Προχωρά με σταθερά βήματα η συνεργασία των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας

Την τρίτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν τα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού. Η συνάντηση αυτή την φορά έγινε στις Σέρρες. Οι πρόεδροι των ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω στην συνεργασία τους και προχώρησαν στην συγκρότηση Επιτελικής Επιτροπής Εποπτείας και Συντονιστικής Επιτροπής Εφαρμογής. Επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, κατέθεσε δυο προτάσεις. Η πρώτη αφορά την διεξαγωγή διαγωνισμού εικαστικών (μάσκας – προσωπείου, ζωγραφικής για το θέατρο – σκηνογραφίας). Η δεύτερη πρόταση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας αφορούσε την συμμετοχή και των υπολοίπων ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας στην Θεατρική Άνοιξη Εφήβων που διοργανώνεται στην Βέροια.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, παρατέθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο των Σερρών. Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους προέδρους και τόνισε: «Τα ΔΗΠΕΘΕ έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες. Με την συνεργασία τους και βάζοντας στόχους μπορούν να έρθουν καλά αποτελέσματα. Η Δημοτική Αρχή Σερρών στηρίζει το θέατρο. Αυξήσαμε την επιχορήγηση και από 200 χιλιάδες την αυξήσαμε στις 300 χιλιάδες και μηδενίσαμε τα χρέη που βρήκαμε».

Η οικοδέσποινα πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών Σοφία Μπιντζίδου υπογράμμισε: «Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών άνοιξε την αγκαλιά του σε αυτή την συνεργασία. Με αφορμή την Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου, βρήκαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε κοινές δράσεις. Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε επιτροπές που απαρτίζονται από τους προέδρους και στελέχη των ΔΗΠΕΘΕ. Συζητήσαμε προτάσεις για μεθόδους συνεργασίας. Επίσης συζητήσαμε την δωρεάν φιλοξενίας των δικών μας παραστάσεων στις άλλες πόλεις του δικτύου, την αγορά μια παράστασης πχ από Αθήνα, την δυνατότητα συμπαραγωγών μεταξύ όλων των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας ή 2-3 ΔΗΠΕΘΕ του Δικτύου. Συζητήσαμε κοινές εικαστικές δράσεις με μαθητές και φοιτητές. Οι προτάσεις που συζητήσαμε θα αξιολογηθούν από τα κατά τόπους διοικητικά συμβούλια των ΔΗΠΕΘΕ. Κλείνοντας θέλω να πω ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία και τα σταθερά βήματα που κάναμε στην αρχή θα συνεχιστούν. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στα Γιάννενα τον Σεπτέμβριο».
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος τόνισε: «Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας πιστεύει ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Δυστυχώς αντί η κυβέρνηση να δημιουργεί περιβάλλον ανάπτυξης, μας βάζει τρικλοποδιές. Εμείς στην Καβάλα έχουμε μπροστά μας ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι».

dipethe seres4

Η Σοφία Μενεσελίδου πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σημείωσε: «Η τρίτη συνάντηση του δικτύου δείχνει ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε συνεχίζεται σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το επόμενο διάστημα θα τους υλοποιήσουμε. Είμαστε τυχεροί που οι δήμαρχοί μας υιοθετούν τις προτάσεις μας».

Η Μελίνα Ηλικίδου πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. «Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης είναι ένα ενεργό ΔΗΠΕΘΕ με πολλές παραγωγές. Η πρώτη συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας ήταν γνωριμίας, η δεύτερη υπογραφής συνεργασίας και η τρίτη η υλοποίηση των στόχων του πρωτοκόλλου συνεργασίας. Ήδη τα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Ιωαννίνων ετοιμάζουμε μια συμπαραγωγή. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο συνεργασίας. Μετά την συνάντηση των Ιωαννίδη, θα ακολουθήσει τον Γενάρη η συνάντηση μας στην Κοζάνη».

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης υπογράμμισε: Τα ΔΗΠΕΘΕ είναι τα νέα άρματα Θέσπιδος. Είναι από τους αρχαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς. Οφείλει η πολιτεία να στηρίξει και να αναβαθμίσει τον θεσμό και κάθε άλλη σκέψη να την βάλει δίπλα. Από τα 17 ΔΗΠΕΘΕ τα 14 είναι ενεργά. Εμείς τα 6 της Εγνατίας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια συνεργασία. Το Πρωτόκολλο συνεργασίας μάς εξασφαλίζει την αυτονομία μας και ενθαρρύνει την συνεργασία μας. Δημιουργούμε μια ασπίδα πολιτισμού. Στις επαφές μας δημιουργήσαμε σχέσεις συνεργασίας και χαίρομαι που οι ιδέες μας παίρνουν μορφή».

Η Αλεξάνδρα Βακαλοπούλου πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δήλωσε: «Αρχίζουν να υλοποιούνται αυτά που συζητήσαμε στις προηγούμενες συναντήσεις μας. Κοζάνη και Ιωάννινα ξεκινήσαμε την συνεργασία μας και θα παρουσιάσουμε τον χειμώνα μια κοινή παραγωγή. Τις σημερινές μας προτάσεις θα τις επεξεργαστούμε και στην επόμενη συνάντηση θα ετοιμάσουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα».

Εκτός από τις εργασίες του δικτύου, οι πρόεδροι των ΔΗΠΕΘΕ ξεναγήθηκαν στην πόλη των Σερρών. Επισκέφθηκαν το οθωμανικό τέμενος «Ζιντζιρλί Τζαμί», το «Μπεζεστένι Σερρών» στέγη του Αρχαιολογικού Μουσείου, το Θέατρο «Αστέρια» έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης. Επίσης ξεναγήθηκαν στο εξοχικό προάστιο του Αϊ Γιάννη Σερρών, στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και στον πύργο του Ορέστη-Κουλάς.
Τέλος, παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης της 12ης Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Θεάτρου και παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Διάλογοι & Μονόλογοι της επιστροφής στην Ιθάκη» από το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Plovdiv της Βουλγαρίας (Η παράσταση δόθηκε στην Ελληνική γλώσσα).