Θεοχαρόπουλος: "Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε ανασύνθεση στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας"

«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να υπάρχει μια ανασύνθεση στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής και Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου. Να τα αλλάξουμε όλα στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Να μείνουμε μακριά από κομματικούς εγωισμούς και μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Χρειάζεται να πούμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος. Να βάλουμε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και όχι το ατομικό και κομματικό συμφέρον. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα και γρήγορα πρέπει να προχωρήσουμε στις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ανασύνταξη του ευρύτερου χώρου. Χρειάζεται να γίνουν σταθερά βήματα για να μην είναι ένα άλμα στο κενό.

Ο οδικός άξονας που πρότεινε η Δημοκρατική Αριστερά και ο οποίος κατατέθηκε στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελείται από τρία βήματα με στόχο την μεγάλη προοδευτική παράταξη της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας:

- χρειάζεται να πάμε σε μια συνδιάσκεψη των οργάνων σύντομα τον Μάρτιο, των κεντρικών επιτροπών των κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν,

- την άνοιξη, τον Μάιο, σε ένα Συνέδριο.

- και στη συνέχεια τον Ιούνιο να ακολουθήσει η διαδικασία της βάσης για την εκλογή νέας ηγεσίας όπως έχει περιγράψει πρόσφατα και η κ. Γεννηματά. Με ανοικτό το μητρώο μελών όπως έχει ήδη περιγραφεί.

Η εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση είναι μια γενναία και θετική κίνηση από την πλευρά της κ Γεννηματά.

Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί η προγραμματική ατζέντα στις συλλογικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, και να έρθουν με ένα ανοικτό και ειλικρινές κάλεσμα κινήσεις και κόμματα του ευρύτερου χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου.

Για να έχει επιτυχία η πρόταση θα πρέπει ακόμη και οι διαδικασίες που προτείνονται να είναι ανοικτές σε συζήτηση. Για να μην νομίζει κάποιος ότι πρόκειται περί προαποφασισμένων ενεργειών. Ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή.

Αυτό που χρειάζεται είναι η συμπόρευση με τους προοδευτικούς πολίτες. Με την προοδευτική πολιτική που δεν ασκεί πολιτικές δογματικής λιτότητας αλλά διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς λαϊκισμό είτε δεξιό είτε αριστερό λαϊκισμό, που δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες ως πελάτες.

Το βίντεο της συνέντευξης: