tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Νικόλας Καρανικόλας: Τα 10,7 εκατ. Ευρώ για τα «3-5 Πηγάδια» θα φέρουν τουρισμό και θέσεις εργασίας

Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στην δημοσιογράφο Δέσποινα Βογιατζόγλου

Η μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία του επιστεγάστηκε με την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 10,7 εκατ. Ευρώ  για την αναβάθμιση του ιστορικού  χιονοδρομικού κέντρου «3-5 Πηγάδια» από την κυβέρνηση. Ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, διεκδικεί δικαιωματικά μια θέση στον κατάλογο των πιο δραστήριων δημάρχων, θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες τις καινοτόμες πράσινες επιχειρηματικές ενέργειες και την αναβάθμιση των υποδομών «ώστε όλα τα εμβληματικά σημεία να ξαναβρούν τη θέση που τους αρμόζει.

-Τον Σεπτέμβριο συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος της θητείας σας στο τιμόνι του Δήμου Η.Π. Νάουσας. Ποιες στρατηγικές προτεραιότητες θέσατε και σε ποιους τομείς επενδύσατε για τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών;

Στρατηγική μας προτεραιότητα όταν αναλάβαμε τα «ηνία» του δήμου ήταν να βάλουμε την πόλη της Νάουσας και τις Τοπικές Κοινότητες σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Δώσαμε έμφαση στην επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τη βελτίωση των υποδομών σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους, την στήριξη των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας, την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, αλλά και με δράσεις και πρωτοβουλίες που πήραμε για την ανάδειξη του τουρισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Και όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο αφού αναλάβαμε έναν δήμο σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. 

Το γραφείο μου στο δημαρχείο είναι πάντοτε ανοικτό για τους δημότες, που γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε καθημερινά στο πλευρό τους. Αυτό το αποδείξαμε περίτρανα όταν κτύπησε την …πόρτα και της χώρας μας η πανδημία του κορονοϊού. Δημιουργήσαμε αμέσως ένα «στρατηγείο» αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης  και θέσαμε σε άμεση εφαρμογή τον σχεδιασμό μας για την υγειονομική, κοινωνική και οικονομική «θωράκιση» του δήμου μας.

Τώρα επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας στην δημιουργία δομών και υπηρεσιών, στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, που ξεκινούν άμεσα,  αλλά και στην εξασφάλιση χρηματοδοτικών «εργαλείων» που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

-Πριν λίγες εβδομάδες δόθηκε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την χρηματοδότηση του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια», ύψους 10,7 εκατ. ευρώ. Ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη του Χιονοδρομικού και πόσο συμβάλλει η χρηματοδότηση στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Νάουσας;

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο - το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών για τον δήμο μας - που θα αφήσει μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην περιοχή μας, θα συμβάλει στην τουριστική ανάδειξη του τόπου μας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις και οι υποδομές που πρέπει να γίνουν γα να αναβαθμιστεί το ιστορικό  Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια»  περιλαμβάνουν νέο αναβατήρα, νέο σύστημα τεχνητής χιόνωσης, βιολογικό καθαρισμό, εξοπλισμό, ασφαλτοστρώσεις κ.ά.

Τα έργα αυτά κρίνονται απαραίτητα για την αξιοποίηση της περιοχής αφού μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης, οι υποδομές δεν μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Η υλοποίηση των έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού μας κέντρου, που περιλαμβάνει το «πακέτο» της χρηματοδότησης των 10,7 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα είναι ένα «λίφτινγκ» των εγκαταστάσεων, απαραίτητο για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής. Επιδιώκουμε  οι διαγωνισμοί να «τρέξουν» το ταχύτερο δυνατό ώστε τα έργα, που θα χρηματοδοτηθούν και από κοινοτικούς πόρους, να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2021.

Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να έρθουν και να δημιουργήσουν τουριστικές υποδομές για όλο τον χρόνο. Η περιοχή μας ενδείκνυται, λόγω του φυσικού κάλλους του Βερμίου και του ιδανικού κλίματος,  όχι μόνο για χειμερινές αποδράσεις αλλά και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όλες τις εποχές του χρόνου, για καλοκαιρινή προετοιμασία αθλητικών ομάδων κ.ά.

-Πόσο σημαντικό είναι για την δημοτική αρχή το περιβάλλον και οι πράσινες και οικολογικές συμπεριφορές που αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης;

Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η αναγκαιότητα της πράσινης ανάπτυξης στον δήμο  μας είναι από τα πρώτα μηνύματα που στείλαμε στους δημότες μας.

Έτσι λοιπόν από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και πρόσφατα πραγματοποιήσαμε σημαντικές  δράσεις  («Ζω την πόλη χωρίς Αυτοκίνητο», «ΚαθαρίΖω την πόλη μου», «Ζω με το ποδήλατο» κ.ά) με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οριοθετήσαμε πρόσφατα τον πρώτο ποδηλατόδρομο στη Νάουσα, ο οποίος για την καλύτερη λειτουργία και χρήση του θα βελτιωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε δύο σημαντικές πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης.

Άμεσα προχωράμε στην κατασκευή του «Πράσινου Σημείου» στον δήμο μας, με ανταποδοτικό σύστημα στους πολίτες, καθώς θα παρέχει υπηρεσίες και χρηματικά οφέλη επιβράβευσης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, ανάλογα με το ύψος του ποσοστού της ανακύκλωσης.

Προφανώς όλα τα παραπάνω αποτελούν τα πρώτα βήματα σε αυτά που έπονται. Έχουμε την πολιτική βούληση να ενθαρρύνουμε την βιώσιμη μετακίνηση και θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας.

Πρόκειται για δράσεις οι οποίες, μέσω της εισαγωγής προγραμμάτων κυκλικής οικονομίας, ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων και αποβλήτων, ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους νέους μας, καθώς και ανάδειξης καινοτόμων πράσινων επιχειρηματικών ενεργειών, θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια και ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης και ενός σύγχρονου περιβαλλοντικού πολιτισμού.

-Ο «Κλεισθένης» δημιούργησε την ανάγκη συμμαχιών στην αυτοδιοίκηση, με σκοπό τη συναίνεση στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρόλο που κατά το πρώτο έτος της θητείας σας υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις με τον πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τελικά απευθύνατε πρόσκληση συνεργασίας στην παράταξη Κουτσογιάννη. Πώς θα λειτουργήσει αυτή η σχέση;

Η πρόσκληση που απηύθυνα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ήταν ένα κάλεσμα προς όλες τις παρατάξεις. Ένα κάλεσμα συνεννόησης για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που θέλουμε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε ως δημοτική αρχή, αλλά και ένα κάλεσμα συνεργασίας για την από κοινού θωράκιση της κοινωνίας μας σε περιόδους κρίσεων, όπως είναι αυτή που ζούμε με την πανδημία του κορονοϊού. Όσες δυνάμεις αντιλαμβάνονται ότι ουσιαστική σημασία έχει μόνο η Νάουσα και οι τοπικές της κοινότητες είναι καλοδεχούμενοι σε όποια συζήτηση κοινών αναπτυξιακών στόχων.

Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους δημότες, για την παράταξη μου και τους συνεργάτες μου. Στην πρώτη μου ομιλία, ως δήμαρχος, κατά την τελετή ορκωμοσίας πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και προεκλογικά, είχα επισημάνει την αναγκαιότητα αυτής της συνεννόησης, καλώντας και πάλι τότε τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, ώστε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας αλλά και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ό,τι έχει να κάνει με την αναπτυξιακή ανέλιξη του δήμου.   

Είμαι αισιόδοξος πως οι συζητήσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που έχουν ως κοινό στόχο την πρόοδο του δήμου θα φέρουν, τουλάχιστον, ένα κλίμα σύμπνοιας και ενότητας τόσο για τις αναπτυξιακές προκλήσεις όσο και για τα σοβαρά θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

-Μετά από μια αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή καριέρα, αποφασίσατε να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο της γενέτειράς σας. Σήμερα, μετά από ένα χρόνο στη νέα σας διαδρομή, ποιο είναι το όραμά σας για τη Νάουσα;

Το όραμά μου για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα επικεντρώνεται σε έναν σύγχρονο Δήμο, που βαδίζει με σταθερά βήματα στους δρόμους της ανάπτυξης. Έναν Δήμο που αφού επιλύσει τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα ζητήματα της καθημερινότητας θα μπορέσει να μετασχηματιστεί ψηφιακά και να αναβαθμιστεί τεχνολογικά, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Έναν Δήμο που θα εξακολουθεί να στέκεται αλληλέγγυος δίπλα στα προβλήματα των πολιτών και ιδίως των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια», το άλσος του Αγίου Νικολάου, η ίδια η πόλη της Νάουσας και οι κοινότητές μας, χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη ζωντάνια και την πρόοδο. Μια από τις μεγάλες προκλήσεις και τους στόχους που έχω θέσει είναι να αγωνιστούμε, ως δημοτική αρχή, ώστε όλα τα εμβληματικά σημεία και οι εγκαταλελειμμένες υποδομές του δήμου μας να ξαναβρούν τη θέση που τους αρμόζει. Να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να «ανοίξουν» θέσεις εργασίας και να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας.

Η ανάδειξη και προβολή της μακραίωνης ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουριστικού πλούτου του δήμου μας είναι βασικό κομμάτι  του προσωπικού μου οράματος, αλλά και της δημοτικής αρχής. Το επόμενο σημαντικό αναπτυξιακό βήμα για το οποίο θα εργαστούμε σθεναρά είναι η ανάδειξη της Σχολής του Αριστοτέλη και του αρχαιολογικού χώρου της Μίεζας.»

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69