tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τα μεγάλα ποτήρια κρασιού κάνουν τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο

Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, το σερβίρισμα του κρασιού σε μεγαλύτερα ποτήρια κάνει τους ανθρώπους να πίνουν πιο γρήγορα και συνεπώς περισσότερο. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Για να δοκιμαστεί αυτή η θεωρία και στην πράξη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα σε μια παμπ στο Cambridge, όπου μία μερίδα κρασιού των 125ml και 175ml, συνήθως σερβίρονταν σε ποτήρια χωρητικότητας 300ml. Η παμπ συμφώνησε σε δοκιμή ποτηριών των 370ml και 250ml. Για πάνω από 16 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κόσμος κατανάλωνε περίπου 10% περισσότερο κρασί όταν αυτό είχε σερβιριστεί στο ποτήρι μεγαλύτερου μεγέθους σε σχέση με το κλασσικό ποτήρι των 300ml.

Ωστόσο, όταν το κρασί σερβίρονταν στο μικρότερο ποτήρι των 250ml, ο κόσμος δεν έκανε αναγκαστικά μικρότερη κατανάλωση.

«Βρήκαμε ότι η αύξηση του μεγέθους στο ποτήρι, ακόμη και χωρίς την αύξηση της ποσότητας του κρασιού, οδηγεί τους ανθρώπους στο να πίνουν περισσότερο,» είπε η Δρ Rachel Pechey, από την ερευνητική μονάδα Συμπεριφοράς και Υγείας του Cambridge. «Δεν είναι προφανές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μεγαλύτερα ποτήρια αλλάζουν την αντίληψη μας για την ποσότητα του κρασιού, κάτι που μας οδηγεί στο να πίνουμε πιο γρήγορα και να παραγγέλνουμε ξανά».

Η καθηγήτρια Theresa Marteau, διευθύντρια της μονάδας, πρόσθεσε: «Αυτό υποδηλώνει ότι η αποφυγή της χρήσης μεγαλύτερων ποτηριών κρασιού θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα που πίνουν οι άνθρωποι.»

Ωστόσο, η εμπειρία από τον κόσμο του κρασιού, δείχνει ότι η γενικότερη εικόνα είναι πιθανόν πιο σημαντική.
Τα μεγαλύτερα ποτήρια είναι χρήσιμα στον κόσμο του κρασιού γιατί αερίζεται σωστά το περιεχόμενο του ποτηριού, αφυπνίζοντας τα αρώματα και βοηθώντας τον δοκιμαστή να κατανοήσει την ισορροπία.

Οι ειδικοί σε ποτήρια κρασιού, όπως η Αυστριακή Riedel, έχουν κατασκευάσει ειδικά ποτήρια για τα διάφορα είδη και ποικιλίες σταφυλιών.

Πηγή: www.krasiagr.com

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69