Επιστολή Ουρσουζίδη σε Σπρίνζη για τα διπλώματα των ηλικιωμένων

oursouzi athen

Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπρίνζη για τις άδειες οδήγησης ηλικιωμένων έστειλε ο βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης στην οποία αναφέρει:

"Όπως ίσως γνωρίζετε, σύμφωνα με το ν 4233/14 και το Π.Δ. 51/2012 αρ. 5 και αρ. 17 -τροποποιητικό του Π.Δ. 51/2012-, οι άνω των 80 ετών κάτοχοι άδειας οδήγησης τύπου Β', πρέπει να εξεταστούν από β'/θμια επιτροπή, αποτελούμενη από έναν παθολόγο και έναν οφθαλμίατρο, οι οποίοι καλούνται από τον Δ/ντή του αρμόδιου τμήματος της εκάστοτε Περιφερειακής Διοίκησης.

Οι επιτροπές αυτές στην πλειοψηφία τους δε συστήνονται είτε γιατί οι αρμόδιοι Δ/ντες δεν επιμελούνται επιμόνως για τη σύσταση αυτών, είτε γιατί οι καλούμενοι ιατροί δεν απαντούν στα αιτήματα της Περιφέρειας προς τους ιατρικούς συλλόγους , με αποτέλεσμα να λήγει ακόμη και η εξάμηνη παράταση που δίδεται στους οδηγούς άνω των 80 ετών, μετά τη λήξη της αρχικά χορηγούμενης σε αυτούς άδειας.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια της Χώρας, θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός, ότι υπάρχει πληθώρα ηλικιωμένων, οι οποίοι κυκλοφορούν με το αυτοκίνητό τους χωρίς ανανέωση άδειας οδήγησης - όχι βεβαίως με δική τους υπαιτιότητα - και κυρίως χωρίς να έχουν γνωμάτευση και έγκριση από την αρμόδια β'/θμια Επιτροπή.

Το γεγονός αυτό, αποτελεί ιδιαίτερο παράγοντα κινδύνου για την οδική ασφάλεια, όχι μόνο των ηλικιωμένων αλλά και των υπολοίπων οδηγών, ιδιαίτερα στα αγροτικά οδικά δίκτυα της Χώρας, όπου οι αγρότες κάνουν αναγκαστικά χρήση των γεωργικών μηχανημάτων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αναγκαίες αγροτικές εργασίες.

Περαιτέρω, οι πλειοψηφία αυτών των ηλικιωμένων οδηγών, έχουν ήδη εξεταστεί από γιατρούς του δημοσίου και κρίθηκαν ικανοί, έχουν ήδη πληρώσει τα σχετικά παράβολα, καλούνται να πληρώσουν νέα τέλη κυκλοφορίας - αλλιώς απειλούνται με πρόστιμο, ενώ δεν μπορούν να κάνουν χρήση του αυτοκινήτου !

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε σχετικά - μια μικρή παράταση είναι εντελώς απαραίτητη - προς αποφυγή μελλοντικών δυσάρεστων καταστάσεων και κυρίως πρόκλησης ατυχημάτων".