Βεσυρόπουλος: "Να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ το θέμα των πληρωμών της εξισωτικής αποζημίωσης"

besiropoulos

Ερώτηση για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 στους κτηνοτρόφους, κατέθεσαν 27 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τους, οι Βουλευτές, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, να δεσμευτεί για το πότε θα εκκαθαριστεί η εξισωτική αποζημίωση του 2015, για το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών, η οποία έχει καταβληθεί τμηματικά και σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να απαντήσει για ποιον λόγο δεν έχουν πληρωθεί ακόμα στο σύνολο των παραγωγών, οι εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2014 και 2013 και πότε αυτό προβλέπεται να γίνει.

Ακόμη στην ερώτηση τους επισημαίνουν, ότι εκτός από την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων, ανέκυψαν ζητήματα σχετικά με την κατανομή των βοσκοτόπων κάτι που μεταφράζεται σε μειωμένα χρηματικά ποσά για τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα αποκλείστηκαν, σε αυτή τη φάση πληρωμών, κτηνοτρόφοι με ειδικά δικαιώματα και κτηνοτρόφοι που τα κοπάδια τους εμφάνισαν οζώδη δερματίτιδα, καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου.

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ημαθίας, ανέφερε:

«Για μια ακόμη μια φορά οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης, έρχονται αντιμέτωποι με την ασυνέπεια λόγων και έργων του Υπουργείου Αγροτικής, Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενώ η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ξεκίνησε με καθυστέρηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με νέα προβλήματα. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που είδαν στους λογαριασμούς τους μειωμένα χρηματικά ποσά ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αποκλειστεί σε αυτή τη φάση πληρωμών. Επίσης έχει παρατηρηθεί, παραγωγοί με λίγες ζωικές μονάδες να έχουν πάρει μεγαλύτερο ποσό εξισωτικής αποζημίωσης σε σχέση με κάποιους, οι οποίοι είχαν πολύ περισσότερες ζωικές μονάδες ενώ δεν έχουν εξοφληθεί πλήρως οι εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2014 αλλά και 2013. Η άμεση επίλυση των παραπάνω ζητημάτων είναι επιβεβλημένη, καθώς τα χρήματα των ενισχύσεων είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα των παραγωγών. Επιτέλους, το Υπουργείο ας πράξει το αυτονόητο: να στηρίξει με υπευθυνότητα αυτούς που επενδύουν και παράγουν».