Ερώτηση στην Βουλή 11 ανεξάρτητων βουλευτών για τα προβλήματα του Ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα

rodakino

Με αφορμή τη μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους Έλληνες παραγωγούς λόγω του ρωσικών απαγορεύσεων και ενόψει της συνάντησης εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 Αυγούστου 2014, με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα αλλά και να προταθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, 11 ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το παρακάτω:

«ΠΡΟΣ

1) Τον Υπουργό Εξωτερικών,
2) Τον Υπουργό Οικονομικών και
3) Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ρωσικές απαγορεύσεις σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων προέλευσης ΕΕ»

Η απόφαση της ρώσικης κυβέρνησης στις 6 Αυγούστου 2014, να απαγορεύσει την εισαγωγή συγκεκριμένων ειδών αγροτικής παραγωγής, πρώτων υλών ή και τροφίμων που προέρχονται από την ΕΕ, θα προκαλέσει κατά κύριο λόγο καίριο πλήγμα στις ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις συμπαρασύροντας και άλλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο γενικότερα και τις μεταφορές.

Η αξία των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων που σήμερα υφίστανται απαγόρευση ανέρχεται ετησίως σε περισσότερα από 100 εκ. € με το σημαντικότερο μερίδιο (περίπου 90%) να αντιστοιχεί στην αξία των φρούτων και λαχανικών και με το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία να επιδεινώνεται στο εγγύς μέλλον για τα προϊόντα που θα μείνουν αδιάθετα.

Η αναζήτηση νέων αγορών δεν πρόκειται να αποτελέσει τη λύση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα εκ του γεγονότος ότι η ρωσική αγορά αποτελεί μέχρι και σήμερα τη σημαντικότερη αγορά αλλά και λόγω του ανταγωνισμού που θα συναντήσει από τις άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Το αποθεματικό για τις κρίσεις όπως προβλέπεται στο νέο κανονισμό της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς το οποίο ανέρχεται σε 400 εκ. € ετησίως δε φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοιου μεγέθους κρίση στην αγορά και επομένως από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αναζητηθεί η ενεργοποίηση κι άλλων μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης όπως η αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Η οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι Έλληνες παραγωγοί θα είναι πολύ μεγάλη γιατί θα δουν την πιο σημαντική αγορά γι αυτούς να είναι κλειστή για σημαντικά ελληνικά προϊόντα όπως είναι τα ροδάκινα, νεκταρίνια, φράουλες, βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, μήλα κ.α.

Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για την αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Κατόπιν των παραπάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί :

1) Ποιες ενέργειες έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν προκειμένου οι Έλληνες παραγωγοί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση με τις μικρότερες γι αυτούς απώλειες;
2) Έχουν συλλεχθεί τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφασιστούν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης στην αγορά;
3) Στη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στις 14 Αυγούστου στις Βρυξέλλες προτίθεστε να ζητήσετε αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης;
4) Ποιες είναι οι δυνατότητες χορήγησης αποζημιώσεων στους Έλληνες παραγωγούς και λοιπούς επαγγελματίες που κατά κύριο λόγο πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο;

Οι Βουλευτές

Θ. Τζάκρη-Βουλευτής Πέλλας

Χ. Αηδόνης

Χ. Γιαταγάνα

Κ. Γιοβανόπουλος

Β. Καπερνάρος

Π. Μουτσινάς

Μ. Μπόλαρης

Ν. Νικολόπουλος

Γ. Νταβρής

Θ. Παραστατίδης

Ν. Σταυρογιάννης».".