Τα αποπαίδια του Ασφαλιστικού...

Του Χρήστου Αποστολίδη

Διαβάζοντας κανείς τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που αναφέρονται στο πολυσέλιδο κείμενου του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, έκπληκτος διαπιστώνει σταχυολογώντας τις ειδικότερες παραμέτρους ότι ξεκάθαρα θύματα της επιχειρούμενης ασφαλιστικής αναδόμησης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι αγρότες και οι βιοτέχνες, αυτοί δηλαδή που στηρίζουν την ελληνική οικονομία, παράγουν και σε κάθε περίπτωση δεν επιβαρύνουν με την μισθοδοσία τους τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας των Ελλήνων Πολιτών πάει στην κυριολεξία περίπατο, δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά βάρη κατανέμονται τόσο ανισομερώς που είναι να απορεί κανείς γιατί τόσο μένος εναντίον των αυτοαπασχολούμενων. Αναλύοντας περισσότερο τις προβλέψεις του νομοσχεδίου προκύπτει ότι είναι προτιμότερο να διακόψει κάποιος την επαγγελματική του δραστηριότητα, παρά να εργάζεται καταθέτοντας το σύνολο σχεδόν του εισοδήματός του στις πάσης φύσεως φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που έχουν εφεύρει οι κυβερνώντες. Το ακόμη περισσότερο προκλητικό είναι ότι αυτοί που σήμερα καλούνται να καταβάλλουν τις διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές, είναι εκείνοι που όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθούν (εάν φυσικά προλάβουν, ενόψει της συνεχούς ανόδου των ορίων ηλικίας) δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να λάβουν αξιοπρεπή σύνταξη ή το πιο πιθανό είναι ότι θα λάβουν ένα ευτελές χρηματικό ποσό που δεν θα επαρκεί για τίποτε.

Είναι πράγματι να απορεί κανείς με ποια λογική οι πολιτικοί μας επιλέγουν και προτείνουν λύσεις, που και ο άσχετος περί των ασφαλιστικών ζητημάτων μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι είναι αδιέξοδες και μη βιώσιμες. Πάρτε για παράδειγμα την αύξηση των τελών κυκλοφορίας που οδήγησε σε κατάθεση χιλιάδων πινακίδων και άρα σε απώλεια εσόδων εκατομμυρίων Ευρώ. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πολλά, άλλωστε έχει πλέον αποδειχτεί ότι η απόπειρα να πάρεις πολλά από πολλούς καταλήγει στο να εισπράξεις λίγα από λίγους, άρα σε αποτυχία.

Ο Χρήστος Α. Αποστολίδης είναι Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ