Logo

Βιολογικά κράνα. Στο μικροσκόπιο το superfood των αρχαίων Ελλήνων

Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Βιολογικά κράνα. Ένα από τα καλύτερα superfood, γνωστά ακόμα και από την αρχαιότητα, αφού οι αρχαίοι Έλληνες τα χρησιμοποιούσαν για παθήσεις του γαστρεντερικού, της δυσπεψίας, και της καρδιάς.

Σύμφωνα με το Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν σκληρό και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν μπαστούνια, κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, και τόξα.

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα.
Αρκετοί όμως συγχέουν λανθασμένα τα κράνα, με τα cranberries. Η αλήθεια όμως είναι, πως πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά φρούτα – υπερτροφές.

Τα κράνα (Cornus) είναι ελληνικός καρπός, ενώ τα κράνμπερι (Vacciniummacrocarpon), είναι ξενόφερτα και συγγενεύουν με το μύρτιλλο.
Οι καρποί του κράνμπερι έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα ενώ το κράνο έχει κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και είναι πολύ πιο πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία.
Τα κράνα τα συναντάμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Είναι ένα αυτοφυές συνήθως δέντρο, αν και τα τελευταία χρόνια πλέον, κυκλοφορούν και φυτώρια κρανιάς, τα οποία μάλιστα είναι ιδανικά για βιοκαλλιέργεια.

Ιδιότητες βιολογικών κράνων

Είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες κατά των καρδιακών παθήσεων, του κοιλόπονου, των πόνων της περιόδου, κατά των στομαχικών και εντερικών διαταραχών, ως χωνευτικό ή ακόμα και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού.

Είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο (Fe), βιταμίνη Ε και C, καροτίνη, πηκτίνη και τανίνες.
Υπάρχουν, μάλιστα, αναλύσεις που δείχνουν ότι τα κράνα είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C από άλλους καρπούς που έχουν παρόμοιο σχήμα και χρώμα.
Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών, τα κράνα βελτιώνουν την όραση και τη μνήμη.

Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες.

Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.

Πηγή: www.organiclife.gr

 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb