θέμα αυτό, ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, κ. Βεσυρόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στέγνωσε την αγορά.

Με τις πρακτικές που εφαρμόζει έχει οδηγήσει σε "ασφυξία" νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το 2015, επεστράφησαν 448.000.000 ευρώ λιγότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί και από όσα είχαν επιστραφεί το 2014.

Αυτά τα 448.000.000 ευρώ λείπουν από την αγορά, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μια εποχή που οι ανάγκες για ρευστότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Και επιπλέον επιβαρυμένες από την ''εσωτερική στάση πληρωμών'', που το Κράτος κήρυξε το 2015. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2014, προέβη σε επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ύψους 3 δις 370 εκατομμυρίων ευρώ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Η κυβέρνηση έχει συρρικνώσει τις επιστροφές φόρου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις».

Κύριε Υπουργέ,

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν όχι μόνο το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά και την ιδιότυπη στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση και οδηγεί σε σημαντική έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το 2015, επεστράφησαν 448 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί και από όσα είχαν επιστραφεί το 2014.

Σε πρακτικό, και όχι θεωρητικό, επίπεδο αυτά τα 448 εκατομμύρια ευρώ λείπουν από την αγορά, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε μια εποχή που οι ανάγκες για ρευστότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Πρέπει να επισημανθεί, προκειμένου να υπάρχουν και τα αντίστοιχα συγκριτικά στοιχεία, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2014, προέβη σε επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ύψους 3 δις 370 εκατομμυρίων ευρώ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση οδηγεί σταδιακά σε αναστολή της επιστροφής φόρων από το φόρο εισοδήματος και το ΦΠΑ. Εντείνει την οικονομική ασφυξία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, σε μια εποχή που πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και οι ανάγκες και υπάρχει έντονη ανάγκη ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει εικόνα για το ακριβές ποσό των επιστροφών φόρου που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και για τα οποία έχει εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (ΑΦΕΚ).

Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των αιτήσεων για επιστροφή φόρου και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (ΑΦΕΚ).

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Για ποιο λόγο δεν έγιναν οι επιστροφές φόρων που είχαν προϋπολογιστεί;

2. Ποιο είναι το ακριβές ποσό της επιστροφής φόρων που εκκρεμούν και για τους οποίους έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ;

3. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων επιστροφής φόρων που εκκρεμούν και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ.