tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βεσυρόπουλος, Μπατσαρά: ζητούν εξορθολογισμό του προγράμματος ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

vesi syskepsei me eksagwgeis kai metaforeis
Την άμεση ανάγκη να υπάρξει εξορθολογισμός του προγράμματος ρύθμισης οφειλών  προς τα ασφαλιστικά ταμεία επισημαίνουν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και οι Βουλευτές Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γεωργία Μπατσαρά.
 
Συγκεκριμένα με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βρούτση, ζητούν να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων σε 72, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών του παρελθόντος, να περιοριστούν οι προσαυξήσεις τους, να μη χάνεται η ρύθμιση για όποιον αδυνατεί να καταβάλλει κάποια δόση, όπως επίσης και να μη λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα, ούτε να ασκούνται ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Οφείλουμε να έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας, να λειτουργούμε με ευελιξία. Μαζί με συναδέλφους μου, προτείναμε προς τον αρμόδιο Υπουργό να υπάρξει εξορθολογισμός του προγράμματος ρυθμίσεως των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα με περισσότερες δόσεις. Πρέπει να υπάρξει ανάσχεση της ανεργίας και των λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προτείνουμε, επιτυγχάνουμε δύο στόχους. Ο πρώτος είναι ότι θα αρχίσουν να εισρέουν πολύτιμοι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία και ο δεύτερος ότι θα καταφέρουν να επιβιώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες». 
 
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
 
Με τη θέσπιση του ν.4152/2013 (ΦΕΚ. 107 Α’/9.5.2013) και την εισαγωγή του προγράμματος «Νέα Αρχή», δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλπ.). Ωστόσο, κατά την εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία το κατέστησαν ουσιαστικά αναποτελεσματικό, διογκώνοντας έτσι το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών της χώρας, και θέτοντας τους ασφαλισμένους υπό τον κίνδυνο της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων, της δεσμεύσεως των τραπεζικών τους λογαριασμών και κατ’ επέκταση της χρεωκοπίας.
 
Συγκεκριμένα, βάσει των επίσημων στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, οι οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ για 260.000 ασφαλισμένους, οι αντίστοιχες προς τον ΟΑΕΕ στα 7 δισ. ευρώ για 370.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, και τέλος οι οφειλές προς τον ΟΓΑ στα 800 εκ. ευρώ.
 
Η προεκτεθείσα κατάσταση έχει δυστυχώς διαμορφωθεί από τις ατέλειες  που έχουν εντοπιστεί κατά την εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο μικρός αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η απώλεια της ρύθμισης στην περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης μιας δόσης, τα πρόσθετα τέλη, καθώς και ο κίνδυνος αναγκαστικών μέτρων, ακόμα και προσωποκράτησης, είναι ενδεικτικές.
 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, δεδομένου ότι θα υποστούν αναγκαστικά μέτρα για τη μη εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών, οδηγούνται στην επιλογή μη καταβολής ακόμα και των τρεχουσών εισφορών τους, στις οποίες επίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν. Έτσι, διογκώνεται και το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών, αυξάνοντας συνάμα και το δημοσιονομικό κόστος της χώρας, αφού και πάλι βάσει επίσημων στοιχειών, στον ΟΑΕΕ από το Σεπτέμβριο του 2014 θα χρειαστούν 500 εκ. ευρώ πλέον της προβλεπόμενης επιχορήγησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους. Επισημαίνεται άλλωστε, πως τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων στηρίζονται κατά κύριο λόγο στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, με συνέπεια την αμετάκλητη υστέρησή τους, εάν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες συμπολίτες μας οδηγηθούν στην άρση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, εξαιτίας της απουσίας ενός αποτελεσματικού προγράμματος ρυθμίσεως των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, που συναντάται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη -όπως για παράδειγμα εκείνου της Ιταλίας, όπου ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων ανέρχεται στις 120-.
 
Επομένως, επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και
Επειδή το ισχύον πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει κριθεί για μια σειρά από λόγους αναποτελεσματικό  
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
 
1)       Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον εξορθολογισμό της ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς αποφυγήν και της λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων;
 
2)       Γιατί δεν επεκτείνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, με την ταυτόχρονη έκπτωση ως προς τις προσαυξήσεις και την κεφαλαιοποίηση των οφειλών, ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση τόσο των παλαιών, όσο και των τρεχουσών εισφορών; Επισημαίνεται η πρόταση του ΙΚΑ, που προβλέπει την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι και τις 31.12.2013, την παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξοφλήσεις από 25% ως και 60%, την κατάργηση του επιτοκίου 8,15% και την αύξηση των μηνιαίων δόσεων στις 72.
 
3)       Γιατί δεν δίνεται μια ’’περίοδος χάριτος’’ 2-3 μηνών, ώστε να μη χάνεται το σύνολο της ρύθμισης εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής μίας μηνιαίας δόσης;   
 
4)       Πώς θα ήταν εφικτή η αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες συμπολίτες μας, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69