Παρουσιάστηκε από το ΔΗΠΕΘΕ το φετινό έργο της Παιδικής Σκηνής "Μηχανορραφήματα"

diphtheria mixano1

Το μουσικό παραμύθι της Δήμητρας Μητρέντσης, Λουκίας Ορφανίδου «Μηχανορραφήματα» θα παρουσιάσει το φετινό χειμώνα η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, ώρα 11π.μ μόνο για τους εκπαιδευτικούς. Από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 θα δίδονται καθημερινά παραστάσεις για τους μαθητές των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας στο Θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Το έργο παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη το μεσημέρι από την διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και τους πρωταγωνιστές του έργου. Ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Τραπεζανλής τόνισε ότι το ΔΗΠΕΘΕ με συνέπεια συνεχίζει τις παιδικές του παραστάσεις που το έχουν καθιερώσει τόσο στην Ημαθία όσο και στους γύρω νομούς.

Το μέλος της διοίκησης Ευγενία Καβαλάρη σημείωσε ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες, το ΔΗΠΕΘΕ συνεχίζει τις παραγωγές του διότι «οι ανάσες πολιτισμού είναι εξίσου σημαντικές με τις βιολογικές». Είπε ακόμη ότι το ΔΗΠΕΘΕ παραμείνει πιστό στις ποιοτικές παραγωγές, με σεβασμό στις ανάγκες του μαθητικού κοινού. «Ενεργοποιεί τους μαθητές τόσο πριν όσο και μετά την παράσταση, καθιστώντας τους συνδημιουργούς» είπε η κ. Καβαλάρη.

Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια το ΔΗΠΕΘΕ με ποιοτικές παραγωγές με παιδαγωγικό περιεχόμενο διδάσκει την θεατρική παιδεία στους μαθητές του νομού.

Οι συγγραφείς του έργου Δήμητρα Μητρέντση και Λουκία Ορφανίδου, σημείωσαν ότι μεταφέρουν στην σκηνή θέματα που αντιμετωπίζουν ως εκπαιδευτικοί μέσα στις τάξεις τους. Όλα αυτά τα έκαναν μια ιστορία με τέσσερις βασικούς πρωταγωνιστές, παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η κ. Ορφανίδου μίλησε και για την σκηνοθεσία του έργου. «Δεν ήθελα να εγκλωβιστώ στις δικές μου εικόνες αλλά ήθελα να αφήσω τα παιδιά να με οδηγήσουν με βάση αυτά που διάβασαν στο κείμενο. Έδωσα βάση στους χαρακτήρες».

Επίσης σημειώθηκε ότι δημιουργήθηκε ένα κουτί δραστηριοτήτων για τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν την παράσταση ώστε να συμμετάσχουν πριν και μετά την παράσταση.

ΕΠίσης για το έργο μίλησαν ο υπεύιυνος για τα σκηνικά και κοστούμια Θανάσης Κολαλάς, η χορογράφος Κωνσταντίνα Λάλλου και οι ηθοποιοί.

diphtheria mixano

Λίγα λόγια για την παράσταση

Πόσο εύκολο είναι να απαλλαγείς από μια κακή σου συνήθεια;
Πώς καταφέρνεις να ξεπεράσεις μια φοβία;
Πώς ένας άγνωστος μπορεί σε μια στιγμή να γίνει αληθινός φίλος;
Πώς βρίσκεις το μέτρο ανάμεσα στο λίγο και το πολύ και ποιο διαλέγεις από τα δύο;
Τέσσερα παιδιά σε τρία γειτονικά μπαλκόνια αφήνονται στη ''γλυκιά ζωή'' τους και τη μοναξιά της διαφορετικότητάς τους. Το φαγητό, το ηλεκτρονικό παιχνίδι, η εξωτερική εμφάνιση τα αποκοιμίζουν σε μια νωθρή καθημερινότητα.
Ένα λάθος φέρνει την ανατροπή και μια φοβερή συσκευή, τα βγάζει στο δρόμο... της αναζήτησης, της αλλαγής, της φιλίας και της αγάπης.
Ένα δένδρο μόνο, ένα ζαρκάδι με το θλιβερό του μοιρολόι κι ένα στοιχειό της λίμνης δίνουν -μα και παίρνουν- τη λύτρωση και βοηθούν να βρεθεί το μαγικό συστατικό.
Μπες μέσα στο παραμύθι για να ζήσεις κι εσύ ένα ταξίδι στο ... αλλού και στο ... αλλιώς ... Κάνε κι εσύ τη διαδρομή και τραγούδησε μαζί μας τα τραγούδια της περιπέτειας και της αναζήτησης.
Είναι κρυμμένα μέσα σε αινίγματα και μονοπάτια που μπερδεύουν. Μα οι ήρωες της ζωής -σαν τους ήρωες των παραμυθιών- πριν νυχτώσει και το παραμύθι τελειώσει, βρίσκουν το σωστό δρόμο.
Πριν η μέρα χαθεί τα κομμάτια της μηχανής θα συναρμολογηθούν και ''μια περιπέτεια αλλιώς'' θα ξεκινήσει από την αρχή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Δήμητρα Μητρέντση-Λουκία Ορφανίδου
Σκηνοθεσία: Λουκία Ορφανίδου
Μουσική-Στίχοι-Μουσική Διδασκαλία: Δήμητρα Μητρέντση
Β.Σκηνοθέτη-Χορογραφίες: Κωνσταντίνα Λάλλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Θανάσης Κολαλάς
Animation: Λίλη Κοντοδήμα
Φωτισμοί : Γιώργος Βέγκος
Προβολή – επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Ηθοποιοί: Ελένη Βουγιατζή, Διογένης Γκίκας, Αλκμήνη Κουλουμπή, Περικλής Σταύρου, Θεοδόσης Φυλαχτός
Μουσικοί: Μαρίνα Γκοργκάτζε (βιολί), Βαγγέλης Δερβώκης(κιθάρα), Δήμητρα Μητρέντση (πιάνο, φωνή)