Διευρύνθηκε το Δίκτυο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού (φωτογραφίες)

Συνέντευξη τύπου έδωσε το Δίκτυο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού το πρωί της Κυριακής 29 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Εν Έαρι.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ξεκινώντας με τις συστάσεις του επταμελές Δικτύου, που όπως είπε «ανοίξαμε το εύρος από τον Έβρο έως την Αδριατική». Παρόντες ήταν: ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας Στέφανος Κυπριώτης, η νέα Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασά, η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου, ο εκπρόσωπος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης Θέμης Λιάκος, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιωαννίνων Ελένη Δημοπούλου, ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Σύμβουλος Κοζάνης Λευτέρης Γιοβανίδης.

Στις χθεσινές εργασίες συμμετείχε η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδο, αλλά λόγω υποχρεώσεων επέστρεψε στην Κομοτηνή και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Αναστασάκης. Λόγω δυσκολιών δεν προσήλθε ο Πρόεδρος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών Δημήτρης Τσαλίκογλου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.

Όπως είπε ο κος Μαυροκεφαλίδης, κλήθηκε στις εργασίες κι εξέφρασε την επιθυμία της η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, καθώς επίσης και δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, αλλά την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Ωστόσο η Υπουργός έστειλε τον χαιρετισμό της, τον οποίο διάβασε ο κος Μαυροκεφαλίδης και αναφερόταν στο πως βλέπει την προσπάθεια του Δικτύου των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

«Στις χθεσινές εργασίες επικαιροποιήθηκε το πρωτόκολλο καθώς προστέθηκε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Κέρκυρας στο Δίκτυο, το οποίο εκπροσωπείται από τον Στέφανο Κυπριώτη. Πλέον το Δίκτυο αποτελείται από 7 μέλη, τα οποία σκοπεύουν να δικτυωθούν και με άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ… Για πρώτη φορά συναντήθηκαν τα όργανα του Δικτύου, στην διοίκηση του οποίου προβλέπεται μία επιτροπή που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι οι πρόεδροι των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, και το δεύτερο όργανο που είναι των καλλιτεχνικών διευθυντών. Εχθές στις εργασίες συμμετείχαν και οι 4 καλλιτεχνικοί διευθυντές, όπου υπάρχουν. Μέσω της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφή προβλέπεται σε όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ να υπάρχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές. Η συνάντηση είχε κι άλλα οφέλη, οι άνθρωποι που έχουν τη γνώση και την αρμοδιότητα να βοηθούνε το όργανο συνολικά, ώστε να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο, το οποία θα γίνει με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές.

Επειδή εχθές προστέθηκε το νέο μέλος, επικαιροποιήθηκε και το νέο πρωτόκολλο και πλέον στα έγγραφα του Δικτύου με τον διακριτό τίτλο «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατία Οδού», θα αναγράφονται όλα τα λογότυπα σε οριζόντια παράθεση με αλφαβητική σειρά.

Ασχοληθήκαμε με μία ακόμη πρωτοβουλία. Να αποκτήσει το Δίκτυο μία νομική υπόσταση, που θα μας δεσμεύει ηθικά, ενώ δεν χάνεται η αυτοτέλειά της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπούμε σε άλλα επίπεδα δράσεων, σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια.

Το Σάββατο, έγινε ο απολογισμός της διετίας που πέρασε. Γίνανε σημαντικές, κοινές δράσεις σε αυτούς τους 27 μήνες, τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών, καλών πρακτικών και εμπειριών, κι έτσι βελτιώνουμε γρήγορα και δυναμικά τις προσπάθειες μας, που στο κέντρο πάντα έχει το θέατρο.

Θα μπουν δυναμικά και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, που θα είναι όσα και τα μέλη του Δικτύου, δηλαδή επτά. Χάρην της ευελιξίας και της παραγωγικότητας αποφασίστηκε να οριστούν με ετήσια θητεία, ένας πρόεδρος που συντονίζει το πολιτικό όργανο των προέδρων και ένας καλλιτεχνικός διευθυντής που θα συντονίζει του καλλιτεχνικούς διευθυντές. Αυτοί οι δύο θα συνεργάζονται ώστε να επικοινωνούν όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες».

Εχθές αποφασίστηκε Καλλιτεχνική Διευθύντρια να είναι η Ελένη Δημοπούλου και των Προέδρων ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

Επόμενη συνάντηση του Δικτύου δίνεται στα Ιωάννινα, τον Σεπτέμβριο.

Η Ελένη Δημοπούλου εκ μέρους των Καλλιτεχνικών Διευθυντών είπε «Είμαστε αυτοί που υλοποιούμε και φέρνουμε το θέατρο κοντά στους πολίτες. Αυτές οι συναντήσεις μας βοηθούν να αναπτύξουμε καλλιτεχνικές ενέργειες με άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και τον χαρακτήρα. Η οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας μεταξύ μας δυναμώνει την αξία που έχουν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και που θεωρούμε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν. Μπορούμε να υποδείξουμε τις ανάγκες για καλύτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, μέσω των προγραμμάτων και των καλών πρακτικών».

Στο πάνελ προστέθηκε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέρκυρας Βαρβάρα Δούκα.

Τα μέλη του Δικτύου ξεναγήθηκαν στην πόλη και τα αρχαιολογικά μνημεία.

Κλείνοντας ο κος Μαυροκεφαλίδης είπε «Το σημαντικό θέμα αυτή την περίοδο είναι η νέα προγραμματική σύμβαση. Τέθηκαν ζητήματα και σχολιασμοί, τα οποία στάλθηκαν στο Υπουργείο και είναι βάσιμα, ώστε να επαναδιατυπωθεί το σχέδιο της νέας προγραμματικής σύμβασης… Πρώτα θέλαμε να εδραιώσουμε την επιθυμία μας να συνυπάρχουμε, το Δίκτυο είναι αναγνωρίσιμο και δίνει δύναμη στα μέλη του, και πάντα θα προσπαθούμε να γεμίζουμε με ουσία και περιεχόμενο αυτόν τον χώρο που έχουμε δημιουργήσει».

Ο Στέφανος Κυρπιώτης από την Κέρκυρα είπε «Η Εγνατία τελειώνει στην Ηγουμενίτσα. Στην προκειμένη περίπτωση, η θάλασσα μας ενώνει. Η δουλειά μας είναι θεσμικά να κατοχυρώσουμε τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., να συνυπάρχουμε, να δημιουργούμε κύτταρα πολιτισμού. Θέλομε να δημιουργούμε, να παράγουμε και να εξάγουμε τον πολιτισμό μας».

«Η Κέρκυρα μας φέρνει νέες πρακτικές και νέες εμπειρίες με τα διασυνοριακά προγράμματα» είπε ο κος Μαυροκεφαλίδης.

«Τα χρήματα για τον πολιτισμό είναι λίγα. Περίπου 35.000 ευρώ. Στην ουσία ψάχνουμε νέους πόρους, μέσω των διασυνοριακών ή διακρατικών προγραμμάτων. Συνεργαζόμαστε με τα γειτονικά θέατρα Αλβανίας και Ιταλίας. Πιστεύουμε ότι είναι ένα δυνατό εργαλείο, που στοχεύει στην εξωστρέφεια, σε νέες καινοτόμες δράσεις και μας φέρνει σε μία νέα κατάσταση, που ο πολιτισμός πρέπει να μπει μέσα στην κοινωνία. Πρέπει να συμπράξει η πολιτισμός και οικονομία. Το θέατρο πρέπει να βγει προς τα έξω».

Η Αλέκα Βακαλοπούλου από τα Ιωάννινα είπε «Είμαστε ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ πυλώνας πολιτισμού στην περιοχή, έχουμε την τύχη να έχουμε κοντά μας το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, ενώ φέτος δημιουργούμε την Θερινή Ακαδημία που είναι καλεσμένοι σπουδαίοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί που θα διδάξουν σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων. Το πιο σημαντικό που συζητήσαμε σε αυτή την συνάντηση, είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών κι όχι μόνο. Να βρίσκουμε λύσεις και να δημιουργήσουμε πυλώνες πολιτισμού».

Στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπου ακολούθησε η τελετή βράβευσης της 6ης Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων Γυμνασίων & Λυκείων Ημαθίας, Πέλλας & Πιερίας.

{jlex}flickr:72157695550682464{/jlex}