Τα προβλήματα του έργου οδοποιίας Πατρίδα - Νάουσα και των ΧΑΔΑ της Ημαθίας, έφερε στη Βουλή ο Βεσυρόπουλος

besiropoulos

«Θα έλεγα, ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των μεγάλων δημόσιων έργων, είναι ανάλογη με τις επιλογές που έκανε στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Οι αυτοσχεδιασμοί, οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις κοστίζουν και στις δύο περιπτώσεις».

Την επισήμανση αυτή, έκανε ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης, που κατέθεσε μαζί με συναδέλφους του για τα δημόσια έργα.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, τόνισε, με έμφαση, τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα δημόσια έργα, επισημαίνοντας, ότι η επιτάχυνση της κατασκευής μεγάλων έργων, οι δημοπρατήσεις και η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών δίνουν ώθηση και επανεκκινούν την οικονομία. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στην κατασκευή του έργου οδοποιίας Πατρίδα-Νάουσα, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι εργασίες και να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών, που ξεπερνούν τους δύο μήνες. Δεν έχει πληρωθεί ο Μάρτιος και ο Απρίλιος και δεν θα πληρωθεί, όπως όλα δείχνουν και ο 16ος λογαριασμός που αφορά το μήνα Μάιο. Όπως είναι φυσικό το έργο έχει σταματήσει και αυτό λειτουργεί με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις που αφορούν τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν εργάζονται και δεν πληρώνονται αλλά και τους υπεργολάβους του έργου και τους προμηθευτές. Και αυτή η εικόνα υπάρχει σε πολλά εργοτάξια σε όλη τη χώρα, δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ακόμα ο Βουλευτής Ημαθίας, επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ημαθίας (Βέροια, Αλεξάνδρεια, Νάουσα) όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, να επιδιωχθεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια κοινή και δεσμευτική συμφωνία, προκειμένου να υπάρξουν παρατάσεις για τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, ώστε να μην απενταχθούν από το ΕΣΠΑ, αλλά και να μην επιβαρυνθούν σε αυτή την περίοδο με εξοντωτικά πρόστιμα οι Δήμοι.

«Επισημαίνω ότι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης που είναι όλοι νεοεκλεγμένοι, δεν ευθύνονται για το οριακό αυτό σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα αφού υπήρξαν καθυστερήσεις, που κυρίως οφείλονταν στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Εκτιμώ ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί, και ιδιαίτερα οι νεοεκλεγέντες έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει περαιτέρω καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και κινούνται με υπευθυνότητα και εντελώς διαφορετική αντίληψη, σε σχέση με το παρελθόν» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.