Τα ευεργετικά συστατικά που περιέχουν τα σταφύλια

Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Γνωστός από την αρχαιότητα καρπός. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες στη χώρα μας, με τη «σουλτανίνα» να έχει τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά την κατανάλωση σταφυλιών. Υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες σταφυλιών: η λευκή, η ερυθρή και η ροδόχρωμη.

Το σταφύλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή με δράσεις κατά των ελεύθερων ριζών που προκαλούν τα χρόνια νοσήματα (καρκίνος, καρδιαγγειακά κα). 

Οι υδατάνθρακες που περιέχει αποτελούν ένα πολύ καλό «καύσιμο» για τους ανθρώπους.

Λειτουργεί ενάντια στην κατακράτηση υγρών, λόγω των θρεπτικών του συστατικών και του καλίου που περιέχει.

Στη φλούδα του σταφυλιού (ιδιαίτερα του κόκκινου) υπάρχει η περίφημη ρεσβερατρόλη, ισχυρότατο αντιοξειδωτικό (..και αντικαρκινικό) με ολοένα και μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τις δράσεις της (χρησιμοποιείται και απομονωμένη ως διατροφικό σκεύασμα!).

Υπάρχει στα σταφύλια και η κουερσετίνη, άλλη μια ουσία με αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Το σταφύλι τρώγεται ως έχει, μετά από επιμελές πλύσιμο μπορεί να καταναλωθεί (με μέτρο πάντα!).

Από το σταφύλι ως γνωστόν παίρνουμε και το κρασί, με τις περίφημες ευεργετικές του ιδιότητες. Εφόσον καταναλώνεται σε μέτρια ποσότητα, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, μπορεί να αυξήσει τη HDL, ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων και συνδέεται με τη μακροβιότητα. 

Εμείς θα σας προτείναμε να καταναλώνετε βιολογικά σταφύλια, τα οποία καλλιεργούνται χωρίς χημικά λιπάσματα και άλλα βλαπτικά για τον οργανισμό εφόδια.

Πηγή: www.organiclife.gr